Pravoslavna episkopska konferencija Švajcarske

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Pravoslavna episkopska konferencija Švajcarske okuplja pravoslavne episkope Vaseljenske, Antiohijske, Ruske, Srpske, Rumunske, Bugarske i Gruzijske patrijaršije, pravoslavnih eparhija na teritoriji Švajcarske.

Konferencija je osnovana 4. marta 2010. godine u Šambeziju. Ovo osnivanje u skladu je sa odlukama Četvrte predsaborske svepravoslavne konferencije održane 2009. u Šambeziju. Analogne episkopske konferencije osnovane su iste godine u Nemačkoj i Austriji.[1]

Druga sednica konferencie održana je 4. aprila 2011. godine. Razgovori su bili posvećeni načelnim pitanjima, a stvorene su tri komisije kao radna tela Episkopske konferencije: komisija «Crkva i društvo», pastoralna i liturgijska komisija. Sledeća sednica planirana je za 22. septembar 2011. godine. [2]

Cilj Episkopskih konferencija je pokazivanje jedinstva Pravoslavne crkve u dijaspori, razvijanje zajedništva među crkvama u svim oblastima pastirskog služenja, posebno po pitanjima duhovnog staranja za bolesnike, zatvorenike i podržavanje liturgijskog blagodatnog života u celini. U nadležnosti episkopskih konferencija je i izučavanje i određivanje kanonskog statusa crkvenih opština koje nemaju jasan odnos prema pravoslavnim pomesnim crkvama.

Sve odluke Episkopskih konferencija donose se konsenzusom. Episkopske konferencije nemaju administrativna i kanonska ovlašćenja i ne ograničavaju prava eparhijskih arhijereja u dijaspori.

Izvori[uredi | uredi kod]