Pravoslavna episkopska konferencija Austrije

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Pravoslavna episkopska konferencija Austrije okuplja pravoslavne episkope Vaseljenske, Antiohijske, Ruske, Srpske, Rumunske, Bugarske i Gruzijske patrijaršije, pravoslavnih eparhija na teritoriji Austrije.

Osnovana je 16. oktobra 2010. godine u sedištu Mitropolije austrijske Vaseljenske patrijaršije u Beču. Ovo osnivanje u skladu je sa odlukama Četvrte predsaborske svepravoslavne konferencije održane 2009. u Šambeziju u Švajcarskoj. Analogne episkopske konferencije osnovane su 27. februara i 4. marta iste godine u Nemačkoj i Švajcarskoj.

Konferencijom po svojoj poziciji, a u skladu sa odlukama iz Šambezija, predsedava mitropolit austrijski Mihailo (Staikos), predstavnik Vaseljenske patrijaršije. O ostalim funkcijama u okviru Episkopske konferencije dogovaraće se na sledećoj sednici Konferencije 2011. godine.

Tačan broj pravoslavnih u Austriji je sporan. Statistike i procene variraju od 179.000 do 500.000 vernika. Eparhija srednjoevropska Srpske pravoslavne crkve koja predstavlja brojno najznačajniju pravoslavnu eparhiju u Austriji ima u ovoj zemlji 15 crkvenih opština u kojima dela 20 sveštenika i dva đakona. Trenutno se pregovara o predaji jednog rimokatoličkog hrama u ruke Srpskoj pravoslavnoj crkvi u Beču.

Spoljašnje veze[uredi | uredi kod]