Radio-PTT Vision

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Radio-PTT Vision je bila prva javna televizijska stanica, odnosno televizijska mreža u Francuskoj, čiji se program emitirao od 1935. do 1937. te od koje vuče porijeklo današnji francuski televizijski kanal TF1. Nastala je na temelju eksperimenata televizijskog pionira Renéa Barthélemyja, koji su 1931. izazvali zanimanje francuskog ministra pošta, telegrafa i telefona (PTT) Henrija Queillea i koji je Barthelemyja angažirao da ih vodi u okviru njegovog ministarstava. Radovi su se, međutim intenzivirali tek kada je 1934. novi ministar postao Georges Mandel, duboko impresioniran BBC-jevim eksperimentalnim programom. Mandela je još više impresioniralo to što se Barthelemyjev sistem mehaničke televizije bio kvalitetniji od sistema koga je koristio John Logie Baird u BBC-ju.

Prva kratka emisija, u kojoj je nastupila Mandelova prijateljica, glumica Beatrice Bretty, je emitirana 17. februara 1935. godine. Sa službenim radom je počela 26. aprila iste godine, koristeći sistem od 60 linija po slici i odašiljač na vrhu Eiffelovog tornja. Barthelemy je nastavio usavršavati sistem, te je već u novembru iste godine započeto emitiranje programa sa slikom od 180 linija.

Pretpostavlja se da prvih nekoliko godina - kada se program obično emitirao nekoliko sati dnevno - Radio-PTT Vision nije gledalo više od nekoliko hiljada gledatelja. Televizijski aparati su tada bili izuzetno skupi - od 6000 do 8000 franaka (otprilike 6000 eura preračunato u današnju vrijednost), te ih je prodano tek nekoliko stotina. Usprkos toga su u emisijama Radio-PTT Vision nastupali neki od najuglednijih francuskih zabavljača kao Sacha Guitry, Serge Lifar i Maurice Chevalier.

Nakon što je u Francuskoj 1936. vlast preuzela vlada Narodnog fronta, Mandelov nasljednik Robert Jardillier je inzistirao da se napusti sistem mehaničke, odnosno uvede sistem potpuno elektronske televizije koji se tada počeo koristiti od strane BBC-ja, te u SAD i Njemačkoj. Zahvaljujući njegovom zalaganju, uveden je novi standard od 455 linija po slici. Radio-PTT Vision je u julu 1937. ukinuta, odnosno preustrojena u Radiodiffusion nationale Télévision, mrežu koja će do 1939. biti formalno odvojena od Ministarstva PTT i raditi do početka drugog svjetskog rata.

Vanjske veze[uredi | uredi kod]