Radivoje Popović

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Radivoje Popović
1926. jun 1926.
Prokuplje ProkupljeKraljevina Jugoslavija
2006. mart 2006.
Čačak ČačakRepublika Srbija

1926. 2006. Radivoje Popović (Prokuplje, 1. jun 1926Čačak, 27. mart 2006) je bio srpski advokat, darovit govornik i dobar poznavalac nacionalne istorije Srbije i Crne Gore. Poznat je po tome sto je branio brojne političare i imao preko sto najdelikatnijih slučajeva ubistava i silovanja.

Biografija[uredi | uredi kod]

Radivoje Popović, poznatiji kao Pop Advokat, rođen je u Prokuplju, dok je najduži period života proveo u Čačku. Njegov otac Marko, po zanimanju, diplomatski službenik, umro je dok mu je sin imao samo 40 dana.

Deo života je proveo u Beogradu, gde je živeo i radio. Kancelarija mu se nalazila u ulici Kraljice Natalije. Radivoje se preselio 1964. godine, sa suprugom i decom, u Čačak koji je u to vreme imao svega desetak advokata. Tamo je otvorio advokatsku kancelariju u ulici Bate Jankovića. Bio je veoma popularna ličnost u Jugoslaviji, zbog njegovih briljantnih odbrana na sudskim procesima, o kojima su novinari čak objavljivali mnoge feljtone u nastavcima u nedeljnicima. Novine su često pisale i o njegovom boemskom načinu života, brojnim putovanjima i uspesima koje je ostvarivao na sudu. Umro je 2006. godine u Čačku, gde je i sahranjen.

Karijera[uredi | uredi kod]

Karijeru je posle završetka studija počeo na sudovima u Vranju i Velikoj Plani, a sa 30 godina je predložen za sudiju Okružnog suda u Vranju, a potom i u Smederevu. Kao istražni sudija, zainteresovao se za krivičnu materiju, pa je 1956. godine počeo da radi kao advokat, sa usmerenjem na krvne delikte.

Krivce je uglavnom branio u Čačku, Beogradu, Užicu i Novom Pazaru, ali pored toga je imao klijente iz cele Jugoslavije, pa i inostranstva. Tokom duge karijere, imao je 26 pripravnika, a povremeno je slučajeve branio zajedno sa Dragoslavom Trninićem, Veljkom Guberinom i drugim poznatim advokatima. Glavni uzori su mu bili očuh, Vlastimir Vuković, predsednik Okružnog suda i sudija Kasacionog suda Srbije Janko Barićević, advokat iz Čačka.

Branio je najrazličitije slučajeve ubistava, razbojništva, silovanja, a jedan od najznačajnijih slučajeva mu je bio, čuveni „Krvavi božić“, u kome je branio momka koji je ubio troje ljudi.

Bio je u delegaciji advokata Srbije koja je u Šibeniku branila Jovana Opačića u sudskom procesu.

Klijenti su mu bili mnogi političari, od kojih je najznamenitiji Vojislav Šešelj.

Karijera Radivoja Popovića, duga 55 godina, se okončala 2006. godine.

Literatura[uredi | uredi kod]

  • Dr Svetislav Marinović. (1995) U sjenci smrti. CIP 343.253.096, Centralna narodna biblioteka Crne Gore „Đurđa Crnojević“ Cetinje.