Publije Ostorije Skapula

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Publius Ostorius Scapula)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Publije Ostorije Skapula (Publius Ostorius Scapula, ? - 52) bio je rimski vojskovođa iz doba Julijevsko-Klaudijevske dinastije, poznat kao drugi po redu rimski guverner Britanije.

O njegovom ranom životu se ne zna gotovo ništa. Na dužnost ga je godine 47. postavio car Klaudije, te je zamijenio Aula Plaucija, koji je četiri godine vodio uspješnu invaziju na otok. Kada je Skapula stupio na dužnost Rimljani su pod neposrednom vlašću imali samo krajnji jugoistočni dio Britanije, dok su granična područja i dalje držala britska klijentska kraljevstva upitne lojalnosti prema Rimu. Već krajem 47. su Briti započeli s pljačkaškim upadima na rimske teritorije, očekujući da rimska vojska neće poduzimati kaznene ekspedicije usred zime, kada se u Britaniji tradicionalno nije ratovalo. Skapula je ih tada iznenadio svojom reakcijom i porazio, ali je istovremeno svim Britima na rimskim i susjednim teritorijama postavio zahtjev da se razoružaju, što je uključivalo i pro-rimske Icene. Oni su se tom zahtjevu oduprli oružjem te ih Skapula pokorio; vjeruje se da je tada za njihovog kralja postavljen Prasutag kao nešto pouzdaniji kadar.

Skapula je sljedeće godine vodio pohod protiv Deceangla na području današnjeg sjevernog Walesa, a poslije je ratovao protiv Briganta na sjeveru. 49. godine je postavio prvu rimsku koloniju u Kamoludunumu (današnji Colchester), a potom Verulamium (današnji St. Albans).

U međuvremenu je Karatak, bivši katuvelanski kralj i vođa otpora protiv rimske invazije, stao na čelu plemena Silura u jugoistočnom Walesu i počeo voditi gerilski rat protiv Rimljana. Skapula je protiv njega vodio pohod i konačno ga uspio poraziti godine 51. Karatak se sklonio kod Briganta, ali ga je Rimljanima izručila kraljica Kartimandua.

Sljedeće godine je Skapula iznenada umro, prema Tacitovim navodima, "od velike brige". To su koristili Siluri, koji su ponovno otpočeli rat, sve dok ih nije pacificirao Skapulin nasljednik Aulo Didije Gal.

Eksterni linkovi[uredi | uredi kod]