Rane (film)

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Rane
kino poster
Žanrdrama
RežijaSrđan Dragojević
ProducentDragan Bjelogrlić
Milko Josifov
ScenarioSrđan Dragojević
UlogeDušan Pekić
Milan Marić
Dragan Bjelogrlić
Branka Katić
Miki Manojlović
Danilo Bata Stojković
Gorica Popović
Vesna Trivalić
MuzikaAleksandar Habić
FotografijaDušan Joksimović
Datum(i) premijere1998
Trajanje103 minuta
Zemlja SR Jugoslavija
JezikSrpski
Rane na Internet Movie Database

Rane je srpski film snimljen 1998. godine u režiji Srđana Dragojevića. Glavne uloge tumače Dušan Pekić, Milan Marić, Dragan Bjelogrlić, Branka Katić, Miki Manojlović, Danilo Bata Stojković, Gorica Popović i Vesna Trivalić.

Film „Rane“ je u Hrvatskoj ostao upamćen po tome što je 1999. u kinima titlovan i preveden kao „Ozljede“, što je postalo predmetom sprdnje.[1] Film je snimljen kao istinita priča, koja je editovana u dokumentarcu o tadašnjim kriminalcima.

Kratak sadržaj[uredi | uredi kod]

Film je posvećen generacijama rođenim posle Tita. Baziran na istinitom događaju, film prati sudbinu dvojice dečaka, Pinkija i Švabe, koji odrastaju u Novom Beogradu, u periodu 1991-1996. Detinjstvo glavnih junaka determinisano je sankcijama, blizinom rata i kriminalizacijom čitavog društva, koji udruženi stvaraju sasvim nov sistem vrednosti.

Kao i mnogi njihovi vršnjaci, Pinki i Švaba već sa četrnaest godina ulaze u svet kriminala, prihvatajući vrednosti Srbije iz tog perioda, eks-komunističke zajednice u hiper-tranziciji, koja, zbog rata i sankcija, podseća na teatar apsurda. Idoli glavnih junaka su poznati beogradski kriminalci i TV šou „Puls asfalta“ koji takvu felu ljudi dovodi u goste i stvara od njih medijske zvezde. Pinki i Švaba maštaju da jednog dana gostuju u svojoj omiljenoj emisiji i trude se, zločinima, da to zasluže. Nakon što uspevaju u tome, njihov uspon u svetu kriminala se prekida međusobnim sukobom. Švaba ispaljuje pet metaka u Pinkija, nesvestan toga da svog najboljeg prijatelja ranjava u ista ona mesta u koja je Hrist ranjen dve hiljade godina ranije. Pinki uspeva da preživi i nakon izvesnog vremena beži iz bolnice, te poziva svog prijatelja na pomirenje. Pomirenje je više nego užasno-ranjeni dečak treba svom drugu, po nepisanom pravilu, da napravi pet potpuno istih rana kako bi se prijateljstvo obnovilo.

Kritike[uredi | uredi kod]

Rane su vrlo ozbiljno napravljen i dobar, dosad najzreliji film Srđana Dragojevića u kojem pokazuje da pomno osmišljava kadrove, izvrsno postavlja likove i bez ikakve muke prelazi iz jednog tonaliteta u drugi...Malo po malo, humoristične tonove počinu zamjenjivati sve mračnija raspoloženja u kojima Dragojević pokušava pronaći opravdanje za sve one klince koji su skrenuli putem kriminala. On pritom računa na inteligenciju svakoga pojedinačnog gledatelja i da će svatko logikom zdravog razuma shvatiti kako ih on razumije, ali ne odobrava...Najmanjkavija točka filma je nedorečeno simboličko povezivanje pet Pinokijevih rana s onima Isusa Krista. Dragojević kao da nije mogao uvjeriti ni sam sebe da su njegovi junaci najreprezentativniji medij za iznošenje takvih aluzija o patnji svoga naroda.

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. „Uzalud vam trud, lingvisti”. Arhivirano iz originala na datum 2010-10-08. Pristupljeno 2010-05-26. 
  2. Ilinčić, Oremović & Heidl 2000, str. 163-164

Literatura[uredi | uredi kod]

  • Ilinčić, Dražen; Oremović, Arsen; Heidl, Janko (2000). Kino i video vodič 2000. Zagreb: Večernji list. ISBN 9789539770219. 

Vanjske veze[uredi | uredi kod]