Popis monarha Wessexa

Izvor: Wikipedia

Ovo je popis monarha Wessexa do 924. Za kasnije monarhe v. popis monarha Engleske. Dok su detalji o kasnijim monarsima uglavnom potvrđeni iz više izvora, raniji monarsi su u mnogim slučajevima opskurni.

Imena su u modernom engleskom obliku zajedno sa imenima i titulama (kada su poznate) u anglosaksonskom engleskom i latinskom, službenim jezicima tadašnje doba.


Monarsi Zapadnih Saksonaca (Wessex)[uredi - уреди]

Vladavina Inkumbent Napomene
Kraljevina Gewissae
Dinastija Cerdicing
519 - 534 Cerdic CERDIC ELESING GEVVISSÆ CYNING
CERDIC REX GEVVISSÆ
keltsko, britsko, ime
534 - 560 Cynric CYNRIC CERDICING GEVVISSÆ CYNING
CYNRIC REX GEVVISSÆ
moguće keltsko, britskoic ime
560 - 591 Ceawlin CEAVVLIN CYNRICING GEVVISSÆ CYNING
CEAVVLIN REX GEVVISSÆ
keltsko, britsko, ime
591 - 597 Ceol CEOL CVÞING GEVVISSÆ CYNING
CEOL REX GEVVISSÆ
597 - 611 Ceolwulf CEOLVVLF CVÞING GEVVISSÆ CYNING
CEOLVVLF REX GEVVISSÆ
611 - 643 Cynegils CYNEGILS CEOLING GEVVISSÆ CYNING
CYNEGILS REX GEVVISSÆ
cca. 626 - 636 Cwichelm CVVICHELM CYNEGILSING GEVVISSÆ CYNING
CVVICHELM REX GEVVISSÆ
643 - 645 Cenwalh CENVVALH CYNEGILSING GEVVISSÆ CYNING
CENVVALH REX GEVVISSÆ
svrgnut
Mercijska dinastija
645 - 648 Penda PENDA PYBBING MIERCNA 7 GEVVISSÆ CYNING
PENDA REX MIERCNA ET GEVVISSÆ
Kraljevina Zapadnih Saksonaca
fl. 571 Cuthwulf CVÞVVLF VVESTSEAXNA CYNING
CVÞVVLF REX SAXONVM OCCIDENTALIVM
Invaded Midland Britain and conquered the Britons in 571 at the Battle of Bedford (see also Bedford Castle and Bedford), probably under King Cadrod of Calchfynedd. Probably an associate of Ceawlin.
Dinastija Cerdicing
648 - 674 Cenwalh CENVVALH CYNEGILSING VVESTSEAXNA CYNING
CENVVALH REX SAXONVM OCCIDENTALIVM
Vraćen vlast; vladao zajedno sa suprugom kraljicom Seaxburh 672 - 674
672 - 674 Kraljica Seaxburh SEAXBVRG VVESTSEAXNA CVEN
SEAXBVRH REGINA SAXONVM OCCIDENTALIVM
Vladala zajedno sa mužem Cenwalhom do njegove smrti 674
674 - 674 Cenfus CENFVS CENFERÞING VVESTSEAXNA CYNING
CENFVS REX SAXONVM OCCIDENTALIVM
674 - 676 Æscwine ÆSCVVINE CENFVSING VVESTSEAXNA CYNING
ÆSCVVINE REX SAXONVM OCCIDENTALIVM
676 - 685 Centwine CENTVVINE CYNEGILSING VVESTSEAXNA CYNING
CENTVVINE REX SAXONVM OCCIDENTALIVM
Svrgnuo ga Cædwalla
685 - 688 Caedwalla CÆDVVALLA CENBRYHTING VVESTSEAXNA CYNING
CÆDVVALLA REX SAXONVM OCCIDENTALIVM
Uzurpator; abdicirao, možda britskog porijella
688 - 726 Ine (Ina) INE CENREDING VVESTSEAXNA CYNING
INE REX SAXONVM OCCIDENTALIVM
Abdicirao
726 - 740 Æthelheard ÆÞELHEARD VVESTSEAXNA CYNING
ÆÞELHEARD REX SAXONVM OCCIDENTALIVM
740 - 756 Cuthred CVÞRED VVESTSEAXNA CYNING
CVÞRED REX SAXONVM OCCIDENTALIVM
756 - 757 Sigeberht SIGEBRYHT VVESTSEAXNA CYNING
SIGEBRYHT REX SAXONVM OCCIDENTALIVM
Svrgnut (i ubijen?) od Cynewulfa
757 - 786 Cynewulf CYNEVVLF VVESTSEAXNA CYNING
CYNEVVLF REX SAXONVM OCCIDENTALIVM
Ubio ga Cyneheard, brat Sigeberhta
786 - 802 Beorhtric BEORHTRIC VVESTSEAXNA CYNING
BEORHTRIC REX SAXONVM OCCIDENTALIVM
802 - 839 Egbert ECGBRYHT EALHMVNDING VVESTSEAXNA CYNING
ECGBRYHT REX SAXONVM OCCIDENTALIVM
839 - 856 Æthelwulf ÆÞELVVLF ECGBRYHTING VVESTSEAXNA CYNING
ÆÞELVVLF REX SAXONVM OCCIDENTALIVM
856 - 860 Æthelbald ÆÞELBALD ÆÞELVVLFING VVESTSEAXNA CYNING
ÆÞELBALD REX SAXONVM OCCIDENTALIVM
860 - 865 Æthelbert ÆÞELBRYHT ÆÞELVVLFING VVESTSEAXNA CYNING
ÆÞELBRYHT REX SAXONVM OCCIDENTALIVM
865 - 871 Æthelred ÆÞELRED ÆÞELVVLFING VVESTSEAXNA CYNING
ÆÞELRED REX SAXONVM OCCIDENTALIVM
871 - 899 Alfred (Veliki) ÆLFRED ÆÞELVVLFING ÐE GREAT VVESTSEAXNA CYNING
ÆLFRED MAGNVS REX SAXONVM OCCIDENTALIVM
Jedini engleski monarh koji je dobio nadimak "Veliki". Prvi kralj ujedinjenih Anglosaksonaca
899 - 924 Edward (Stariji) EADVVEARD ÆLFREDING ÐE ELDRA WESTSEAXNA CYNING
EADVVEARD REX SAXONVM OCCIDENTALIVM
umro 17. jula 924
924 to 924 Ælfweard Drugi sin Edwarda Starijeg. Umro 2. augusta 924, možda prije krunidbe
925 - 939 Athelstan ÆÞELSTAN EADVVEARDING WESTSEAXNA CYNNING
ÆÞELSTAN REX SAXONVM OCCIDENTALIVM
Posta prvi kralj Engleske

Nakon što je Æthelstan osvojio Northumbriju 927, preuzeo je titulu rex Anglorum (kralj Engleza) postavši tako prvi kralj Engleske.

Literatura[uredi - уреди]