Poros

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu


Koordinate: 37° 31′ S. g. š., 23° 29′ I. g. d.

Poros (Πόρος)
Podaci
Država  Grčka
Glavno naselje Poros(grad)
Površina 49,6 km²
Najviši vrh Vigla (358 m)
Broj stanovnika 4.348 (2001)

Poros (gr: Πόρος) je jedno od Saronskih ostrva u Egejskom moru u središnjoj Grčkoj. Poros sa nekoliko susednih ostrvaca i hridi čini zasebnu opštinu u okviru okruga Ostrva Periferije Atika. Sedište opštine i najveće naselje na ostrvu je istoimeni gradić Poros na južnoj strani ostrva.

Prirodni uslovi[uredi | uredi kod]

Pogled na Poros
Stari grad Poros
Plaža

Poros je smeštena u blizini Atine (oko 50ak km vazdušno), u južnom delu Saronskog zaliva, veoma važnom za Grčku. Peloponez je na svega 200 m od Porosa i u budućnosti se očekuje izgradnja mosta na najužem mestu moreuza. Ostrvo je razuđene obale sa brojnim malim zalivima i skrivenim plažama. Poros je brdovit, ali je njeno zemljište vulkanskog porekla i veoma plodno, pa je ostrvo stoga dobro obrađeno i gusto naseljeno.

Klima na Porosu je sredozemna. I zelenilo je osobeno za ovu klimu. Zahvaljujući plodnom zemljištu ono je nešto bujnije u odnosu na klimatske uslove. Zbog toga ma ostrvu postoje značajne šume bora u središnjem i južnom delu. Ostali deo ostrva he pod žbunjem, pa Poros nije ogoleo kao mnoga druga ostrva u Grčkoj.

Istorija[uredi | uredi kod]

Poros je veoma rano naseljen, već u doba rane praistoriji. U doba Mikenske civilizacije Poros je bio „živo“ ostrvo za ovaj deo Grčke. Antička Atina bila je tokom starogrčkog razdoblja gospodar nad ovim malim ostrvom. Stoga je kasnija istorija vezana je za istoriju Atine. U doba rane Viznatije česti napadi gusara u doveli su novog nazadovanja ostrva. Posle osvajanja Carigrada od strane Krstaša 1204. godine. Porosje bila pod vlašću Zapada sve do 16. veka. Tada Eginu osvajaju Turci i pod njima ostaje vekovima uz kratku vlast Mlečana krajem 17. veka. Poros je tokom turske valadavine imao autonomiju, što je očuvalo ekonomsku moć mesnog stanovništva.

Novi procvat Porosa dešava se obrazovanjem savremene Grčke 1830. g.. Proglašavanjem obližnje Atine za novu prestonicu Poros se počinje razvijati, ali to ipak nije sprečilo iseljavanje mnogobrojnog stanovništva sa ostrva. Posle Drugog svetskog rata širenjem Atine ostrvo postaje mesto vikend turizma Atinjana, što je dalo novi podstrek za razvoj.

Stanovništvo[uredi | uredi kod]

Po poslednjem popisu iz 2001. godine na ostrvu živi preko 4.000 stanovnika. Gotovo celokupno stanovništvo su Grci. Poslednjih popisa kretanje stanovništva u opštini Poros (koja obuhvata i jedno naselje na Peloponezu) bilo je:

  • 1991. g. - 3,570 st/km²
  • 2001. g. - 4,348 st/km²

Gotovo svi stanovnici opštine (oko 94%) žive u gradu Porosu. Grad Poros je dobro očuvan gradić sa lepim starim jezgrom, koje se smestilo na brdu na kraju zaliva.

Privreda[uredi | uredi kod]

Poljoprivreda i pomorstvo su tradicionalna zanimanja ostrvskog stanovništva, pogotovo uzgajanje vinove loze i masline. Danas je ona u senci vikend turizma. U prilog turizmu ide i dobra saobraćajna povezanost ostrva sa kopnom i obližnjom Atinom. Ostrvo je najčešće odredište Atinjana u slobodno vreme, pa je prepuno taverni, pansiona, diskoteka i drugih sadržaja namenjenih slobodnom vremenu.

Spoljašnje veze[uredi | uredi kod]