Qi od Xia

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Qi (kineski: ) je bio sin Yua Velikog i drugi suveren iz legendarne dinastije Xia. Vladao je otprilike devet ili deset godina.

Rani život i dolazak na vlast[uredi | uredi kod]

Prma legendi, Yu se oženio s Nu Jiao te kod kuće ostao samo tri dana prije nego što je krenuo boriti se protiv poplava. Dok se Yu borio protiv poplava, Yuova je supruga rodila sina i dala mu ime Qi. Nakon devet godina, Yu je završio brobu protiv poplava. Kada se konačno vratio kući, mali Qi je bio jako sretan i pojurio u očevo naručje.

Yu je umro nakon 45 godina vladavine. Po historičaru Sima Qianu, Yu nije htio da ga naslijedi sin te je prijestolje ostavio Boyiu. Ali zbog velikog Yuovog autoriteta, svi vođe država Xia su se počeli diviti Qiju umjesto Boyiju, pa Yu nije imao izbora nego ostaviti prijestolje Qiju. Qi je tako naslijedio Yua.

Prema Bambuskim analima, pak, Boyi je preuezo vlast i postao kralj Kine, ali ga je Qi kasnije ubio i preuzeo prijestolje.

After Qi's rule, Tai Kang succeeded him as king.

Qijeva vladavina[uredi | uredi kod]

Qi je na prijestolje došao u godini Guihai(癸亥), te je svoju inauguraciju proslavio sa svim svojim vazalima u Juntaiju (钧台).

U drugoj godini vladavine premijer Boyi(伯益) je još uvijek držao dio vlasti.

Qi je potom vodio vojsku protiv Youhua(有扈) na Ganu(甘).

U šestoj godini vladavine, Boyi je umro, te je Qi sagradio hram u njegov spomen.

U osmoj godini vladavine, Qi je poslao Mengtua(孟涂), jednog od svojih ministara u Ba(巴).

U desetoj godini vladavine je stvorio ples zvan Nine Shao(九韶) u Damuu(大穆).

U 11. godini vladavine, Qi je prognao svog sina Wuguana(武观) u Zapadnu rijeku(西河). U 15. godini vladavini, Wuguan se pobunio u Zapadnoj rijeci. Qi je poslao jednog od svojih minsitara, Shoua (寿) na čelu vojske koja je Wuguana prisilila na predaju.

Umro je šesnaest godina nakon dolaska na prijestolje. (Drugi izvori spominju 10 ili 29 godina).


Dinastija Xia
Prethodi:
Yu
Kralj Kine
2146. pne. – 2117. pne.
Slijedi:
Tai Kang