Popis općina u Regiji glavnoga grada Bruxellesa

Izvor: Wikipedia

Brussels-Capital Region blank.svg

Službeno se Regija glavnoga grada Bruxellesa dijeli se na 19 općina[1] Uprava svake od ovih općina zadužena je za upravljanje lokalnim poslovima, kao što su provođenje zakona ili održavanja škola i cesta. Općinska uprava sastoji se od načelnika, vijeća i izvršnog tijela.

Godine 1831., Belgija je bila podijeljena na 2.739 općina uključujući i ovih 19 općina u današnjoj Briselskoj regiji.[2] Za razliku od ostalih općina u Belgiji, one koje su se nalazile u Briselskoj regiji nisu spojene s drugim općinama, kao što je to bio slučaj u ostatku Belgije u spajanjima 1964., 1970., i 1975. godine.[2] Ipak, nekoliko općina izvan Briselske regije spojene su s gradom Bruxellesom, kao što je to bio slučaj s općinama Laken, Haren i Neder-Over-Heembeek koje su pripojene gradu Bruxellesu 1921. godine.[3]

Najveća i najnapučenija općina u Regiji glavnoga grada Bruxellesa je grad Bruxelles koji se prostire na 32,6 km² i u kojem živi 145.917 stanovnika. općina s najmanje stanovnika je Koekelberg s 18.541 stanovnika, dok je površinski najmanja općina Saint-Josse-ten-Noode sa samo 1,1 km². Unatoč tome što je najmanja općina, Saint-Josse-ten-Noode ima najveću gustoću naseljenosti od svih 19 općina s 20.822 stan./km².

Popis[uredi - уреди]

Imena općina navedena su na francuskom i nizozemskom jeziku koji imaju status službenih jezika u Regiji glavnoga grada Bruxellesa. Brojčana oznaka u tablici ("#") odnosi se na gornju sliku.

Francuski naziv Nizozemski naziv Zastava Grb Poštanski broj[4] Stan.
(2007.)
Površina
(km²)
Gustoća
(km²)
Ref. #
Anderlecht Anderlecht Flag of Anderlecht.svg Anderlecht.jpg 1070 97.601 17.717,7 5.501 [5] 1
Auderghem Oudergem Drapeau Auderghem.svg Auderghem.jpg 1160 29.681 09.09,0 3.286 [6] 2
Berchem-Sainte-Agathe Sint-Agatha-Berchem Flag of Sint-Agatha-Berchem.svg Blason Berchem-Sainte-Agathe.svg 1082 20.431 02.92,9 6.927 [7] 3
Bruxelles-ville[a] Stad Brussel[a] Coat of Arms of Brussels.svg 1000-1050 145.917 32.632,6 4.475 [8] 4
Etterbeek Etterbeek Flag of Etterbeek.svg Etterbeek.jpg 1040 42.342 03.13,1 13.445 [9] 5
Evere Evere Flag of Evere.svg Everewapen.gif 1140 34.128 05.05,0 6.801 [10] 6
Forest Vorst Flag of Vorst.svg Armoiries Forest.png 1190 48.284 06.26,2 7.728 [11] 7
Ganshoren Ganshoren Flag of Ganshoren.svg Ganshorenwapen.gif 1083 21.395 02.52,5 8.714 [12] 8
Ixelles Elsene Flag of Elsene.svg Armoiries Ixelles.png 1050 78.088 06.36,3 12.308 [13] 9
Jette Jette Flag of Jette.svg Armoiries Jette.png 1090 43.564 05.05,0 8.638 [14] 10
Koekelberg Koekelberg Flag of Koekelberg.svg Koekelberg arms.GIF 1081 18.541 01.21,2 15.814 [15] 11
Molenbeek-Saint-Jean Sint-Jans-Molenbeek Flag of Sint-Jans-Molenbeek.png Coat of arms of Saint-Jean-de-Molenbeek.jpg 1080 81.632 05.95,9 13.855 [16] 12
Saint-Gilles Sint-Gillis Flag of Saint-Gilles-lez-Bruxelles.svg Stgilliswapen.gif 1060 44.767 02.52,5 17.731 [17] 13
Saint-Josse-ten-Noode Sint-Joost-ten-Node Flag of Sint-Josse-ten-Noode.svg Stjoostwapen.gif 1210 23.785 01.11,1 20.822 [18] 14
Schaerbeek Schaarbeek Flag of Koekelberg.svg 1030 113.493 08.18,1 13.943 [19] 15
Uccle Ukkel Flag of Uccle.svg Uccle Blason.png 1180 76.576 22.922,9 3.343 [20] 16
Watermael-Boitsfort Watermaal-Bosvoorde Flag of Watermael-Boitsfort.svg Watermaalbosvoordewapen.gif 1170 24.121 12.912,9 1.865 [21] 17
Woluwe-Saint-Lambert Sint-Lambrechts-Woluwe Bandera Woluwe St Lambert.svg Stlambrechtswoluwewapen.gif 1200 48.315 07.27,2 6.687 [22] 18
Woluwe-Saint-Pierre Sint-Pieters-Woluwe Flag of Sint-Pieters-Woluwe.svg Stpieterswoluwewapen.gif 1150 38.554 08.98,9 4.356 [23] 19

Izvori[uredi - уреди]

  1. "Communes". Centre d'Informatique pour la Région Bruxelloise. 2004.. http://www.bruxelles.irisnet.be/en/region/region_de_bruxelles-capitale/communes.shtml. 
  2. 2.0 2.1 Picavet, Georges. "Municipalities (1795-now)". Georges Picavet. http://belgium.rootsweb.ancestry.com/bel/_places/bel_places.html. 
  3. "Brussels Capital-Region". Georges Picavet. http://belgium.rootsweb.ancestry.com/bel/2bru/index.html. 
  4. "Belgium - postal codes". Geonames. 2007. http://www.geonames.org/postalcode-search.html?q=&country=BE. 
  5. "Anderlecht". CIBG. 2004. http://www.bruxelles.irisnet.be/en/region/region_de_bruxelles-capitale/communes/anderlecht.shtml. 
  6. "Auderghem/Oudergem". CIBG. 2004. http://www.bruxelles.irisnet.be/en/region/region_de_bruxelles-capitale/communes/auderghem.shtml. 
  7. "Berchem-Sainte-Agathe/Sint-Agatha-Berchem". CIBG. 2004. http://www.bruxelles.irisnet.be/en/region/region_de_bruxelles-capitale/communes/berchem-sainte-agathe.shtml. 
  8. "City of Brussels". CIBG. 2004. http://www.bruxelles.irisnet.be/en/region/region_de_bruxelles-capitale/communes/bruxelles_ville.shtml. 
  9. "Etterbeek". CIBG. 2004. http://www.bruxelles.irisnet.be/en/region/region_de_bruxelles-capitale/communes/etterbeek.shtml. 
  10. "Evere". CIBG. 2004. http://www.bruxelles.irisnet.be/en/region/region_de_bruxelles-capitale/communes/evere.shtml. 
  11. "Forest/Vorst". CIBG. 2004. http://www.bruxelles.irisnet.be/en/region/region_de_bruxelles-capitale/communes/forest.shtml. 
  12. "Ganshoren". CIBG. 2004. http://www.bruxelles.irisnet.be/en/region/region_de_bruxelles-capitale/communes/ganshoren.shtml. 
  13. "Ixelles/Elsene". CIBG. 2004. http://www.bruxelles.irisnet.be/en/region/region_de_bruxelles-capitale/communes/ixelles.shtml. 
  14. "Jette". CIBG. 2004. http://www.bruxelles.irisnet.be/en/region/region_de_bruxelles-capitale/communes/jette.shtml. 
  15. "Koekelberg". CIBG. 2004. http://www.bruxelles.irisnet.be/en/region/region_de_bruxelles-capitale/communes/koekelberg.shtml. 
  16. "Molenbeek-Saint-Jean/Sint-Jans-Molenbeek". CIBG. 2004. http://www.bruxelles.irisnet.be/en/region/region_de_bruxelles-capitale/communes/molenbeek_saint_jean.shtml. 
  17. "Saint-Gilles/Sint-Gillis". CIBG. 2004. http://www.bruxelles.irisnet.be/en/region/region_de_bruxelles-capitale/communes/saint_gilles.shtml. 
  18. "Saint-Josse-ten-Noode/Sint-Joost-ten-Node". CIBG. 2004. http://www.bruxelles.irisnet.be/en/region/region_de_bruxelles-capitale/communes/saint_josse_ten_noode.shtml. 
  19. "Schaerbeek/Schaarbeek". CIBG. 2004. http://www.bruxelles.irisnet.be/en/region/region_de_bruxelles-capitale/communes/schaerbeek.shtml. 
  20. "Uccle". CIBG. 2004. http://www.bruxelles.irisnet.be/en/region/region_de_bruxelles-capitale/communes/uccle.shtml. 
  21. "Watermael-Boitsfort/Watermaal-Bosvoorde". CIBG. 2004. http://www.bruxelles.irisnet.be/en/region/region_de_bruxelles-capitale/communes/watermael_boitsfort.shtml. 
  22. "Woluwe-Saint-Lambert/Sint-Lambrechts-Woluwe". CIBG. 2004. http://www.bruxelles.irisnet.be/en/region/region_de_bruxelles-capitale/communes/woluwe_saint_lambert.shtml. 
  23. "Woluwe-Saint-Pierre/Sint-Pieters-Woluwe". CIBG. 2004. http://www.bruxelles.irisnet.be/en/region/region_de_bruxelles-capitale/communes/woluwe_saint_pierre.shtml.