Popis sirijskih patrijarha Antiohije (512 - 1783)

Izvor: Wikipedia

Sirijski patrijarh Antiohije je bio poglavar Sirijske crkve koja se danas razdvojena na Sirijsku pravoslavnu crkvu i Sirijsku katoličku crkvu. Slijedi popis primasa koji su Crvu vodili od 512. (kada je monofizitska Sirijska crkva nastala šizmom od bizantske (melkitske) pravoslavne crkve, pa sve do šizme godine 1783.

Sirijski patrijarsi Antiohije prije 512.[uredi - уреди]

Sirijski patrijarsi Antiohije od 512. do 1783. godine[uredi - уреди]

(Sever je bio smijenjen 518. i prognan u Egipat, ali su ga mnogi sirijski kršćani priznavali kao zakonitog patrijarha sve do smrti 538. godine)
Jovan je smijen, ali se patrijarhom smatrao sve do 1091.

Sirijski patrijarsi Antiohije nakon 1783. godine[uredi - уреди]

Kada je 22. januara 1783. ustoličen Ignjatije Mihailo III Jarweh, Sirijska crkva se raskolila na tradicionalni (pravoslavni) i katolički dio:

Patrijarsi Tur Abdina (1364–1816)[uredi - уреди]

Od 1364. do 1816. je oblast Tur Abdin činila zasebnu patrijaršiju, na čijem čelu su bili sljedeći patrijarsi:[3]

  • Ignjatije Saba od Salaha (1364–1389)
  • Ignjatije Isho' od Midhyata (1389–1418), died 1421
  • Ignjatije Mas'ud od Salaha (1418–1420)
  • Ignjatije Henoch od 'Ayn Warda (1421–1444)
  • Ignjatije Qoma od Ba Sabrine (1444–1454)
  • Ignjatije Isho' od Salaha (1455–1460)
  • Ignjatije 'Aziz (Filoksen) od Basile (1460–1482)
  • Ignjatije Saba od Arboa (1482–1488)
  • Ignjatije Jovan Qofer od 'Ayn Warda (1489–1492)
  • Ignjatije Mas'ud od Zaza (1492–1512)
  • Ignjatije Isho' od Zaza (1515–1524)
  • Ignjatije Simon od Hattakha (1524–1551)
  • Ignjatije Jacob od Hisna (1551–1571)
  • Ignjatije Sahdo od Midhyata (1584–1621)
  • Ignjatije 'Abd Allah od Midhyata (1628–?)
  • Ignjatije Habib od Midhyata (1674–1707)
  • Ignjatije Denha od 'Arnasa (1707–1725)
  • Ignjatije Barsum od Midhyata (1740–1791)
  • Ignjatije Aho od Arboa (1791–?)
  • Ignjatije Isaiah od Arboa (?–1816)

Napomene[uredi - уреди]

  1. La Civita, Mihailo J.L.. "Profiles of the Eastern churches: The Syriac Orthodox Church". www.cnewa.org. Catholic Near East Welfare Association. http://www.cnewa.org/default.aspx?ID=3268&pagetypeID=4&sitecode=US&pageno=1. pristupljeno 9 April 2011. 
  2. Lectionary readings for 25 June 2010 (scroll down to Synaxarium reading "Departure of Pope Damian 1") and Lectionary readings for 02 July 2010 (scroll down to Synaxarium reading "Departure of Pope Peter IV". pristup 20. VII 2010.
  3. Fiey, J. (1993). Pour Un Oriens Christianus Novus: Repertoire Des Dioceses Syriaques Orientaux Et Occidentaux. Beirut: Steiner. str. 275–277. ISBN 3-515-05718-8. 

V. također[uredi - уреди]

Vanjske veze[uredi - уреди]