Pro Caelio

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Pro Caelio (na latinskom doslovno: "Za Celija") bio je govor koga je znameniti rimski državnik i orator Marko Tulije Ciceron održao 4. aprila 56. pne. kao branitelj na suđenju političaru Marku Celiju Rufu. Smatra se jednim od najboljih primjera rimske govorničke vještine.

Ruf je bio optužen za niz nasilnih zločina među kojima je najspektakularniji bilo ubistvo Diona, vođe delegacije pobunjenih građana Aleksandrije koja je htjela rimski Senat odgovoriti od pomoći protjeranom pro-rimskom kralju Ptolemeju XII. Najviše je, pažnje, pak izazvala optužba da je Ruf pokušao otrovati Klodiju, plemkinju s kojom je do prije godinu dana bio u vezi. Jedan od trojice tužitelja je bio njen brat Publije Klodije Pulher, vodeći popularski političar.

Ciceron je obranu Rufa izložio na isti dan kada su se u Rimu održavale popularne svetkovine u čast boginji Kibeli, a porotnici nisu pokazivali interes za dosadnu aktivnost kao što je suđenje. Ciceron je zato, da bi privukao njihovu pažnju, morao koristiti svu svoju vještinu, koristeći tehnike "posuđene" iz antičkog teatra. U svom se govoru prvenstveno obrušio na Klodiju poznatu po razvratnom životu, te je posredno nju i Klodija optužio za incest. Ciceronovi su napori urodili plodom, te je Ruf na kraju suđenja oslobođen.

Reference[uredi | uredi kod]