Primorsko-goranski savez

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Primorsko-goranski savez (PGS) je hrvatska regionalistička politička stranka koja djeluje na području Hrvatskog primorja i Gorskog Kotara.

Osnovana je 1990. godine u Rijeci pod nazivom Riječki demokratski savez, i ispočetka je svoje aktivnosti ograničila samo na taj grad. Na parlamentarnim izborima godine 1992. je sudjelovala na zajedničkoj listi s regionalnim strankam Istarski demokratski sabor i Dalmatinska akcija.

Iako je ta lista probila plafon od 3 % i dobila dva mjesta u Saboru, njen predstavnik dr. Vladimir Smešny je bio na 3. mjestu te nije prošao. Parlamentarni status je ipak dobila zahvaljujući tome što je njen tadašnji kandidat Vladimir Bebić uspio poraziti HDZ-ovog kandidata u jednoj od dvije većinske izborne jedinice u Rijeci.

Bebić je ubrzo nakon toga napustio RiDS te se priključio HKDU. Međutim, RiDS je u međuvremenu postao etabliran na lokalnim izborima 1993. godine, iako se u Rijeci nije mogao mjeriti s dominacijom IDS u susjednoj Istri.

RiDS je poslije promijenio ime u PGS, nastojeći se definirati kao regionalistička stranka koja osim interesa Rijeke zastupa i interese šire regije.

Na izborima 2000. godine je ušao u Sabor kao koalicijski partner SDP i HSLS, a godine 2003. kao koalicijski partner SDP.

Na izborima 2007. godine PGS će nastupiti kao koalicijski partner HSS i HSLS.