Pygmalion (film, 1938)

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Pygmalion (1938 film))
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Pygmalion
RežijaAnthony Asquith
Leslie Howard
ProducentGabriel Pascal
ScenarioGeorge Bernard Shaw
W. P. Lipscomb
Cecil Lewis
PredložakPygmalion; autor:
George Bernard Shaw
UlogeLeslie Howard
Wendy Hiller
Wilfrid Lawson
Leueen MacGrath
MuzikaArthur Honegger
MontažaDavid Lean
DistribucijaGeneral Film Distributors (GFD) (UK)
Metro-Goldwyn-Mayer (US)
Datum(i) premijere
6. 10. 1938 (1938-10-06)
Trajanje96 min.
Zemlja Ujedinjeno Kraljevstvo
Jezikengleski
Budžet87.000 £[1]

Pygmalion (sh. Pigmalion) je britanska crno-bijela filmska komedija snimljena 1938. u režiji Anthonyja Asquitha. Predstavlja adaptaciju istoimenog kazališnog komada Georgea Bernarda Shawa, koji je također sudjelovao u pisanju scenariju. Naslovni lik, koga tumači Leslie Howard, je londonski lingvist koji nastoji "priprostu" djevojku sa londonskih ulica (čiji lik tumači Wendy Hiller) naučiti "pravilnom" izgovoru engleskog i bontonu, odnosno transformirati u "pravu" damu. Film je doživio veliki uspjeh, te je godine 1939. osvojio Oscar za najbolji adaptirani scenario, a na Venecijanskom festivalu je Howard osvojio Volpi kup za svoju ulogu.

George Bernard Shaw je prije ovog filma prodao prava za ekranizaciju u nekoliko zemalja, a što je rezultiralo s njemačkom verzijom iz 1935. i nizozemskom verzijom iz 1937. godine. Za razliku od britanske, Shaw s obje verzije nije bio zadovoljan.

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. „Hollywood MERRY CO ROUND.”. Barrier Miner (Broken Hill, NSW : 1888 – 1954) (Broken Hill, NSW: National Library of Australia): str. 5 Edition: HOME EDITION. 29 June 1939. Pristupljeno 5. VIII 2012. 

Vanjske veze[uredi | uredi kod]