Postmodernizam

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Postmoderna)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Majid Farahani

Postmodernizam je evropski pravac u umetnosti, filozofiji, muzici i arhitekturi iz kraja 20. veka.

KNJIŽEVNOST

Pojam je prvi upotrijebio Žan Fransoa Liotar u svojoju knjizi O postmodernizmu. Osnovni je elemenat postmoderne pluralitet mišljenja.

Filozofija[uredi | uredi kod]

Ovaj je pravac nastao kao reakcija na modernizam, kojemu se suprotstavlja, negirajući koncepciju jedine istine.

Stvaranje pluralitetne sredine često dovodi do nastanka paradoksa spojenih sa nekoliko pogleda na datu problematiku i pri tome se ulaže trud da se reše ovi teško rešivi paradoksi.

Literatura[uredi | uredi kod]

Postmoderna literatura po pravilu označava literaturu koja je uslovljena vlastitom epohom. Radi se o tome da završava doba koje proizilazi iz hrišćanske tradicije, menja se životni stil, koji teži ka pluralizmu misli, čime se dolazi do filozofskih misli postmoderne.

Slikarstvo[uredi | uredi kod]

Postmoderna umetnost trudi se da ponudi alternativu modernoj umetnosti i nastoji ponuditi dela koja nisu usmerena ka kulturnoj eliti. Ne znači da su dela razumljivija za širu publiku iako se to umetnici trude da postignu.

Arhitektura[uredi | uredi kod]

U arhitekturi je pojam "postmodernizam" prvi upotrebio arhitekta Josef Hudnut u naslovu svoga članka „Postmoderna kuća“. Osnovna je težnja u postmodernoj arhitekturi prevazilaženje elitizma u arhitekturi i prenošenje arhitekture u sferu razumljivu za laike.

Spoljašnje veze[uredi | uredi kod]