Prvi hrvatski gardijski zdrug

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Prvi hrvatski gardijski zdrug je jedinica Hrvatske vojske u rangu brigade koja je za vrijeme rata u Hrvatskoj djelovala neposredno pod Glavnim stožerom Hrvatske vojske.

Formirana je 18. 4. 1994. od Specijalne postrojbe Ministarstva obrane Republike Hrvatske, "Bojne Zrinski", dijela Specijalnih postrojbi Glavnog stožera Hrvatske vojske, bojni: "Frankopan", "Ban Jelačić", "Matija Vlačić", "Ferdo Sučić" i dijelova "Lakojurišne brigade Hrvatske vojske

Nakon osnivanja 1. HGZ je bio najelitnija jedinica Hrvatske vojske. Kao jedina od jedinica HV-a u svom sklopu integrirala raznovrsne vojne formacije: padobransku bojnu (bataljon), oklopno mehanizirane bojne, a, uz Hrvatsko ratno zrakoplovstvo, i vlastite borbene i transportne helikoptere, te vlastitu vojno-obavještajnu bojnu iz koje je kasnije nastala 350.vojno-obavještajna bojna HV-a.

Pripadnici te visokoprofesionalne elitne jedinice - koja je odgovarala isključivo vrhovnom zapovjedniku RH - sudjelovali u važnim bitkama u završnoj fazi rata u Hrvatskoj, kao i rata u Bosni i Hercegovini.

Nakon 2000. godine Prvi hrvatski gardijski zdrug je uklopljen u ostale postrojbe HV-a.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kod]