Ptolemej VI Filometor

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Ptolemej VI od Egipta)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Kovanica s likom Ptolemeja VI Filometora
Prsten s likom Ptolemeja VI Filometora kao helenističkog kralja
Prsten Ptolemeja VI Filometora kao egipatskog faraona (Louvre)

Ptolemej VI Filometor (grčki: Πτολεμαῖος Φιλομήτωρ, Ptolemaĩos Philomḗtōr, cca. 186–145. pne.) bio je kralj drevnog Egipta iz Ptolemejeske dinastije. Vladao je od 180. do 145. pne.

Bio je sin kralja Ptolemeja V i kraljice Kleopatre, koja je pred muževu smrt postala njegov vezir. Otac mu je umro kada je imao 6 godina, te je tada postao kralj, iako je kao regent vladala njegova majka. Regenstvo je trajalo do majčine smrti 176. pne. nakon čega su regentsvo preuzeli regenti Eulaj i Lenej. Godine 170. pne. su u ime mladog kralja objavili Seleukdima rat poznat kao šesti sirijski rat, a radi "nacionalnog jedinstva" su proglasili suvladarima njegovu mlađu braću Ptolemeja i Kleopatru II. U ratu su Egipćani poraženi, a regenti svrgnuti, nakon čega je Ptolemej ponovno postao jedini kralj, a njegov stric, seleukidski kralj Antioh IV Epifan, regentom. Nakon Antiohovog povlačenja je Ptolemej ponovno postao suvladar s mlađim bratom, a Antiohovu reakciju je spriječila rimska intervencija. Tada je ponovno uspostavljen trijumvirat dva Ptolemeja i Kleopatre, koji je potrajao do 164. pne.

Trijumvirat se raspao godine 164. pne. kada je Ptolemej Fiskon protjerao brata. Ptolemej Filometor je došao u Rim tražiti podršku, te ju je dobio od Katona. Narord u Aleksandriji mu je pomogao da se vrati na vlast, ali je njegova vladavina bila obilježena stalnim pobunama. 152. pne. je za suvladara proglasio sina Ptolemeja Eupatora, koji je iste godine umro. Godine 145. pne. je poginuo za vrijeme jednog vojnog pohoda, a naslijedio ga je Ptolemej Fiskon.


Eksterni linkovi[uredi | uredi kod]

Prethodi:
Ptolemej V Epifan
Kleopatra I
Ptolemejski kralj Egipta
zajedno s Kleopatrom I
Kleopatrom II
Ptolemejem VIII Fiskonom

181–164. pne.
Slijedi:
Ptolemej VIII Fiskon
Prethodi:
Ptolemej VIII Fiskon
Ptolemejski kralj Egipta
zajedno s Kleopatrom I
Kleopatrom II
Ptolemejem VIII Fiskonom
Ptolemejem VII Neosom Filopatorom

163–145. pne.
Slijedi:
Kleopatra II
Ptolemej VII Neos Filopator




Ptolemejidi