Promatrači Generalne skupštine Ujedinjenih naroda

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Pored trenutnih 191 zemlje članice, Ujedinjene nacije omogućava određenom broju međunarodnih agencija, entiteta, i zemalja nečlanica (nekoliko godina posle referenduma u 2002, pre prijema u članstvo, Švajcarska je bila takođe zemlja posmatrač). Posmatrači imaju pravo da održe govor na zasedanjima, ali ne i da glasaju o rezolucijama.

Zemlje nečlanice su priznate kao suvereni entiteti, kao prave članice. Imaju pravo da podnesu zahtev za pristup Generalnoj skupštini prema svojoj volji. Imaju pravo punog članstva tek posle glasanja u savetu bezbednosti. Počev od 2005, posmatrači su:

Stalne međunarodne organizacije i drugi entiteti[uredi | uredi kod]

Određene međunarodne organizacije (kao što je Liga arapskih zemalja, ili Sekretarijat Komonvelta), nevladine organizacije, ili Međunarodna pomorska uprava), i određeni entiteti čije stanje/suverenost nije precizno definisano (Palestina, Suvereni vojni red Malte) imaju obezbeđenu stalnu kancelariju u sedištu Ujedinjenih nacija u Njujorku. Osigurano im je prisustvo na zasedanjima Generalne skupštine, osim ako ne budu izbačeni.

Privremene međunarodne organizacije i drugi entiteti[uredi | uredi kod]

Ove međunarodne organizacije, i nevladine organizacije su pozvane da prisustvuju raspravama Generalne skupštine. Mogu biti izbačene, ili jednostavno nepozvane na sledeće zasedanje.

Vidi još[uredi | uredi kod]

Spoljašnje veze[uredi | uredi kod]