Okruženje

Izvor: Wikipedia
(Preusmjereno sa Prirodno okruženje)

Okruženje je kompleks spoljašnjih faktora koji deluju na sistem i određuju njegov kurs i oblik postojanja. Na okruženje može da se posmatra kao veliki skup u kojem je dati sistem podskup. Okruženje može da ima jedan ili više parametara , fizičkog ili drugog oblika.

Uopšteno govoreći, okruženje ili životna sredina (iako se smatra da su dva termina okruženje i životna sredina sinonimi, neke nauke preferiraju ređe upotrebljivani termin životna sredina kako bi se izbegla konfuzija sa češće upotrebljivanim terminom okruženje u ekologiji, politici, i sociologiji) nekog objekta ili delovanjem na isti se sastoji od supstanci, okolnosti, objekata, ili uslova kojima se okružen ili u kojem deluje.

Bilo koja od ove dve reči može biti upotrebljivana sa specijalnim značenjem u različitim kontekstima:

Prirodne nauke[uredi - уреди]

 • U biologiji, okruženje se može definisati kao kompleks klimatskih, biotičkih, socijalnih i zemnih (soil??) faktora koji deluju na organizam i određuju mu oblik i opstanak. Prema tome podrazumeva sve što može imati direktnog uticaja na metabolizam ili ponašanje živog organizma ili vrste, uključujući svetlost, vazduh, vodu, zemlju i ostala živa bića. Videti okruženje (biologija)
 • U arhitekturi, ergonomiji (podela rada), i bezbednosti na radu, predstavlja se kao celina elemenata sobe ili zgrade koji imaju uticaj na blagostanje i efikasnost stanovnika – uključujući dimenzije i raspored životnog prostora, nameštaja, svetla, ventilacije, temperature, buke, itd. Videti životni prostor.
 • Videti geografiju kao predmet koji za cilj studiranja ima okruženje. (Termini kao npr. SOSE (Studies of Society & the Environment – Studije Društva i Okruženja) ne odnose se samo na studije okruženja već i na društvene nauke).
 • U psihologiji okruženje je teorija da to isto okruženje (u generalnom i sociološkom kontekstu) igra veću ulogu od nasleđa u određivanju razvoja pojedinca.

Fizičke nauke[uredi - уреди]

Humane i društvene nauke[uredi - уреди]

 • U netehničkom kontekstu, npr. politici, često se odnosi na prirodno okruženje, koje kao deo prirodnog sveta se smatra veoma važnom od strane ljudskih bića, iz bilo kog razloga.
 • U književnosti, istoriji, i sociologiji, okruženje je kultura u kojem individua živi ili je bila edukovana, kao i ljudi i institucije sa kojima ta individua dolazi u kontakt; videti društveno okruženje.
 • U fantastici, naročito u naučnoj fantastici i fantaziji, okruženjem se smatra bilo koji izmišljeni univerzum ili scena u kojem su smeštene priče. Tako na primer su Ratovi Zvezda English Star Wars smeštene u jednom društvenom okruženju, dok cy Star Track serije, filmovi i knjige smeštene u različitom okruženju.Ovo značenje je takođe relevantno u fantaziji igara sa različitim ulogama.
 • U bilo kakvoj organizaciji ili poduhvatu takođe može da se odnosi na socijalne i psihološke uslove koje osećaju svi članovi orkuženja; videti radno okruženje.
 • Na bilo kom sastanku ili kongresu, može da se odnosi na preovlađujuće raspoloženje ili prvenstvo učesnika.

Računarstvo i informatika[uredi - уреди]

 • U računarstvu generalno se odnosi na podatke, procese ili uređaje koji, iako ne eksplicitno identifikovani kao parametri računanja, mogu imati efekat na rezultat.
 • U funkcionalnim programiranjima, lambda calculus i programskim jezicima, obično se odnosi na identifikatore koji su definisani van date funkcije ali mogu biti upotrebljivani. Drugim rečima, bilo šta sa globalnim ili ne-lokalnim dosegom u datoj funkciji.
 • U određenim operativnim sistemima, kao Unix, DOS i Microsoft Windows, okruženje je skup promenljivih u obliku var=value korišćenim od strane aplikacija i biblioteka sa efektom na osnovne karakteristike.
 • Još generalnije gledano, može da obuhvati i hardver i operativni sistem na kojem program funkcioniše; videti operativna platforma

Vidite još[uredi - уреди]