Prefektura Ftiotis

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Prefektura Ftiotida)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Prefektura Ftiotida, Ftiotis
Νομός Φθιώτιδα
Položaj Prefekture Ftiotida, Ftiotis u Grčkoj
 
Periferija Središnja Grčka
Sedište Lamija
Stanovništvo 181.383 (2005.)
na 14. mestu
Površina 4.440,8 km² na 4. mestu
Gustina naseljenosti 40,8/km²
Broj provincija 2
Broj opština 23
Broj naselja 2
Poštanski fah 35x xx
Oblasna oznaka 223x0
Auto oznaka ΜΙ
ISO 3166-2 šifra GR-06
Veb stranica www.fthiotida.gr

Prefektura Ftiotida ili Ftiotis (gr: Νομός Φθιώτιδα - Nomos Fthiótida) je oblast u Periferiji Središnja Grčka. Središte prefekture je grad Lamija.

Geografske odlike[uredi | uredi kod]

Prefektura Ftiotida obuhvata oblast između Malijačkog zaliva Egejskog mora na istoku i planinskog venca Pinda na zapadu. Ova prefektura spada u one prefekture u Grčkoj koje se graniče sa više susednih prefektura. Na jugu se Ftiotida graniči sa sa prefekturom Fokidom i prefekturom Beotijom, sa jugozapada sa prefekturom Etolijom Akarnijom, sa zapada sa prefekturom Evritanijom, sa severozapada sa prefekturom Kardicom, sa severa sa prefekturom Larisom i sa sevroistoka sa prefekturom Magnezijom.

Područje Ftiotide je mahom planinsko sa malim delom primorskih ravnica u središnjem delu prefekture, često širine i svega 200 m. Ostatak je planinski sa brojnim vrhovima preko 2000 m. Ova prefektura ima u višim delovima planinsku klimu, dok su niži, primorski delovi sa sredozemnom klimom.

Istorija[uredi | uredi kod]

Oblast Ftiotida pominje se još od antičkog vremena, ali je data prefektura uspostavljena tek 1947. g. izdvajanjem iz prefekture Fokida. Gradnjom najvažnijeg državnog autoputa Atina-Solun sa prolaskom kroz ovu prefekturu Ftiotida je dobila na značaju i počela se brzo razvijati.

Vidi još[uredi | uredi kod]