Sebastian Moran

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Pukovnik Moran)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Sebastian Moran

Policija hapsi pukovnika Morana u priči "The Adventure of the Empty House"
Debi "The Adventure of the Empty House"
Autor Arthur Conan Doyle
Detalji
Spol muškarac
Rođenje 1840.
Ujedinjeno Kraljevstvo London, Ujedinjeno Kraljevstvo
Zanimanje vojni časnik
Obitelj Sir Augustus Moran (otac)
Nacionalnost Englez

Pukovnik Sebastian Moran je fiktivni lik iz priča Arthura Conana Doylea. Moran se prvi puta pojavljuje u priči "The Adventure of the Empty House" kao jedan od protivnika Sherlocka Holmesa. Holmes ga je jednom prilikom opisao kao "drugog najopasnijeg čovjeka u Londonu", odmah iza zloglasnog profesora Moriartyja, koji je Moranov poslodavac.

Prema Holmesovom indeksu kriminalnih biografija, Sebastian Moran je rođen 1840. godine u Londonu kao sin Sir Augustusa Morana, bivšeg veleposlanika u Perziji. Nakon školovanja na Etonu i Oxfordu, Moran se odlučio za vojnu karijeru, boraveći u Aziji. Moran je predani sportaš i izvrstan strijelac, autor knjiga Heavy Game of the Western Himalayas (1881.) i Three Months in the Jungle (1884.), a jednom je, navodno, puzao kroz cijevi kako bi spasio ozlijeđenog tigra.

Ipak, ubrzo se otkrilo kako je zao (što je Holmes pripisao genima) te je, iako nije bilo nikakvog otvorenog skandala, bio prisiljen povuči se iz vojske i vratiti u London. Iako je živio u uglednom dijelu grada i bio član nekoliko cijenjenih klubova, Moran je nastavio s lošim navikama. Nedugo nakon toga ga je unajmio profesor Moriarty, a Moran je ubrzo postao profesorova desna ruka. S vremenom ga je, zbog izvanrednih sposobnosti s puškom, Moriarty počeo koristiti isključivo za ubojstva, primjerice ono gospođe Stewart iz Laudera 1887. godine. Nakon što je, u priči "The Final Problem", Holmes razbio Moriartyjev kriminalni lanac, Moran je pobjegao, izbjegao hapšenje i pratio profesora u Švicarsku. Posvjedočivši smrti svog šefa, Moran je pokušao ubiti Holmesa tako što je na njega gurnuo nekoliko stijena, ali u tome nije uspio. Sada bez posla, vratio se u Englesku gdje je za život zarađivao kartanjem.

Ipak, kada je jedan od igrača, Ronald Adair, otkrio da Moran vara na kartama te mu je zaprijetio da će to otkriti, pukovnik ga je, 30. ožujka 1894. godine, ubio pomoću zračne puške s prigušivačem koja je ispaljivala revolverske metke. Kada su dr. Watson i Holmes preuzeli slučaj, a Moran saznao da je Holmes ponovo u Londonu, planirao ga je ubiti. Holmes je to predvidio te je u svoj stan postavio voštanu repliku samoga sebe kako bi prevario Morana. Kada se pukovnik pojavio, dočekao ga je inspektor Lestrade s policajcima, koji su ga uhapsili.

Moran se više nije pojavljivao, ali je spomenut u nekoliko kasnijih priča. Tako u priči "The Adventure of the Illustrious Client", koja se odvija 1902. godine, saznajemo kako je pukovnik još uvijek živ, a u priči "His Last Bow" ga Holmes spominje kao jednog od svojih brojnih protivnika koji su se zakleli na osvetu protiv njega.