Qian Chu

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Ovo je kinesko ime; porodično ime je Qian.
Oltar kraljevima Qiana na Zapadno jezero (Hangzhou), Hangzhou.

Qian Chu (pojednostavljeni kineski: 钱俶tradicionalni kineski: 錢俶pinyin: Qián Chù), rođen kao Qian Hongchu (錢弘俶), (929–988) bio je posljednji kralj južnokineske države Wuyue, koji je vladao od 947. do 978.

Na vlast je došao nakon što mu je prethodnik, brat po imenu Qian Zong, svrgnut u državnom udaru. U to vrijeme je Wuyue bila na vrhuncu svoje moći, te uključivala područja današnjeg Zhejianga, Jiangsua, Shanghaija i Fujiana. Nastavio je politiku svojih prethodnika te se, za razliku od drugih južnokineskih vladara u periodu Pet dinastija i Deset država, nikada nije proglasio carem, nastojeći iskazati nominalnu odanost carevima u sjevernoj Kini. Time je izbjegao ratna pustošenja i posvetio se izgradnji ekonomske i druge infrastrukture, stvorivši od doline Yangtzea buduće glavno ekonomsko središte Kine.

Za vrijeme vladavine je Qian Chu u Hangzhouu podigao pagodu Leifeng.

Dosljedan nastojanju da svoju državu i podanike poštedi rata, Qian Chu se, suočen sa nastojanjima sjeverne dinastije Song da ponovno ujedini Kinu, odlučio godine 978. dobrovoljno odreći vlast. Kako bi dodatno odobrovoljio svoje vlastodršce i iskazao odanost, odlučio se sa 300 članova porodice preseliti u sjevernu prijestolnicu Kaifeng. Tamo je umro nakon jedne gozbe,

Imao je sedam godina, od kojih je jedan kasnije postao kancelar u službi dinastije Song.

Izvori[uredi | uredi kod]

Napomene[uredi | uredi kod]

Literatura[uredi | uredi kod]

Kraljevske titule
Prethodi:
Qian Zong (錢倧)
kralj Wuyuea
947–978
Slijedi:
nema (kraljevstvo ukinuto)