Popis sekularističkih organizacija

Izvor: Wikipedia
Ovaj popis je nepotpun. Možete pomoći njegovim proširenjem.
Humanistički centar Conway Hall, dom Etičkog društva South Placea, najstarije slobodoumne zajednice na svijetu (osnovane 1793.).

Sekularističke organizacije promiču pogled po kojem bi moralni standardi trebali biti zasnovani isključivo na brizi za dobro čovječanstva u postojećem životu bez ikakva pozivanja na nadnaravne koncepte poput Boga ili zagrobni život. Pojam sekularizam, koji je skovao i širio George Jacob Holyoake, izvorno je označavao ovakav pogled.[1] Sekularizam se može također odnositi na uvjerenje da bi vlast trebala biti neutralna u pitanjima religije i da bi crkva i država trebale biti odvojene. Pojam se ovdje rabi u prvom značenju, iako mnoge organizacije popisane ovdje također podupiru sekularizam u njegovu drugom značenju.

Sekularisti i njihove organizacije identificiraju sebe različitim pojmovima uključujući agnostike, ateiste, bistre, slobodoumne, humaniste, neteiste, naturaliste, racionaliste ili skeptične.[2][3] Unatoč uporabi ovih različitih pojmova organizacijama popisanim ovdje zajednički su njihovi sekularistički ciljevi. Valja primijetiti da se većina navedenih organizacija i njihovih članova smatra ireligioznima premda postoje određene iznimke (Etička kultura, primjerice).

Popis[uredi - уреди]

Međunarodne organizacije[uredi - уреди]

Australija[uredi - уреди]

Belgija[uredi - уреди]

Brazil[uredi - уреди]

Egipat[uredi - уреди]

Filipini[uredi - уреди]

Grčka[uredi - уреди]

Hrvatska[uredi - уреди]

Indija[uredi - уреди]

Indonezija[uredi - уреди]

Iran[uredi - уреди]

Irska[uredi - уреди]

Island[uredi - уреди]

Italija[uredi - уреди]

Kanada[uredi - уреди]

Kuvajt[uredi - уреди]

Norveška[uredi - уреди]

Novi Zeland[uredi - уреди]

Njemačka[uredi - уреди]

Singapur[uredi - уреди]

Sjedinjene Države[uredi - уреди]

  • Američka sekularna unija
  • Američki ateisti
  • Američko humanističko udruženje, prva i najveća organizacija koja promiče humanizam u SAD-u.[13] Američko humanističko udruženje nastoji razviti progresivno društvo gdje je činjenje dobra bez bogova prihvaćen način življenja života. Ovo se nastoji provoditi njihovom obranom građanskih sloboda i sekularne vlasti, njihovim nadilaženjem rastućeg broja ljudi bez tradicionalne religijske vjere te neprestanom doradom i unapređenjem humanističkog svjetonazora.[14]
  • Ateisti za humanost, neprofitna je dobrotvorna organizacija 501 c(3) posvećena prikupljanju novca za sekularne dobrotvorne organizacije te destigmatizaciju ateista i ateizma."[15]
  • Ateistička agenda
  • Austinska ateistička zajednica (TX)
  • Baptistički združeni odbor za religijsku slobodu, engl. "The Baptist Joint Committee for Religious Liberty", predstavlja mnoge baptističke skupine (ali ne Južnu baptističku konvenciju) u podupiranju religijske slobode i odvojenosti crkve od države.
  • Centar za propitivanje Zadaća je Centra za propitivanje (CFI, engl. Center for Inquiry) unapređivanje sekularna društva zasnovana na znanosti, razumu, slobodi propitivanja, te humanističkim vrijednostima. Centar za propitivanje smatra da je rasuđivanje zasnovano na dokazima, koje ljudi rabe u zajedničkom radu da naznače zajedničke brige, kritično za modernu svjetsku civilizaciju. CFI također drži da su vrijednosti primjeren predmet istraživanja i rasprave kao što su to empirijske tvrdnje. CFI i njemu pridružene organizacije Odbor za skeptično propitivanje i Vijeće za sekularni humanizam također provode svoj rad obrazovanjem, izdavaštvom, zagovaranjem i društvenim uslugama posebice s pomoću desetaka regionalnih centara i zajednica te programa u mnogo različitih zemalja.
  • Družba humanosti
  • Gradska kongregacija za humanistički judaizam
  • Hispanoamerički slobodoumnici
  • Humanistički institut
  • Institut za humanističke studije
  • Internetski nevjerci su "neprofitna obrazovna organizacija posvećena branjenju i promicanju naturalističkog svjetonazora na Internetu."
  • Kahal Am, društvo za humanistički judaizam, povezano sa Sandieganskom humanističkom družbom u Sandiegansku koaliciju razuma
  • Metroplex ateisti neprofitna su obrazovna organizacija posvećana informiranju svojih članova i javnosti o intelektualnoj valjanosti te individualnim i društvenim vrijednostima ateizma. Također nastoje zaštititi ustavna prava ateista i princip Prvog amandmana o odvojenosti crkve od države.[16]
  • Nacionalna ateistička stranka nastoji politički zastupati američke ateiste i sve one koji dijele cilj sekularne vlasti prikupljajući političku snagu sekularista širom države pritom se vodeći vrijednostima sekularnog humanizma i rasuđivanja zasnovana na dokazima.

http://www.usanap.org

  • Odred za racionalni odgovor
  • Projekt Razum
  • Propitivački kamp Ovo je mjesto gdje djeca mogu biti ono što jesu. U njemu se pomaže mladima da se suoče izazovima življenja neteističkog, skeptičkog i sekularna životnog stila u svijetu kojim dominira religijsko vjerovanje i pseudoznanost. Zasnovano na uvjerenju da djeca mogu započeti uspostavljati navike dobrog i etičkog života od rane dobi, Propitivački kamp usvaja trodijelni fokus: umjetnosti i znanosti, skeptičnu perspektivu i razvoj etičkog karaktera koji čine integrativan pristup u ovom "dobu otkrića".[17] "Sekularni ljetni kamp" Propitivačkog kampa jest prvi boravišni ljetni kamp u Sjedinjenim Državama za djecu onih koji imaju naturalistički pogled na svijet.[18]
  • Prvo njujorško humanističko društvo
  • Sandieganska humanistička družba Najstarija kontinuirana humanistička organizacija u Okrugu San Diegu, Humanističko udruženje promiče sekularni i etički humanizam raspravama, predavanjima, knjižnim klubovima, političkim i društvenim djelovanjem te društvenim događajima. Pružaju također usluge sekularnih proslava. Članovi organizacije (npr. Phil Pauslon) bili su ključni u slučaju križa na brdu Soledadu.
  • Sandieganska humanistička družba Jedna od aktivnijih humanističkih organizacija u San Diegu, koja održava sastanke posvuda u Okrugu.
  • Sandieganski novi ateisti i agnostici najveća su i najaktivnija sekularna organizacija u San Diegu u Kaliforniji."[19]
  • Sekularna alijansa pri Sveučilištu u Indiani Studentska je organizacija pri Indianskom sveučilištu u Bloomingtonu koja promiče znanstvene i sekularne vrijednosti u kampusu.
  • Sekularna koalicija za Ameriku
  • Sekularna studentska alijansa
  • Sekularna žena Zadaća je Sekularne žene podizanje glasa, prisutnosti i utjecaja nereligioznih žena.
  • Sekularnost, dom Slobodnog udruženja Piedmont Triada (Sjeverna Karolina)[20]
  • Sjevernoteksaška slobodoumna crkva
  • Slobodna kongregacija Okruga Sauka, unitarijanistička univerzalistička družba - slobodoumlje u religiji od 1852. godine. Slobodoumna je kongregacija s korijenima u njemačkim slobodnim društvima (‘Freie Gemeinden’). Kad su liberalnoreformski napori, kako politički tako i religijski, doživjeli neuspjeh u Njemačkoj poslije 1848. godine, njemački su liberali imigrirali u Sjedinjene Države gdje su osnovali brojna slobodoumna društva i kongregacije od kojih se većina nalazi na sjeveroistoku i gornjem srednjem zapadu. Ovo je posljednja preostala slobodna kongregacija u Sjevernoj Americi.
  • Slobodoumna družba "Radi stvaranja pozitivna učinka na naš zajednički svijet naša je zadaća osigurati zajednicu koja cijeni i promiče slobodouman život neopterećen otklonima tradicije, dogme i autoriteta te zajednicu koja potiče ljude da žive razuman i na dokazima zasnovan život obilježen bliskom družbom, etičkom kontemplacijom, kritičkim mišljenjem, uslugama zajednice i cijenjenjem znanstvenog znanja i shvaćanja svemira i našeg mjesta u njemu."[21]
  • Ujedinjena koalicija razuma
  • Vijeće za sekularni humanizam (CSH, engl. Council for Secular Humanism) neprofitno je obrazovno udruženje i, prema vlastitu mrežnom mjestu, "vodeća sjevernoamerička organizacija za nereligiozne ljude." Vijeće nastoji "zadovoljiti potrebe ljudi koji smisao i vrijednost u životu nalaze bez vjerovanja u boga." CSH objavljuje Free Inquiry.
  • Vojno udruženje ateista i slobodoumnih
  • Zaklada Richarda Dawkinsa za razum i znanost
  • Zaklada za praksu onoga što propovijedaš jest "neprofitna organizacija koja gradi mostove između vjerskih zajednica i sekularnih organizacija u području Velikog Los Angelesa."
  • Zaklada za slobodu od religije, prema njihovu mrežnom mjestu ovo je "najveća skupina ateista i agnostika u Sjevernoj Americi." Zaklada zastupa interese slobodoumnika s naglaskom na rodnu ravnopravnost i reproduktivna prava, te odvojenost crkve od države. Objavljuje Freethought Today, "jedini slobodoumni časopis u Sjevernoj Americi."

Srbija[uredi - уреди]

Švedska[uredi - уреди]

Turska[uredi - уреди]

Ujedinjena Kraljevina[uredi - уреди]

[23]

Više informacija[uredi - уреди]

  1. bilješka: Amerika je također sekularna nacija, a sve grane vlasti mogle bi se smatrati sekularnima.

Izvori[uredi - уреди]

  1. "Secularism". Oxford English Dictionary, Second Edition. Oxford University Press, 1989.
  2. Sekularna koalicija za Ameriku, koju je identificirao Brights.net kao onu koja predstavlja interese "sekularističkih organizacija", opisuje svoju konstituentu kao "neteističke Amerikance" uključujući one koji spadaju pod "ateiste, humaniste, slobodumnike, agnostike, skeptike, bistre, ignostike, materijaliste, i naturaliste, među ostalima." Who does the Secular Coalition for America represent? na mrežnom mjestu Sekularne koalicije za Ameriku (pristupljeno 5. travnja 2008.)
  3. Neke manje česte sekularističke oznake uključuju apateiste, bezbožne (u nepogrdnu, doslovnu značenju), ignostike, nevjerce (ili nevjernike), neznabošce, materijaliste ili realiste.
  4. Presentation, mrežno mjesto Europske humanističke federacije, 2006. (pristupljeno 10. travnja 2008.)
  5. mrežno mjesto Međunarodne ateističke alijanse, 2008. (pristupljeno 9. travnja 2008.)
  6. laïque (francuski): "sekularan"
  7. About IHEU, mrežno mjesto IHEU-a (pristupljeno 5. travnja 2008.)
  8. The Movement, The Brights' Network, 2008. (pristupljeno 9. travnja 2008)
  9. hrvatska ireligiozna udruga Protagora
  10. Norveško humanističko udruženje, mrežno mjesto Human-Etisk Forbunda (engleska verzija), 2011. (pristupljeno 5. veljače 2011.)
  11. Membership, mrežno mjesto Human-Etisk Forbunda (engleska verzija), 2004. (pristupljeno 9. travnja 2008.)
  12. Humanističko društvo (Singapur)
  13. Frequently Asked Questions (FAQs) about the American Humanist Association, mrežno mjesto Američkog humanističkog udruženja, 2005. (pristupljeno 8. travnja 2005.)
  14. [1]
  15. [2]
  16. [3]
  17. Camp Inquiry Web site
  18. "Camp Quest is the first residential summer camp in the history of the United States for the children of Atheists, Freethinkers, Humanists, Brights, or whatever other terms might be applied to those who hold to a naturalistic, not supernatural world view." mrežno mjesto Propitivačkog kampa (pristupljeno 5. travnja 2008.)
  19. Find Us, SDNA, 2010.
  20. http://thesecularity.com
  21. http://fellowshipoffreethought.org/
  22. mrežno mjesto Leicesterskog sekularnog društva (pristupljeno 5. travnja 2008.)
  23. mrežno mjesto Etičkog društva South Placea (pristupljeno 5. travnja 2008.)

Vanjske poveznice[uredi - уреди]