Priča o mladom bogatašu

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
James Tissot, Mladi bogataš odlazi tužan.

Priča o mladom bogatašu je biblijska priča o susretu Isusa i mladog bogataša, zabeležena u novozavetnom jevanđelju po Mateju (19:16-30).

Ova priča govori o mladiću koji je želeo da bude savršen ali nije hteo da se odrekne svoje imovine, povodom čega Isus daje svoje čuveno poređenje o kamili i iglenim ušima.

Priča[uredi | uredi kod]

Evanđelje po Mateju prenosi sledeću priču:

I gle, jedan mu pristupi i reče: učitelju, kakvo dobro da učinim da imam život večni? A on mu reče: što me pitaš za dobro? Jedan je dobar; ako pak hoćeš da uđeš u život, drži zapovesti. Reče mu: koje? A Isus reče: »Ne ubij, ne čini preljube, ne kradi, ne svedoči lažno, poštuj oca i majku, i ljubi bližnjega svoga kao samoga sebe«.

Reče mu mladić: sve sam to držao; šta mi još nedostaje?

Reče mu Isus: ako želiš da budeš savršen, idi, prodaj svoje imanje i daj siromašnima, i imaćeš blago na nebu, i hajde za mnom. A mladić čuvši ovu reč ode ožalošćen; jer je imao mnoga imanja.

A Isus reče svojim učenicima: zaista vam kažem da će bogataš teško ući u carstvo nebesko. I opet vam kažem, lakše je kamili da prođe kroz iglene uši, nego da bogataš uđe u carstvo Božije.

– Evanđelje po Mateju, 19:16-24 (prevod Emilijana Čarnića)

Tumačenja[uredi | uredi kod]

Komad užeta

Slovački historičar Zamarovski je dokazivao da se ova izreka tradicionalno pogrešno prevodi, i da je Isus mislio na kanap (uže) od kamilje dlake, ne na kamilu.[1] Kakogod, prolazak kamile, ili konopca, kroz iglene uši je očigledno nemoguća stvar. Stoga se između Isusa i njegovih učenika nastavlja razgovor o mogućnosti spasenja pitanjem "Ko se dakle može spasiti?" (Matej 19:25), na šta Isus odgovara: "Ljudima je ovo nemoguće, ali Bogu je sve moguće" (Matej 19:26). Petar dalje pita šta će biti sa njima koji su ostavili sve i krenuli za njim (Matej 19:27), na šta Isus odgovara da će svi koji su ostavili dom i porodicu radi njega "primiti sto puta toliko, i dobiće život večni" (Matej 19:29).

Izvori[uredi | uredi kod]