Ramiro Villapadierna

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Ramiro Villapadierna (rodjen u Madridu, 1964.) je novinar i šef centralnog evropskog biroa španskih nacionalnih novina ABC u Berlinu. Zavrsio je studije komunikacijskih nauka na Univerzitetu Complutense u Madridu i studirao je jezike. Govori španski, francuski, engleski, nemački, italijanski, česki i srpskohrvatski jezik.

Životopis[uredi | uredi kod]

Godine 1990, u doba pada komunističkih režima i početka demokratskih promena, osnovao je biro ABC za istočnu Evropu, najpre u Pragu, zatim u Beću i od 2002. u Berlinu. Od tada je putovao i izveštavao sa celog Balkana tako da je danas jedan od najiskusnijih i najcenjenijih inostranih reportera sa tog područja.

Novinarstvo[uredi | uredi kod]

Izveštavao je o političkim, društvenim i ekonomskim promjenama u centralnoj i istočnoj Evropi, izmedju ostalog o povijesnim dogadjajima kao na primjer o podeli Čehoslovačke i padu Jugoslavije, o ratovima na Balkanu (u kojima je pogodjen, ranjen, uhapšen i više puta opljačkan). Godine 2000. je otišao u SAD da napiše seriju članaka o američkom drustvu izmedju Clintonove i Bušove ere.

On je autor preko 4000 izveštaja, članaka i analiza o centralnoj Evropi i narodima Balkana, intervjuisao je desetine predsjednika država i vlada, ministara, intelektualca i umjetnika, i tokom tog rada prevalio više od 300 000 kilometara.

Pre toga, Villapadierna je, kao dopisnik iz inostranstva bio je reporter za kulturu i muzički komentator (posebno džez) kod ABC, gde radi od 1986. Članci su mu objavljivani i u lokalnim novinama u Slovačkoj, Srbiji, Hrvatskoj, Bugarskoj i Poljskoj. Njegovi putopisi i specijalne reportaže o pojedinim zemljama objavljeni su u španskim časopisima i enciklopedijama. On je i povodni napravio i izveštaje i komentare za BBC, CNN, Deutsche Welle, Radio France International, TVE, Radio Netherlands i Radio Nacional de España.

Villapadierna je držao je predavanja o Evropi i Balkanu o kraju komunizma, o nacionalizmu, o ratnom novinarstvu i rešavanju konflikata na Internacionalnom kongresu dopisnika na Balkanu, u „Prague NATO Atlanci Club“ i na sledećim događajima, u sledečim organizacijama i institucijama: International Summer University – Menéndez Pelayo, Foro Formentor, Fondazione Giorgio Cini di Venezia, Universidad de Alicante, Universidad Complutense de Madrid, Academia de la Guardia Civil, Escuela de Guerra, CIDOB Foundation(Center for International Relations and Developement Studies in Barcelona).

On je takođe bio gorujući komentator u raznim specijalnim televizijskim emisijama o regiji Balkana. Njegov blog Diván Este-Oeste Arhivirano 2008-01-20 na Wayback Machine-u („Istočno-zapadni divan“) jedan je od vrlo retkih blogova na španskom jeziku koje se bave temama stare srednje Evrope i tipičnim temama i pričama iz Njemacke, Austrije, Poljske, Česke, Slovačke, Mađarska, Rumunjske, Bugarske, Slovenije, Serbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Makedonije, sa Kosova i iz Albanije.

Izbor njegovih članaka redovno se pojavljuje na internetu pod naslovom Visiones desde Berlín Arhivirano 2008-12-29 na Wayback Machine-u. Viljapadierna je koautor brojnih knjiga i projekata o nacionalizmu, centralnoj Evropi i novinarstvu u konfliktnim područjima.

Reference[uredi | uredi kod]


Eksterni linkovi[uredi | uredi kod]