Preko Morače

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Preko Morače
Preko Morače
Preko Morače
Grad Podgorica

Lua greška in Modul:Location_map at line 522: Unable to find the specified location map definition: "Module:Location map/data/Podgorica" does not exist.
Koordinate: 42° 26′ 33" SGŠ, 19° 14′ 48" IGD

Preko Morače je podgorička četvrt. Ime četvrti potiče od njegovog položaja u odnosu na centar grada, koji se nalazi sa druge strane Morače. Većina naselja je izgrađena neposredno poslije Drugog svjetskog rata. U naselju se nalaze stambene zgrade tipične za drugu Jugoslaviju (uglavnom široki paviljoni sa 5-6 spratova i par zgrada do 10 spratova). U početku su u ovom naselju živjele porodice pripadnika JNA, iako se ovo promijenilo tokom posljednjih godina. Ipak, mnogi stanovnici Preko Morače su i dalje na neki način povezani sa bivšom JNA.

Od početka izgradnje, naselje je imalo reputaciju mjesta pogodnog za život, zbog relativno dobro sačinjenog urbanističkog plan sa širokim ulicama i velikim zelenim površinama. Iako su stambene zgrade neinventivnog i bazičnog dizajne, one su solidno izgrađene i dobro podnose starenje.

Bulevar Svetog Petra Cetinjskog u ovom dijelu grada je omiljeno šetalište Podgoričana, sa brojnim kafićima i restoranima. Ovaj dio grada je takođe dom Vlade Crne Gore, crnogorskog Ministarstva unutrašnjih poslova, zgrade Ministarstva finansija, sportskog centra Morača i OŠ Sutjeska.

Četvrt Kruševac je nastavak četvrti Preko Morače. Ona se prostire jugozapadno od Bulevara revolucije i u njemu je smješten Klinički centar Crne Gora, zgrada RTCG i park Kruševac.

Moskovska ulica

Vektra je dio Preko Morače koja je dobila ime po kompaniji koja je sagradila prvu zgradu u ovom dijelu grada. Ovdje se nalazi i Rimski trg. Tu je sjedište crnogorskih telekomunikacionih operatera, brojnih banake, luksuzni hotel i veliki broj ekskluzivnih kafića, restorana i butika.

Vanjske veze[uredi | uredi kod]