Popis najkomercijalnijih filmova

Izvor: Wikipedia
Kino ulaznice

Slijedi popis najkomercijalnijih filmova u američkim kinima po desetljeću.[1] Iako je Avatar trenutačno utržio najviše novaca na američkim kino blagajnama, i dalje ga nadmašuje ep Zameo ih vjetar iz 1939. koji je prilagođeno po inflaciji kino ulaznice zaradio 1,6 milijardi $.[2][3][4]

1930-ih[uredi - уреди]

Na ljestvici 10 najkomercijalnijih filmova 1930-ih, najuspiješniji film je ujedno najuspiješniji film 20. stoljeća - Zameo ih vjetar, koji je prilagođeno po inflaciji zaradio 1,6 milijardi $ u američkim kinima. Njegov redatelj, Victor Fleming, također je zastupljen još jednim filmom, Čarobnjakom iz Oza. Prvi dugometražni animirani film kinematografije, Disneyjeva Snjeguljica i sedam patuljaka, ujedno je i najkomercijalniji animirani film u povijesti prilagođeno po inflaciji - tek je neznatno manje zaradio od filma Zameo ih vjetar. Među 10 najuspiješnijih nalazi se i jedan horor, Frankenstein, dok je film fantastike King Kong šesti na popisu. Izuzev filma Zameo ih vjetar, nijedan drugi nije osvojio Oscara za najbolji film.


Rang Film Zarada Zarada prilagođena po inflaciji (2010.)
1. Zameo ih vjetar 198.676.459 $[5] 1.618.377.500 $[5]
2. Snjeguljica i sedam patuljaka 184.925.486 $[5] 873.090.000 $[5]
3. Čarobnjak iz Oza 16.709.431 $[6]
4. Frankenstein 12.000.000 $[7]
5. Tom Sawyer 11.000.000 $[8]
6. King Kong 10.000.000 $
7. Gospodin Smith ide u Washington 9.000.000 $
8. Hells' Angels 8.000.000 $
9. Kako biti detektiv 5.000.000 $
10. Ingagi 3.000.000 $

1940-ih[uredi - уреди]

Na ljestvici najkomercijalnijih filmova 1940-ih, po prvi puta u povijesti se na prvom mjestu nalazi jedan animirani film, Fantazija Walta Disneyja. Sveukupno su četiri animirana filma tog studija na popisu najuspiješnijih - Fantazija, Pinokio, Bambi i Pjesma s juga (koji je kombinirao igrane sa animiranim dijelovima) - dok su ostali igrani filmovi. Od 10 filmova, samo je jedan osvojio Oscara, BAFTA-u i Zlatni globus za najbolji film, Najbolje godine naših života. Iako producent David O. Selznick nije uspio ponoviti ni desetinu uspjeha svojeg hita Zameo ih vjetar, njegov vestern Dvoboj na suncu ipak je zaradio dovoljno da bude među prvih 10 najkomercijalnijih filmova desetljeća.


Rang Film Zarada Zarada prilagođena po inflaciji (2010.)
1. Fantazija 42.850.000 $[5]
2. Pinokio 38.976.570 $[9]
3. Najbolje godine naših života 23.650.000 $[5] 440.550.000 $[5]
4. Zvona svete Marije 21.333.333 $[5] 502.588.200 $[5]
5. Dvoboj na suncu 20.408.163 $[5] 408.673.500 $[5]
6. Pjesma sa juga 10.000.000 $
7. Bambi 5.200.000 $[10]
8. Samson i Dalila 5.000.000 $
9. Ovo je vojska 4.000.000 $
10. Priča o Jolsonu 4.000.000 $

1950-ih[uredi - уреди]

Na ljestvici 10 najkomercijalnijih filmova 1950-ih čak su četiri animirana filma iz studija Walta Disneyja, s tim da je najuspješniji, Dama i skitnica, ujedno tek drugi animirani film koji je najkomercijalnije ostvarenje nekog desetljeća, nakon Fantazije iz 1940-ih. Od 10 filmova, čak četiri je osvojilo Oscara a tri i Zlatni globus za najbolji film. Cecil B. DeMille redatelj je sa dva filma na ljestvici; Deset zapovijedi i Najveća predstava na svijetu. Glumac Charlton Heston tumači glavnu ulogu u čak tri filma: Deset zapovijedi, Ben-Hur i Najveća predstava na svijetu.


Rang Film Zarada Zarada prilagođena po inflaciji (2010.)
1. Dama i skitnica 93.602.326 $[5] 446.436.400 $[5]
2. Ben-Hur 74.000.000 $[5] 784.980.000 $[5]
3. Pepeljuga 67.000.000 $
4. Deset zapovijedi 65.500.000 $[5] 1.049.310.000 $[5]
5. Trnoružica 51.600.000 $[5] 582.135.200 $[5]
6. Put oko svijeta u 80 dana 42.000.000 $[5] 517.569.200 $[5]
7. Petar Pan 40.759.520 $[11]
8. Južni Pacifik 36.800.000 $[12]
9. Najveća predstava na svijetu 36.000.000 $[5] 480.600.000 $[5]
10. Odavde do vječnosti 30.500.000 $[13]

1960-ih[uredi - уреди]

Na ljestvici 10 najkomercijalnijih filmova 1960-ih se nalaze i dva animirana filma iz studija Walta Disneyja, 101 Dalmatinac i Knjiga o džungli. Najuspješniji film desetljeća je mjuzikl, Moje pjesme, moji snovi, a njegova glavna glumica Julie Andrews zastupljena je još jednim filmom na ljestvici, Mary Poppins. Netipično za taj žanr, na ljestvici se nalazi i jedan vestern, Butch Cassidy i Sundance Kid, te četvrti dio iz serijala o Jamesu Bondu, Operacija Grom. Tri filma osvojila su Zlatni globus za najbolji film - komedija ili mjuzikl: Diplomac, Moja draga gospo i Moje pjesme, moji snovi.


Rang Film Zarada Zarada prilagođena po inflaciji (2010.)
1. Moje pjesme, moji snovi 158.671.368 $[5] 1.140.747.200 $[5]
2. 101 Dalmatinac 144.880.014 $[5] 800.337.200 $[5]
3. Knjiga o džungli 141.843.612 $[5] 590.176.100 $[5]
4. Doktor Živago 111.721.910 $[5] 994.325.000 $[5]
5. Diplomac 104.901.839 $[5] 685.426.900 $[5]
6. Mary Poppins 102.272.727 $[5] 626.236.400 $[5]
7. Butch Cassidy i Sundance Kid 102.308.889 $[5] 565.168.400 $[5]
8. Moja draga gospo 72.000.000 $[5] 480.600.000 $[5]
9. Operacija Grom 63.595.658 $[5] 599.148.000 $[5]
10. Smiješna djevojka 52.223.306 $[14]

1970-ih[uredi - уреди]

Na ljestvici 10 najkomercijalnijih filmova 1970-ih po prvi puta se na prvom mjestu nalazi jedan ZF film, Ratovi zvijezda. Četiri filma su komedije − Žalac, Briljantin, Smokey i Bandit i Životinjsko bratstvo − a Steven Spielberg je redatelj zastupljen sa čak dva filma, Ralje i Bliski susreti treće vrste. Superman je prva filmska adaptacija superjunaka iz stripa koja je dospijela na ljestvicu 10 najuspiješnijih.


Rang Film Zarada Zarada prilagođena po inflaciji (2010.)
1. Ratovi zvijezda IV: Nova nada 460.998.007 $[15] 1.426.738.000 $[5]
2. Ralje 260.000.000 $[5] 1.025.911.300 $[5]
3. Egzorcist 232.671.011 $[5] 885.655.000 $[5]
4. Briljantin 188.389.888 $[5] 616.143.200 $[5]
5. Žalac 156.000.000 $[5] 714.034.300 $[5]
6. Životinjsko bratstvo 141.600.000 $[5] 479.721.000 $[5]
7. Kum 134.966.411 $[5] 632.169.800 $[5]
8. Superman 134.218.018 $[5] 459.438.600 $[5]
9. Bliski susreti treće vrste 132.088.635 $[5] 445.160.100 $[5]
10. Smokey i Bandit 126.737,428 $[5] 455.231.700 $[5]

1980-ih[uredi - уреди]

Na ljestvici 10 najkomercijalnijih filmova 1980-ih po prvi puta je jedna cijela filmska triologija, ona o Indiana Jonesu. Njen redatelj Steven Spielberg zastupljen je i četvrtim filmom, E.T.. Najuspiješnija komedija desetljeća su Istjerivači duhova. Jedini film na ljestvici koji nije ni fantastika niti ZF je Policajac s Beverly Hillsa. Nijedan od 10 filmova nije osvojio Oscara za najbolji film, no E.T. je osvojio Zlatni globus u istoj kategoriji. Glumac Harrison Ford pojavljuje se u čak pet filmova; tri iz serijala o Indiana Jonesu a dva iz serijala o Ratovima zvijezda.


Rang Film Zarada Zarada prilagođena po inflaciji (2010.)
1. E.T. 435.110.554 $[5] 1.136.253.200 $[5]
2. Ratovi zvijezda VI: Povratak Jedija 309.306.177 $[5] 753.415.900 $[5]
3. Ratovi zvijezda V: Imperij uzvraća udarac 290.475.067 $[5] 786.426.900 $[5]
4. Batman 251.188.924 $[5] 504.266.500 $[5]
5. Otimači izgubljenog kovčega 242.374.454 $[5] 706.016.300 $[5]
6. Istjerivači duhova 238.632.124 $[5] 566.552.200 $[5]
7. Policajac s Beverly Hillsa 234.760.478 $[5] 537.871.600 $[5]
8. Povratak u budućnost 210.609.762 $[5] 472.995.700 $[5]
9. Indiana Jones i posljednji križarski rat 197.171.806 $[5] 395.826.100 $[5]
10. Indiana Jones i ukleti hram 179.870.271 $[5] 428.797.900 $[5]

1990-ih[uredi - уреди]

Na ljestvici 10 najkomercijalnijih filmova 1990-ih prvo mjesto zauzeo je Titanic, koji je ujedno osvojio Oscara i Zlatni globus za najbolji film. Netipično za jedno desetljeće, jedan nastavak − Priča o igračkama 2 − zaradio je više novaca na kino blagajnama nego njen prethodnik. To je ujedno prvi računalno animirani film na ljestvici, dok je još jedan klasično animirani film zastupljen na popisu, Kralj lavova. Redatelj Steven Spielberg ponovno je zastupljen jednim filmom - Jurskim parkom - dok je glumac Tom Hanks nastupio u čak dva filma na ljestvici: Priča o igračkama 2 i Forrest Gump.


Rang Film Zarada Zarada prilagođena po inflaciji (2010.)
1. Titanic 600.788.188 $[5] 1.028.050.500 $[5]
2. Ratovi zvijezda I: Fantomska prijetnja 431.088.301 $[5] 679.454.700 $[5]
3. Jurski park 357.067.947 $[5] 690.508.800 $[5]
4. Forrest Gump 329.694.499 $[5] 629.150.400 $[5]
5. Kralj lavova 328.541.776 $[5] 618.626.700 $[5]
6. Dan nezavisnosti 306.169.268 $[5] 554.843.700 $[5]
7. Šesto čulo 293.506.292 $[5] 461.208.800 $[5]
8. Sam u kući 285.761.243 $[5] 542.550.900 $[5]
9. Ljudi u crnom 250.690.539 $[5] 437.479.600 $[5]
10. Priča o igračkama 2 245.852.179 $[5] 383.170.500 $[5]

2000-ih[uredi - уреди]

Na ljestvici 10 najkomercijalnijih filmova 2000-ih nalazi se ZF film Avatar, čiji je redatelj James Cameron već prošlog desetljeća također režirao najkomercijalniji film, Titanic. Čak šest filmova su nastavci − Vitez tame, Shrek 2, Pirati s Kariba: Mrtvačeva škrinja, Transformeri 2, Spider-Man 2 i Gospodar prstenova: Povratak kralja. Izuzev Pasije, svi filmovi su ili iz žanra fantastike ili ZF-a. Ratovi zvijezda su postali jedini filmski serijal čiji je barem jedan nastavak zastupljen na ljestvici 10 najkomercijalnijih filmova kroz raspon od četiri desetljeća.


Rang Film Zarada Zarada prilagođena po inflaciji (2010.)
1. Avatar 760.507.625 $[5] 779.014.700 $[5]
2. Vitez tame 533.345.358 $[5] 594.999.500 $[5]
3. Shrek 2 441.226.247 $[5] 569.117.900 $[5]
4. Pirati s Kariba: Mrtvačeva škrinja 423.315.812 $[5] 517.673.200 $[5]
5. Spider-Man 403.706.375 $[5] 556.572.800 $[5]
6. Transformeri: Osveta poraženih 402.111.870 $[5] 431.746.400 $[5]
7. Ratovi zvijezda III: Osveta Sitha 380.270.577 $[5] 475.189.900 $[5]
8. Gospodar prstenova: Povratak kralja 377.027.325 $[5] 492.920.500 $[5]
9. Spider-Man 2 373.585.825 $[5] 481.871.600 $[5]
10. Pasija 370.782.930 $[5] 478.235.800 $[5]

2010-ih[uredi - уреди]

Trenutačno je najkomercijalniji film Osvetnici.

Rang Film Zarada Zarada prilagođena po inflaciji (2010.)
1. Osvetnici 623.357.910 $[16]
2. Vitez tame: Povratak 446.404.558 $[16]
3. Priča o igračkama 3 415.004.880 $[17]
4. Igre gladi 408.010.692 $[16]
5. Harry Potter and the Deathly Hallows - Part 2 381.011.219 $[17]
6. Transformeri: Tamna strana mjeseca 352.390.543 $[17]
7. Alisa u zemlji čudesa 334.191.110 $[18]
8. Iron-Man 2 312.433.331 $[18]
9. Sumrak saga: Pomrčina 300.531.751 $[18]
10. Sumrak saga: Praskozorje 281.287.133 $[17]

Izvori[uredi - уреди]

  1. Tim Dirks. "All-Time Box Office Films by decade and Year", Filmsite, pristupljeno 2011-02-06.
  2. "Avatar overtakes Titanic as top-grossing film ever", BBC News, 2010-01-27, pristupljeno 2011-02-06.
  3. David Leonhardt. "Why ‘Avatar’ Is Not the Top-Grossing Film", New York Times, 2010-03-01, pristupljeno 2011-02-06.
  4. Dorothy Pomerantz. "Is Avatar Really King Of The Box Office?", Forbes, 2010-01-27, pristupljeno 2011-02-09.
  5. 5.000 5.001 5.002 5.003 5.004 5.005 5.006 5.007 5.008 5.009 5.010 5.011 5.012 5.013 5.014 5.015 5.016 5.017 5.018 5.019 5.020 5.021 5.022 5.023 5.024 5.025 5.026 5.027 5.028 5.029 5.030 5.031 5.032 5.033 5.034 5.035 5.036 5.037 5.038 5.039 5.040 5.041 5.042 5.043 5.044 5.045 5.046 5.047 5.048 5.049 5.050 5.051 5.052 5.053 5.054 5.055 5.056 5.057 5.058 5.059 5.060 5.061 5.062 5.063 5.064 5.065 5.066 5.067 5.068 5.069 5.070 5.071 5.072 5.073 5.074 5.075 5.076 5.077 5.078 5.079 5.080 5.081 5.082 5.083 5.084 5.085 5.086 5.087 5.088 5.089 5.090 5.091 5.092 5.093 5.094 5.095 5.096 5.097 5.098 5.099 5.100 5.101 5.102 5.103 5.104 5.105 5.106 5.107 5.108 5.109 5.110 5.111 5.112 5.113 5.114 5.115 5.116 5.117 5.118 5.119 "All Time Box Office Adjusted for Inflation". Box Office Mojo. http://boxofficemojo.com/alltime/adjusted.htm. pristupljeno 2011-02-06. 
  6. "The Wizard of Oz (1939)". Box Office Mojo. http://boxofficemojo.com/movies/?id=wizardofoz.htm. pristupljeno 2011-02-09. 
  7. "Frankenstein (1931) - Box office/ Business". IMDb. http://www.imdb.com/title/tt0021884/business. pristupljeno 2011-02-09. 
  8. "Tom Sawyer (1930) - Box office/ Business". IMDb. http://www.imdb.com/title/tt0021483/business. pristupljeno 2011-02-09. 
  9. "Pinocchio (1940)". Box Office Mojo. http://boxofficemojo.com/movies/?id=pinocchio.htm. pristupljeno 2011-02-09. 
  10. "Bambi (1942)". Box Office Mojo. http://boxofficemojo.com/movies/?page=releases&id=bambi.htm. pristupljeno 2011-02-09. 
  11. "Peter Pan (1953)". Box Office Mojo. http://boxofficemojo.com/movies/?id=peterpan.htm. pristupljeno 2011-02-07. 
  12. "Box office-Business South Pacific (1958)". IMDb. http://www.imdb.com/title/tt0052225/business. pristupljeno 2011-02-07. 
  13. "Box office-Business From Here to Eternity(1953)". IMDb. http://www.imdb.com/title/tt0045793/business. pristupljeno 2011-02-07. 
  14. "Funny Girl (1968)". Box Office Mojo. http://boxofficemojo.com/movies/?id=funnygirl.htm. pristupljeno 2011-02-07. 
  15. "Star Wars (1977)". Box Office Mojo. http://boxofficemojo.com/movies/?id=starwars4.htm. pristupljeno 2011-02-06. 
  16. 16.0 16.1 16.2 "2012 Yearly Box Office Results", Box Office Mojo, pristupljeno 22. listopada 2012.
  17. 17.0 17.1 17.2 17.3 "2011 Yearly Box Office Results", Box Office Mojo, 1. siječnja 2012, pristupljeno 22. listopada 2012.
  18. 18.0 18.1 18.2 "2010 Yearly Box Office Results", Box Office Mojo, 1. siječnja 2011, pristupljeno 22. listopada 2012.

Vanjske poveznice[uredi - уреди]