Kapagan Kagan

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Qapagan Khaghan)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Kapagan Kagan (Qapaghan Qaghan ili Qapghan Qaghan; staroturkijski: , Qapaγan qaγan[1], 遷善可汗/迁善可汗, osobno ime: 阿史那 默啜, Pinyin: āshǐnà mòchuò, Wade-Giles: a-shih-na mo-ch'o, vl. 694-716) bio je drugi kagan Drugog Istočnog Turkijskog Kaganata, koji je vladao u doba kineske carice Wu Zetian. Bio je brat Ilteris Sada.

Ashina Mo-ch'o je potomak klana Ashina, koji je vladao ranijom gokturskom državom, uništenom godine 659. Godine 681. Mo-ch'o je pomogao svom bratu Kutlughu da se pobuni protiv vlasti kineske dinastije Tang i obnovi Istočni Turkijski Kaganat.

Pod njim je obnovljena država dosegla vrhunac moći. Poznat je po tome što je ohrabrio kitansku Li-Sun pobunu (696-697) koju je iskoristio kako bi Kitane napao iz pozadine. Kapagan je potom gušio pobunu Tiele plemena Huihe, Tongluo, Baixi, Bayegu i Pugu, kada ga je 22. jula 716. iz zasjede ubio Bayegu po imenu Xiezhilue (颉质略). Odrezana glava je poslana u kinesku prijestolnicu Chang'an] [2] Naslijedio Inel Qaghan (716), ali su ubrzo nakon toga Kul Tigin i Tonyukuk izveli puč, ubili njegovog sina i braću i na prijestolje doveli Bilge Qaghana.[2]

Izvori[uredi | uredi kod]

Kapagan Kagan
Prethodi:
Ilterish Qaghan
Kagan Drugog Istočnog Turkijskog Kaganata
694716
Slijedi:
Inel Qaghan