Publije Kornelije Scipion

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Publije Kornelije Scipion (Publius Cornelius Scipio, ? - 211. pne.) bio je rimski vojskovođa i političar iz doba drugog punskog rata.

Poticao je iz ugledne porodice Kornelijevaca. Njegov djed Lucije Kornelije Scipion Barbat je bio konzul 298. pne. a otac Lucije Kornelije Scipion (konzul 259. pne.)|Lucije Kornelije Scipion je bio konzul u doba prvog punskog rata, isto kao i stric Gnej Kornelije Scipion Asina. Stariji brat Gnej Kornelije Scipion Kalvo je izabran za konzula 221. pne.

Publije je za konzula izabran na samom početku rata. Zajedno s vojskom je godine 218. pne. otplovio iz Pise za Masiliju kako bi prepriječio put Hanibalovoj vojsci koja je kroz Galiju napredovala prema Italiji. Čuvši da se Hanibal ipak probio prema Alpama, smjesta se povukao nazad u Italiju. Tamo su se njegove snage prvi put sudarile s Hanibalom u kod Ticina. Bitka je završila porazom, a Scipion je ranjen. Nešto kasnije se Scipionova vojska udružila s vojskom kolege Tiberija Sempronija Longa. Dok je oprezni Scipion htio izbjeći novu bitku, Sempronije je na njoj inzistirao što je dovelo do novog poraza, ovog puta kod Trebije.

Usprkos dva poraza, Scipion je sačuvao ugled u rimskoj javnosti, te mu je povjerena komanda nad vojskom koja je poslana u Španiju kako bi se pridružila Gnejevoj vojsci koja je napadala kartaginske teritorije. Publije i Gnej su tamo nizali uspjehe, dok su Rimljani u samoj Italiji trpili poraze. Publije je, međutim, godine 211. pne. ubijen u bitci na Gornjem Betisu.

Publije je poznat kao otac znamenitog Scipiona Afrikanca.

Povezano[uredi | uredi kod]

Prethodi:
Lucius Aemilius Paulus i Marcus Livius Salinator
Konzul Rimske Republike
zajedno s Tiberijem Sempronijem Longom
218. pne.
Slijedi:
Gnaeus Servilius Geminus i Gaius Flaminius i Marcus Atilius Regulus (Suffect)