Ptica Emu

Izvor: Wikipedia
Disambig bordered fade.svg   
Ovaj članak ima dvojnika.
Članak na ovu temu je već napisan na srpskohrvatskoj Wikipediji. Potrebno je konsolidovati tekst u jedan kvalitetan članak.
Ako smatrate da ste sposobni da ga konsolidujete potražite njegovog dvojnika u kategoriji članak dvojnik na dnu ove stranice i napravite adekvatne izmjene.Emu (australijski noj) (Dromaius novaehollandiae) je ptica koja pripada redu kazuara, sa zakržljalim krilima, bez letnih pera i sposobnosti letenja pa se svrstava u ptice trkačice. Posle noja je druga ptica po veličini, koja može dostići visinu od 1,8 m i težinu od 50 kg.

Rasprostranjenost i stanište

Naseljava sve predele Australije, osim kišnih šuma, a retko se može naći u pustinjama i na krajnjem severu. Stanište su šume eukaliptusa, savane, šume, a u pustinjskim područjima samo posle velikih kiša koje omogućavaju rast vegetacije, trave i žbunova bogatih plodovima. Širenjem poljoprivrednih zemljišta, uništena je prirodna vegetacija pa se više emu ne može naći blizu gradova.

Razmnožavanje

Punu brigu oko jaja i potomstva peuzima mužjak. Pre kopulacije ženke ispuštaju neobične zveckajuće zvuke, koji podsećaju na zvuk bubnjeva, a mužjak počinje da gradi gnezdu u svom području. Za vreme parenja ženke i mužjaci spuštaju glave, povijajući vratove a zatim mašu glavom sa jedne na drugu stranu uz ciku i skičanje.

Za vreme inkubacije, koja traje 56 dana, mužjaci ne jedu i ne piju. U gnezdu, koje je izgrađeno od grančica, lišća i trave, nalazi se 15-25 jaja koje zajednički snese harem ženki. Po izleganju mladi su teški 440-500g. Brigu o njima vode mužjaci koji su tada veoma agresivni i mogu napasti ljude koji se neoprezno približe gnezdu. Nakon 5-7 meseci mladi postaju samostalni, a nakon 2-3 godine su sposobni za reprodukciju, polno zreli.

Ponašanje

Emu je odličan trkač koji može dostići brzinu od 50 km/h i dobar plivač. Duge noge im omogućavaju da prelaze znatne razdaljine u potrazi za hranom prosečnom brzimom od 7 km/h. Zahtevaju veliku količinu hrane za brzi rast i razmnožavanje. Pošto hrane nema uvek na istom mestu tokom cele godine, primorani su često da prelaze stotine kilometara. U vezi sa tim je i njihova sposobnost da, kada hrane ima u izobilju, nagomilavaju u telu veliku količinu masnoće koja će im koristiti kao rezerva dok ne pronađu novu izvor hrane. Tako, emu koji normalno teži 45 kg, može spasti na 20 kg dok je u potrazi za hranom.

Osim hrane, emu zahteva i stalne količine sveže vode. Kretanje ka izvorima hrane usmereno je ka mestima gde je nedavno pala kiša. Orjentišu se izgleda pomoću čula vida, uočavajući oblake, a i zvuk grmljavine, kao i miris mokre zemlje takođe usmeravaju njihovo kretanje. Veliki broj pojila za ovce i goveda, koje je postavio čovek, omogućio je emuima da prošire svoja staništa na mesta gde ih ranije nije bilo zbog nedostatka vode.

Mužjaci ponekad proizvode glasne zvuke koji liče na mukanje i mogu se čuti na velikoj udaljenosti, na koje ženke odgovaraju gromoglasnim zvucima. Ishrana

Ishrana se zasniva na onim delovima biljaka koji su najbogatiji hranljivim sastojcima: semenima, voću, cveću i mladom lišću, dok nikada ne jedu sasušenu travu i lišće čak ni onda kada je to jedina dostupna hrana Pored toga jedu, ako nemaju drugu hranu, insekte i sitne kičmenjake. Često uzimaju kamenje, koje služi za mehaničku obradu (mlevenje) hrane u želucu i ugljen. Ekonomski značaj Ulje od emua

Poljioprivrednici ih smatraju štetočinama jer uništavaju velike količine pšenice i drugih žitarica. Australijske vlasti su 1932. g. pokrenuli rat protiv emua pokušavajući da ih unište mitraljezima i bombama. Pošto je to imalo slabe efekte jer se emui dobro kamufliraju i povlače pred opasnošću, izgrađeno je oko 1000 km dugačke ograde koja uspešno razdvaja polja zasejana žitaricama od divljine.

S druge strane, emui su vrlo korisne životinje zbog:

   * mesa, koristi se u ishrani ljudi
   * kože, od koje se prave mnogi proizvodi
   * jaja, za ishranu i ljuska koja se ručno oslikava i može da dostigne vrednost od oko 1500 $
   * ulja, koje je lekovito; postoji podatak da ga 95% profesionalnih sportskih timova koristiti za lečenje ozleda.