Popis svetih rimskih carica

Izvor: Wikipedia
Kruna Constance od Aragona, svete rimske carice i kraljice Rimljana

Sveta rimska carica ili Carica Svetog Rimskog Carstva je titula koju je nosila supruga Svetog rimskog (rimsko-njemačkog) car. S obzirom da se titula svetog rimskog cara sticala izborom i bila ograničena na muškarce, nijedna sveta rimska carica nije bila vladarica, iako su neke kao Theophanu ili Maria Theresa od Austrije, imale de facto vlast.

Svete rimske carice[uredi - уреди]

Prije 924. godine se titula car nije uvijek vezivala uz Njemačko Kraljevstvo; umjesto toga se ispočetka vezivala uz Karolinšku dinatsoju, te ju je nosilo nekoliko drugih ne-njemačkih vladara u 9. i 10. vijeku. Njihove supruge su stoga bile carice, ali ne uvijek i njemačke kraljice.

Karolinzi[uredi - уреди]

Slika Ime Otac Rođenje Brak Postala kraljicom Postala caricom Prestala biti suprugom Smrt Suprug
Ermengarde od Hesbayea
kraljica Franaka, carica
Ingram, grof od Hesbayea
(Robertijanci)
cca.778 794/795 kraljica Akvitanije 794/795
kraljica Franaka 28. januar 814
813
suprug kao ko-car sa svojim ocem/
28. januar 814
suprug kao jedini car
3. oktobar 818 Louis I
JudithWelfenchronik.jpg Judith od Bavarske
kraljica Franaka, carica
Welf, grof od Altdorfa
(Welfi)
805 819 20. jun 840
suprugova smrt
19/23. april 843
Ermengarde od Toursa
kraljica Italije i Srednjih Franaka, carica
Hugh, grof od Toursa
(Etichonids)
 ? 821 kraljica Italije 17. aprila 818
kraljica Srednje Franačke august 843
821
suprug kao ko-car sa svojim ocem/
20. jun 840
suprug kao jedini car
851 Lothair I
Engelberga od Parme
kraljica Italije, carica
Adelchis I, grof od Parme
(Supponids)
 ? 5. oktobar 851 kraljica Italije 5. oktobar 851 5. oktobar 851
suprug kao ko-car sa svojim ocem/
23. septembar 855
suprug kao jedini car
12. august 875
suprugova smrt
896-901 Louis II
Richildaof Provence.gif Richilde od Provanse
kraljica Zapadnih Franaka, carica
Bivin, grof od Ardena
(Bosonids)
845 870 kraljica Zapadnih Franaka 870 29. decembar 875 5/6. oktobar 877
suprugova smrt
2. jun 910 Charles Ćelavi
Saint Richardis (fragment of The Ordeal by Fire by Dierec Bouts the Older).jpg Richardis
kraljica Franaka, carica
Erchanger, grof od Nordgaua
(Ahalolfinzi)
c.840 862 Various 12. februar 881 kao kraljica: 11. novembar 887
suprugovo svrgavanje s kraljevskog prijestolja
kao carica: 13. januar 888
suprugova smrt
18. septembar 894-896 Charles Debeli
Ageltrude
kraljica Italije, carica
Adelchis, Princ od Beneventa  ? before 880 kraljica Italije 889 maj 891 12. decembar 894
suprugova smrt
27. august 923 Guy III od Spoleta
Ota Berengar I od Neustrije
(Konradini)
 ? 888 22. februar 896 8. decembar 899 30. novembar 903 Arnulf
Ana od Konstantinopola
kraljica Italije i Provanse, carica
[1]
Lav VI Mudri
(Makedonci)
885 oko 900 900
u Provansi (Donja Burgundija)
12. oktobar 900
u Italiji
15/22. februar 901 21. jul 905
u Carstvu i Italiji
912
u Provansi
912 Louis Slijepi
Bertila od Spoleta
kraljica Italije, carica
Suppo II, grof od Parme
(Supponidi)
860 cca.880 kraljica Italije 26. decembar 887
mužev povratak na vlast
januar 915 prije decembra 915 Berengar I od Italije
Anna od Provanse
kraljica Italije, carica
Louis Slijepi, car, kralj Provanse i Italije
(Bosonidi)
- do decembra 915. 7. april 924
suprugova smrt
iza maja 930.
Slika Ime Kuća Rođenje Brak Postala kraljicom Postala caricom Prestala biti suprugom Smrt Suprug

Svete rimske carice/njemačke kraljice[uredi - уреди]

Sa ustoličenjem Otona I od Njemačke 962. na carsko prijestolje, titula 'rimski kralj/car' je postala stalno vezana za Kraljevinu Njemačku iako kralj Njemačke nije morao nositi carsku titulu, s vremenom je postalo nemoguće zamisliti svetog rimskog cara koji nije kralj Njemačke. Slijede kraljice Njemačke koje su istovremeno bile i rimske carice.

Otonska dinastija[uredi - уреди]

Slika Ime Otac Rođenje Brak Postala kraljicom Postala caricom Prestala biti suprugom Smrt Suprug
Adelaide of Italy.jpg Adelaide od Italije Rudolph II od Burgudnije
(Welf)
931 951 2. februar 962 (okrunjen na ovaj datum) 7. maj 973 16. decembar 999 Otto I
Theophanu.jpg Theophanu od Bizanta Konstantinos Skleros 960 14. april 972 14. april 972
suprug ko-car sa svojim ocem/
. maj 973
suprug kao jedini car
okrunjena 14. aprila 972
7. decembar 983
suprugova smrt
15. jun 991 Otto II
Kunigunde.png Cunigunde od Luxembourga Siegfried, grof od Luksemburga cca. 975 cca. 1000 17. jun 1002 26. april 1014 13. jul 1024 3. mart 1033 Heinrich II
Slika Ime Kuća Rođenje Brak Postala kraljicom Postala caricom Prestala biti suprugom Smrt Suprug

Salijska dinastija[uredi - уреди]

Slika Ime Otac Rođenje Brak Postala kraljicom Postala caricom Prestala biti suprugom Smrt Suprug
Gisela von Schwaben.JPG Gisela od Švapske Hermann II, vojvoda od Švapske
(Konradini)
11. novembar 995 1016 8. septembar 1024 26. mart 1027 4. jun 1039
suprugova smrt
14. februar 1043 Konrad II
Agnes of Poitou.jpg Agnes de Poitou Vilim V, vojvoda od Akvitanije
(Ramnulfidi)
1025 21. novembar 1043 25. decembar 1046 5. oktobar 1056 14. decembar 1077 Heinrich III
80px Bertha od Savoje Otto, grof od Savoje
(Savoja)
21. septembar 1051 13. jul 1066 21. mart 1084 27. decembar 1087 Heinrich IV
Kiew-city-COA.PNG Eupraksija od Kijeva Vsevolod I, veliki knez Kijeva
(Rjurikovići)
1071 14. august 1089 14. august 1089 31. decembar 1105
suprugovo svrgavanje
20. jul 1109
Empress matilda.jpg Matilda od Engleske Henry I od Engleske
(Normandija)
7. februar 1101 7. januar 1114 23. maj 1125 10. decembar 1167 Heinrich V
Slika Ime Kuća Rođenje Brak Postala kraljicom Postala caricom Prestala biti suprugom Smrt Suprug

Kuća Supplinburg[uredi - уреди]

Slika Ime Otac Rođenje Brak Postala kraljicom Postala caricom Prestala biti suprugom Smrt Suprug
Richenza od Northeima Heinrich Debeli, markgrof od Frizije cca. 1087/89 cca. 1100 30. august 1125 4. jun 1133 4. decembar 1137 10. jun 1141 Lotar III
Slika Ime Kuća Rođenje Brak Postala kraljicom Postala caricom Prestala biti suprugom Smrt Suprug

Kuća Hohenstaufen[uredi - уреди]

Slika Ime Otac Rođenje Brak Postala kraljicom Postala caricom Prestala biti suprugom Smrt Suprug
Giovanni Battista Tiepolo 032.jpg Beatrice Renaud III, grof od Burgudnije 1143 9. jun 1156 15. novembar 1184 Friedrich I
Constance-Sicily.jpg Constance Roger II, kralj Sicilije
(Hauteville)
1154 27. januar 1186 14. april 1191 28. septembar 1197 27. novembar 1198 Heinrich VI
Slika Ime Kuća Rođenje Brak Postala kraljicom Postala caricom Prestala biti suprugom Smrt Suprug

Kuća Welf[uredi - уреди]

Slika Ime Otac Rođenje Brak Postala kraljicom Postala caricom Prestala biti suprugom Smrt Suprug
Beatrix od Švapske Filip, kralj Njemačke
(Hohenstaufen)
1198 1209 ili 1212 1212 Otto IV
MarieBrabant1190-1260.jpg Marie od Brabanta Henry I, vojvoda od Brabanta cca. 1190 iza 19. maja 1214 5. jul 1215
muževo svrgavanje
maj 1260
Slika Ime Kuća Rođenje Brak Postala kraljicom Postala caricom Prestala biti suprugom Smrt Suprug

Kuća Hohenstaufen[uredi - уреди]

Slika Ime Otac Rođenje Brak Postala kraljicom Postala caricom Prestala biti suprugom Smrt Suprug
KonstancieAragonska Uhry.jpg Constance od Aragona Alfonso II, kralj Aragona 1179 5. august 1209 1211-1212
suprug kao protiv-kralj/
5. jul 1215
suprug bez opozicije
22. novembar 1220 23. april 1220
prestala
biti kraljica:
sin izabran
za kralja
;
23. jun 1222
prestala biti carica
nakon smrti
Friedrich II
DeathofYolande-Isabella.jpg Yolande od Briennea Ivan od Briennea, kralj Jeruzalema 1212 9. novembar 1225 nikada njemačka kraljica 9. novembar 1225 25. april 1228
80px Isabella od Engleske John, kralj Engleske 1214 15/20. jul 1235 maj 1237
prestala biti
kraljica:
mužev drugi
sin izabran za kralja
;
1. decembar 1241
prestala biti
carica po smrti
Bianca Bonifacio I d'Agliano cca. 1200 cca. 1233 ?
nije sigurno da je brak bio po kanonskom pravu
nikada njemačka kraljica cca. 1233?
nije sigurno da je u pitanju brak
cca. 1233
Margarete von Babenberg.JPG Margherita
kraljica Rimljana
Leopold VI od Babenberga, vojvoda od Austrije cca. 1204 29. novembar 1225
kraljica kroz brak:
udana za malodobnog sina cara Friedericha II;
23. mart 1227
okrunjena za kraljicu
nikada carica 4. jul 1235 suprug svrgnut;
12. februar 1242 suprugova smrt
29. oktobar 1266 Heinrich VII od Njemačke
align=center Elizabeta od Bavarske
kraljica Rimljana
Otto II od Wittelsbacha, vojvoda od Bavarske 1227 1. septembar 1246 kao carica 21. maj 1254 9. oktobar 1273 Konrad IV
Slika Ime Kuća Rođenje Brak Postala kraljicom Postala caricom Prestala biti suprugom Smrt Suprug

Kuća Habsburg[uredi - уреди]

Slika Ime Otac Rođenje Brak Postala kraljicom Postala caricom Prestala biti suprugom Smrt Suprug
Gertrud Anna Habsburg Basel Muenster 2008 018.jpg Gertrude od Hohenberga
kraljica Rimljana
Burchard V, grof od Hohenburga 1225 1245 29. septembar 1273 nikada carica 16. februar 1281 Rudolf I
Pecet Isabela Burgundska.jpg Isabella od Burgundije
carica Rimljana
Ugo IV, vojvoda od Burgundije cca. 1270 6. februar 1284 nikada carica 15. jul 1291
suprugova smrt
c. 1323
Slika Ime Kuća Rođenje Brak Postala kraljicom Postala caricom Prestala biti suprugom Smrt Suprug

Kuća Nassau[uredi - уреди]

Slika Ime Otac Rođenje Brak Postala kraljicom Postala caricom Prestala biti suprugom Smrt Suprug
Adolf imagina klarenthal.JPG Imagina von Isenburg-Limburg
kraljica Rimljana
Gerlach I, gospodar Limburga cca. 1259 cca.1271 5. maj 1292 nikad carica 23. jun 1298 cca. 1313 Adolfo od Nassau-Weilburga
Slika Ime Kuća Rođenje Brak Postala kraljicom Postala caricom Prestala biti suprugom Smrt Suprug

Kuća Habsburg[uredi - уреди]

Slika Ime Otac Rođenje Brak Postala kraljicom Postala caricom Prestala biti suprugom Smrt Suprug
Elisabeth Tirol.jpg Elizabeta od Tirola-Gorice
krakjica Rimljana
Mainardo II od Tirola-Gorice cca. 1262 20. decembar 1274 27. jul 1298 nikad carica 1. maj 1308 28. oktobar 1312 Albert I
Slika Ime Kuća Rođenje Brak Postala kraljicom Postala caricom Prestala biti suprugom Smrt Suprug

Kuća Luksemburg[uredi - уреди]

Slika Ime Otac Rođenje Brak Postala kraljicom Postala caricom Prestala biti suprugom Smrt Suprug
Margaret of Brabant hlava.jpg Margareta od Brabanta
kraljica Rimljana
Ivan I, vojvoda od Brabanta 4. oktobar 1276 9. jul 1292 27. novembar 1308 nikad carica 14. decembar 1311 Heinrich VII
Slika Ime Kuća Rođenje Brak Postala kraljicom Postala caricom Prestala biti suprugom Smrt Suprug

Kuća Habsburg[uredi - уреди]

Slika Ime Otac Rođenje Brak Postala kraljicom Postala caricom Prestala biti suprugom Smrt Suprug
IsabelaAragonska.jpg Elizabeta od Aragona
kraljica Rimljana
Joakim II od Barcellone, kralj Aragona i Sicilije 1296 11. maj 1314 19. oktobar 1315
muž izabran (za protivkralja)/
5. septembar 1325
muž proglašen ko-kraljem
nikada carica 28. septembar 1322
muž se odrekao titule/
13. januar 1330
suprugova smrt
12. jul 1330 Friedrich Lijepi
Slika Ime Kuća Rođenje Brak Postala kraljicom Postala caricom Prestala biti suprugom Smrt Suprug

Kuća Wittelsbach[uredi - уреди]

Slika Ime Otac Rođenje Brak Postala kraljicom Postala caricom Prestala biti suprugom Smrt Suprug
Beatrix of Silesia-Glogau.jpg Beatrix od Šleske-Glogaua
kraljica Rimljana
Heinrich III, vojvoda od Šleske-Glogaua 1290 1308 20. oktobar 1314
suprugov izbor
nikada carica 24. august 1322 Ludwig IV
Marguerite II de Hainaut.png Margareta od Holandije Vilim od Avesnesa, grof od Hainauta 1311 26. februar 1324 januar 1328 11. oktobar 1347 23. jun 1356
Slika Ime Kuća Rođenje Brak Postala kraljicom Postala caricom Prestala biti suprugom Smrt Suprug

Kuća Luksemburg[uredi - уреди]

Slika Ime Otac Rođenje Brak Postala kraljicom Postala caricom Prestala biti suprugom Smrt Suprug
Blanka Stepan mini.jpg Bianca de Valois
kraljica Rimljana
Charles de Valois 1316 maj 1329 11. jul 1346
suprugov izbor (u opoziciji)
nikad carica 1. august 1348 Karlo IV
Anna von der Pfalz.jpg Anna od Bavarske
kraljica Rimljana
Rudolf II, vojvoda od Bavarske
(Wittelsbach)
26. septembar 1329 4. mart 1349 17. jun 1349
suprugov izbor (bez opozicije)
nikad carica 2. februar 1353
Anna Schweidnitz.jpg Anna od Schweidnitza Heinrich II, vojvoda od Schweidnitza cca. 1339 27. maj 1353 5. april 1355
krundiba zajedno sa suprugom
11. jul 1362
Elizabeth of Pomerania.jpg Elizabeta od Pomeranije Bogislav V, vojvoda od Pomeranije 1347 21. maj 1363 1. novembar 1368
incoronazione
29. novembar 1378
suprugova smrt
14. februar 1393
JohanaBavorska.jpg Ivana od Bavarske
kraljica Rimljana
Albert I od Bavarske
(Wittelsbach)
cca. 1362 29. septembar 1370 10. jun 1376 nikad carica 31. decembar 1386 Vjencelsav Luksemburški
ZofieBav2.jpg Sofija od Bavarske
kraljica Rimljana
Ivan II, vojvoda od Bavarske
(Wittelsbach)
1376 2. maj 1389 nikad carica 20. august 1400
svrgavanje muža
26. septembar 1425
Slika Ime Kuća Rođenje Brak Postala kraljicom Postala caricom Prestala biti suprugom Smrt Suprug

Kuća Wittelsbach[uredi - уреди]

Slika Ime Otac Rođenje Brak Postala kraljicom Postala caricom Prestala biti suprugom Smrt Suprug
Ruprecht III (Pfalz).jpg Elizabetta od Nirnberga
kraljica Rimljana
Friedrich V od Nürnberga
(Hohenzollern)
1358 27. jun 1374 21. august 1400
suprugov izbor
nikad carica 18. maj 1410
suprugova smrt
26. jul 1411 Robert od Njemačke
Slika Ime Kuća Rođenje Brak Postala kraljicom Postala caricom Prestala biti suprugom Smrt Suprug

Kuća Luksemburg[uredi - уреди]

Slika Ime Otac Rođenje Brak Postala kraljicom Postala caricom Prestala biti suprugom Smrt Suprug
Barbara of Celje - Meister der Chronik des Konzils von Konstanz 001.jpg Barbara Celjska Herman II
(grof Celja)
od 1390 do 1395 1408 21. jul 1411
suprugov izbor
31. maj 1433
suprugova krunidba
9. decembar 1437
morte del marito
11. jul 1451 Sigismund od Luksemburga
Slika Ime Kuća Rođenje Brak Postala kraljicom Postala caricom Prestala biti suprugom Smrt Suprug

Kuća Habsburg[uredi - уреди]

Slika Ime Otac Rođenje Brak Postala kraljicom Postala caricom Prestala biti suprugom Smrt Suprug
AlzbetaLuc.jpg Elizabeta od Luksemburga
kraljica Rimljana
car Sigismund
(Luksemburg)
1409 1422 18. mart 1438
suprugov izbor
nikad carica 27. oktobar 1439
suprugova smrt
25. decembar 1442 Albert II Habsburški
4G7FM PL0062-20.jpg Eleonora d'Aviz Edudard od Portugala
(Aviz)
18. septembar 1434 16. mart 1452 19. mart 1452
krunidba muža
3. septembar 1467 Car Frederik III
BiancaMariaSforza.jpg Bianca Maria Sforza Galeazzo Maria, vojvoda od Milana
(Sforza)
5. april 1472 16. mart 1494 4. februar 1508
suprug proglašen "izabranim carem"
31. decembar 1510 Maksimilijan I Habsburški
Tizian 057.jpg Isabella od Portugala Manuele I od Portugala
(Aviz)
23. oktobar 1503 10. mart 1526 24. februar 1530
suprugova krunidba
1. maj 1539 Karlo V
Annajagiello.jpg Ana od Češke i Ugarske
kraljica Rimljana
Ladislav II od Češke
(Jagelovići)
23. jul 1503 25. maj 1521 januar 1531
izbor supruga
nikad carica 27. januar 1547 Ferdinand I
Infanta Maria of Spain.jpg Marija od Španije Car Karlo V
(Habsurg)
21. jun 1528 13. septembar 1548 novembar 1562
suprugov izbor
25. jul 1564
suprugovo ustoličenbje
12. oktobar 1576
suprugova smrt
26. februar 1603 Maksimilijan II
Anna von Tirol.jpg Ana od Austrije Ferdinand II od Austrije
(Austrijski Habsburzi)
4. oktobar 1585 4. decembar 1611 1612
suprugov izbor
14. decembar 1618 Matija Habsburški
Eleonore Gonzaga 1.jpg Eleonora Gonzaga Vincenzo I Gonzaga
(Gonzaga)
23. septembar (23. februar?) 1598 4. februar 1622 15. februar 1637
suprugova smrt
27. jun 1655 Ferdinando II Habsburški
Diego Velázquez 031.jpg Maria Anna od Španije Filip III od Španije
(Španski Habsburzi)
18. august 1606 20. februar 1631 22. decembar 1636
suprugiv izbor
15. februar 1637
ustoličenje supruga
13. maj 1646 Ferdinand III Habsburški
Lorenzo Lippi 005.jpg Maria Leopoldina od Habsburga Leopold V od Austrije
(Habsburg)
6. april 1632 2. jul 1648 7. august 1649
Justus Sustermans 001.jpg Eleonora Gonzaga-Nevers Carlo Gonzaga, vojvoda od Rethela
(Gonzaga)
18, novembar 1630 30. april 1651 2. april 1657
suprugova smrt
6. decembar 1686
Margarita Teresa of Spain Mourningdress.jpg Margareta Tereza od Španije Filip IV od Španije
(Habsburg)
12. jul 1651 12. decembar 1666 12. mart 1673 Leopold I Habsburški
Claudia Felicitas of Tirol1.jpg Claudia Felicita od Austrije Ferdinand Karlo od Austrije
(Habsburg)
30. maj 1653 15. oktobar 1673 8. april 1676
Eleonore of Pfalz Neuburg.jpg Eleonora od Falačke-Neuburga Filip Vilm od Falačke
(Wittelsbach)
6. januar 1655 14. decembar 1676 5. maj 1705
suprugova smrt
19. januar 1720
Amalia Wilhelmine von Braunschweig.jpg Amalia Wilhelmina od Brunswicka i Lüneburga Ivan Frederik od Brunswick-Lüneburga
(Welf)
21. april 1673 24. februar 1699 5. maj 1705
ustoličenje muža
17. april 1711
suprugova smrt
10. april 1742 Josip I
Elisabeth Christine of Braunschweig Wolfenbuettel.jpg Elizabeta Kristina od Brunswick-Wolfenbüttela Ludwig Rudolf, vojvoda od Brunswick-Lüneburg
(Welfen)
28. august (28. septembar ?) 1691 1. august 1708 decembar 1711
suprugov izbor
20. oktobar 1740
morte del marito
21. decembar 1750 Karlo VI
Slika Ime Kuća Rođenje Brak Postala kraljicom Postala caricom Prestala biti suprugom Smrt Suprug

Kuća Wittelsbach[uredi - уреди]

Slika Ime Otac Rođenje Brak Postala kraljicom Postala caricom Prestala biti suprugom Smrt Suprug
Maria AmaliaBayern.jpg Maria Amalia od Habsburga car Josip I
(Habsburg)
22. oktobar 1701 5. oktobar 1722 24. januar 1742
suprugov izbor
20. januar 1745
suprugova smrt
11. decembar 1756 car Karlo VII
Slika Ime Kuća Rođenje Brak Postala kraljicom Postala caricom Prestala biti suprugom Smrt Suprug

Kuća Habsburg-Lothringen (Lorraine)[uredi - уреди]

Slika Ime Otac Rođenje Brak Postala kraljicom Postala caricom Prestala biti suprugom Smrt Suprug
Kaiserin Maria Theresia (HRR).jpg Marija Terezija od Austrije Car Karlo VI
(Habsburg)
13. maj 1717 12. februar 1736 13. septembar 1745
suprugov izbor
18. august 1765
suprugova smrt
29. novembar 1780 Car Franjo I
Maria Josepha von Bayern.jpg Marija Josipa od Bavarske Car Karlo VII
(Wittelsbach)
30. mart 1739 23. januar 1765 18. august 1765
suprugov izbor
28. maj 1767 Car Josip II
Leopoldo de Austria y Maria Luisa de España 01.jpg Marija Luiza od Španije Karlo III od Španije
(Burboni)
24. novembar 1745 16. februar 1764 (per procura)
5. august 1765
30. septembar 1790
suprugov izbor
1. mart 1792
morte del marito
15. maj 1792 car Leopold II
Maria Teresa di Borbone-Napoli.jpg Marija Tereza od Borbone-Napolija Ferdinand I od Dvije Sicilije
(Burboni)
6. jun 1772 15. august 1790 5. jul 1792
elezione del marito
6. august 1806
suprugova abdikacija
13. april 1807 car Franjo II
Slika Ime Kuća Rođenje Brak Postala kraljicom Postala caricom Prestala biti suprugom Smrt Suprug

Izvori[uredi - уреди]

  1. Neki historičari su vjerovali da se Ana nikada nije udala za Louisa Slijepog. Iako postoje dokazi da su bili zaručeni, Ana je sahranjena u Carigradu što sugerira da nikada nije napustila očev dvor. Glavni argument da je ipak bila njegova supruga je drugo ime Louisovog sina - Charles-Constantine.