Popis monarha Koreje

Izvor: Wikipedia
Car Koreje
Bivša Monarhija
Carska
Plum blossoms design 01.svg
Carski pečat Korejskog Carstva
Sunjong of the Korean Empire.jpg
Sunjong, posljednji car Koreje
Prvi monarh Dangun (sporno)
Posljednji monarh Sunjong (kao car)
Stil Njegovo carsko i kraljevsko veličanstvo
Službena rezidencija Changdeokgung, Koreja
Monarhija započela 2333. pne.
Monarhija završila 29. august 1910.
Trenutni pretendent sporno
Yi Won
Yi Haewŏn
Korea unified vertical.svgHistorija Koreje

Gojoseon, Jin
Proto-Tri kraljevstva:
 Buyeo, Okjeo, Dongye
 Samhan
Tri kraljevstva:
 Goguryeo
  Ratovi Goguryeo-Sui
 Baekje
 Silla, Gaya
Ujedinjena Silla, Balhae
 Kasnija Tri kraljevstva
Goryeo
  Khitanski ratovi
  Mongolske invazije
Joseon
 Japanske invazije
 Mandžurske invazije
 Korejsko carstvo
Japanska okupacija
 Privremena vlada
Podijeljena Koreja
 Korejski rat
Sjeverna, Južna Koreja

Kronologija
Vojna historija
Popis monarha

Korejske vladarske dinastije su navedene prema datumu njihovog pada.

Popis uključuje latinizirana posthumna ili hramska imena i datume vladavine. Imena su latinizirana prema južnokorejskoj revidiranoj romanizaciji. McCune-Reischauerova romanizacija se može pronaći u člancima o pojedinim monarsima.

Gojoseon[uredi - уреди]

V. također: Popis legendarnih monarha Koreje

Gojoseon (c.2333 - 108. pne.) je bilo prvo korejsko kraljevstvo. Tradicionalno se navodi da ju je osnovao Dangun 2333. pne., iako je taj datum osporavan od historičara.[1] Arheološki nalazi brončanog doba pripisani gojoseonskoj kulturi su pronađeni u sjevernoj Koreji i južnoj Mandžuriji. Razni historijski i arheološki podaci ukazuju da je oko 7. i 4. viujeka pne. Gojoseon bio razvijena država i samostalno kraljevstvo.

# Ime Period vladavine
Zapadni ispis Hangul/Hanja
1 Dangun Wanggeom 단군왕검
檀君王儉
2333-? pne.
···
···
···
···
? Kralj Bu 부왕
否王
?-? BCE
? Kralj Jun 준왕
準王
?-194. pne.

Napomene: [1] Gija (vl. 1126 -1082. pne.): Da li je Gija Joseon zbilja postojao je predmet kontroverze. Korejski učenjaci odbacuju njegovo postojanje iz više razloga.

Wiman Joseon[uredi - уреди]

# Ime Period vladavine
Zapadni ispis Hangul/Hanja
1 Wi Man 위만
衛滿
194-? pne.
2 nepoznati
(Sin Wi Mana)
nepoznato ?-?
3 Kralj Ugeo 우거왕
右渠王
?-108. pne.

Buyeo[uredi - уреди]

V. također: Popis legendarnih monarha Koreje

Buyeo (2. vijek pne. - 494. n.e.) je vladala današnjom Mandžurijom. Vladari su nastavili koristiti titulu Dangun.[2] Neki zapisi navode imena Bukbuyeo (Sjeverni Buyeo) i Dongbuyeo (Istočni Buyeo). Apsorbirana je u državu Goguryeo.

Istočni Buyeo[uredi - уреди]

(cca.86. pne. –22. n.e.) Vladari države Dongbuyeo su se pokorili državi Bukbuyeo godine 86. pne., i tada koristili titulu Wang ("Kralj").

# Ime Period vladavine
Zapadni ispis Hangul/Hanja
1 Hae Buru 해부루
解夫婁
86-48. pne.
2 Geumwa 금와왕
金蛙王
48-7. pne.
3 Daeso 대소왕
臺素王
7. pne.-22. n.e.

Galsa Buyeo

# Ime Period vladavine
Zapadni ispis Hangul/Hanja
1 Kralj Galse 갈사왕
曷思王
21. pne.-?
? Dodu 도두
都頭
?-68. n.e.

Kasniji Buyeo[uredi - уреди]

Ime Period vladavine
Zapadni ispis Hangul/Hanja
Wigutae 위구태왕
慰仇太王
?-?, 2. vijek
Ganwigeo 간위거왕
簡位居王
?-?, 3. vijek
Maryeo 마려왕
麻余王
?-?, 3. vijek
···
···
···
Uiryeo 의려왕
依慮王
?-285. n.e.
Uira 의라왕
依羅王
286. n.e.-?
···
···
···
Hyeon 현왕
玄王
?-346
Yeoul 여울왕
餘蔚王
?-384
···
···
···
Jan
?-494

Goguryeo[uredi - уреди]

Goguryeo (37. pne. - 668. n.e.) bilo je jedno od Tri kraljevstva Koreje. Vladari Goguryeoa su koristili titulu Taewang (太王, "najveći kralj"). [1]

# Posthumno ime[2] Hangul (Hanja) Osobna imena [3][4] Period vladavine
Legendarna loza [5]
1 Dongmyeong 동명성왕 (東明聖王), 동명왕 (東明王) Jumong 주몽 (朱蒙), Chumo 추모 (鄒牟), Sanghae 상해 (象解) 37-19. pne.
2 Yuri 유리왕 (琉璃王), 유리명왕 (琉璃明王) Yuri 유리 (琉璃, 類利), Yuryu 유류 (孺留), Nuri 누리 (累利) 19. pne. - 18. n.e.
3 Daemusin 대무신왕 (大武神王), 대해주류왕 (大解朱留王) Muhyul 무휼 (無恤) 18-44
4 Minjung 민중왕 (閔中王) Saekju 색주 (色朱) 44-48
5 Mobon 모본왕 (慕本王) U 우 (憂), Aeru 애루 (愛婁), Mangnae 막래 (莫來) 48-53
Loza Gungnae
6 Taejo 태조[대]왕 (太祖[大]王), 국조왕 (國祖王) Gung 궁 (宮), Eosu 어수 (於漱) 53-146
7 Chadae 차대왕 (次大王) Suseong 수성 (遂成) 146-165
8 Sindae 신대왕 (新大王) Baekgo 백고 (伯固), Baekgu 백구 (伯句) 165-179
9 Gogukcheon 고국천왕 (故國川王), 국양왕 (國襄王) Nammu 남무 (男武) 179-197
10 Sansang 산상왕 山上王 Jeong-u 정우 廷優, Wigung 위궁 位宮 197-227
11 Dongcheon 동천왕 東川王, 東襄王 Uwigeo 우위거 憂位居, Gyoche 교체 郊彘 227-248
12 Jungcheon 중천왕 中川王, 中襄王 Yeonbul 연불 然弗 248-270
13 Seocheon 서천왕 西川王, 西襄王 Yangno 약로 藥盧, Yagu 약우 若友 270-292
14 Bongsang 봉상왕 烽上太王, 鴙葛王 Sangbu 상부 相夫, Sapsiru 삽시루 插矢婁 292-300
15 Micheon 미천왕 美川太王, 好攘王 Eulbul 을불 乙弗, Ubul 우불 憂拂 300-331
16 Gogugwon 고국원왕 故國原王 Sayu 사유 斯由, Yu 유 劉, Soe 쇠 釗 331-371
17 Sosurim 소수림왕 小獸林王 Gubu 구부 丘夫 371-384
18 Gogugyang 고국양왕 故國攘王 Yiryeon 이련 伊連, Eojiji 어지지 於只支 384-391
19 Gwanggaeto Veliki 국강상광개토경평안호태왕 國彊上廣開土境平安好太王 Damdeok 담덕 談德, An 안 安 391-413
Loza Pyongyang
20 Jangsu 장수왕 長壽王 Georyeon 거련 巨連, Goryeon 고련 高璉 413-490
21 Munjamyeong 문자명왕 文咨明王 Na-un 나운 羅雲, Go-un 고운 高雲 491-519
22 Anjang 안장왕 安藏王 Heung-an 흥안 興安, Go-an 고안 高安 519-531
23 Anwon 안원왕 安原王 Bojeong 보정 寶廷, Gojeong 고정 高廷 531-545
24 Yangwon 양원왕 陽原王, 陽崗王 Pyeongseong 평성 平成 545-559
25 Pyeongwon 평원왕 平原王 Yangseong 양성 陽成, Tang 탕 湯, Goyang 고양 高陽 559-590
26 Yeongyang 영양왕 嬰陽王, 평양왕 平陽王 Go Won 고원 高元, Daewon 대원 大元 590-618
27 Yeongnyu 영류왕 榮留王 Go Geonmu 고건무 高建武, Seong 성 成, Gomu 고무 高武 618-642
28 Bojang 보장왕 寶藏王 Go Jang 고장 高藏, Bojang 보장 寶藏 642-668

Notes: [1] Neki od Goguryeoovih zapisa za pojedine kraljeve, posebno za 19. (Gwanggaeto), koriste titulu "Taewang" ili "Hotaewang", što se grubo može prevesti kao Najveći kralj ili Naj-najveći kralj. Neki tvrde da se ta titula može prevesti kao "car," slično kao kineska titula 皇帝, ali to nije široko uvriježeno. Najopsežniji i najstariji očuvani korejski historijski tekstovi Samguk Sagi ui Samguk Yusa, napisanih vjekovima nakon poraza Goguryeoa, koriste titulu "Wang" ili "kralj".

[2] Imenima kraljeva se općenito označava mjesto kraljevog pogreba, te ne moraju odgovarati kineskom konceptu 諡號.

[3] Kraljevi Goguryeoa su imali prezime Go, osim od drugog (Yuri) do petog (Mobon), za koje su navedena prezimena Hae. Svi kraljevi su pripadali istoj patrilinealnoj lozi. Nije jasno da li su dva prezimena posljedica loše transkripcije ili borbe za vlast.

[4] Samguk Sagi i Samguk Yusa, odnosno drugi zapisi ponekad navode "druga imena", "imena po rođenju", "dječja imena" ili "osobna imena".

[5] Imena za Legendarnu lozu su navedena prema Samguk Sagi. Wei shu (Historija dinastije Wei) daje sljedeća imena: 朱蒙 Jumong, 閭達 Yeodal, 始閭諧 Shiryeohae, 如栗 Yeoyul i 莫來 Mangnae. Imena Legendarne loza su već bila kanonizirana u 5. vuijeku kada je kralj Jangsu podigao spomenik ocu, a Goguryeo ostvario kontakt sa Sjevernim Weijem. Natpisi na spomeniku navode imena: 鄒牟 Chumo, 儒留 Yuryu i 大朱留 Daejuryu. Veze između njih nisu jasne.

Izvori: http://kdaq.empas.com/koreandb/history/koreanking/html/person/koguryeo_king.html (The Academy of Korean Studies) and http://enc.daum.net/dic100//topView.do (Korea Britannica Corp.)

Baekje[uredi - уреди]

Baekje (18. pne. - 660. n.e.) bila je jedno od Tri kraljevstva Koreje. Hramska imena su ista kao i osobna imena, ukoliko nije drukčije navedeno.

# Hramsko ime Hangul Hanja Period of reign Osobno ime Odnos Napomena
1 Onjo 온조왕 溫祚王 18. pne. - 29. n.e. osnivač sin Dongmyeongseonga od Goguryeoa
2 Daru 다루왕 多婁王 29 - 77 prvi sin Onjoa
3 Giru 기루왕 己婁王 77 - 128 prvi sin Darua
4 Gaeru 개루왕 蓋婁王 128 - 166 sin Girua
5 Chogo 초고왕 肖古王 166 - 214 sin Gaerua također Sogo (소고왕, 素古王)
6 Gusu 구수왕 仇首王 214 - 234 prvi sin Chogoa također Guisu (귀수왕, 貴須王)
7 Saban 사반왕 沙泮王 234 prvi sin Gusua također Sai (사이왕, 沙伊王)
8 Goi 고이왕 古爾王 234 - 286 drugi sin Gaerua također Gui (구이군, 久爾君)
9 Chaekgye 책계왕 責稽王 286 - 298 prvi sin Goia također Cheonggye (청계왕, 靑稽王)
10 Bunseo 분서왕 汾西王 298 - 304 prvi sin Chaekgyea
11 Biryu 비류왕 比流王 304 - 344 drugi sin od Gusua
12 Gye 계왕 契王 344 - 346 prvi sin Bunseoa
13 Geunchogo 근초고왕 近肖古王 346 - 375 drugi sin Biryua također Chogo (초고왕, 肖古王) or Sokgo (속고왕, 速古王)
14 Geun-gusu 근구수왕 近仇首王 375 - 384 sin Geunchogoa također Guisu (귀수왕, 貴首王)
15 Chimnyu 침류왕 枕流王 384 - 385 prvi sin Geungusu
16 Jinsa 진사왕 辰斯王 385 - 392 a|također Buyeohui (부여휘, 扶餘暉)
17 Asin 아신왕 阿莘王 392 - 405 rođak Jinse; prvi sin Chimnyua također Aha (아화왕, 阿華王)
18 Jeonji 전지왕 腆支王 405 - 420 prvi sin Asina također Jikji (직지왕, 直支王) ili Jinji (진지왕, 眞支王)
19 Gu-isin 구이신왕 久爾辛王 420 - 427 prvi sin Jeonjia
20 Biyu 비유왕 毗有王 427 - 454 prvi sin Guisina također Yeobi (여비, 餘毗)
21 Gaero 개로왕 蓋鹵王 454 - 475 Gyeongsa (경사, 慶司) ili Gyeong (경, 慶) prvi sin Biyua također Yeogyeong (여경, 餘慶)
22 Munju 문주왕 文周王 475 - 477 Modo (모도, 牟都) ili Do (도, 都) sin Gaeroa
23 Samgeun 삼근왕 三斤王 477 - 479 Samgeun (삼근, 三斤), Imgeol (임걸, 壬乞) ili Samgeol (삼걸, 三乞) prvi sin Munjua također Mun-geun (문근왕, 文斤王)
24 Dongseong 동성왕 東城王 479 - 501 Modae (모대, 牟大) ili Mamo (마모, 摩牟) rođak Samgeuma
25 Muryeong 무령왕 武寧王 501 - 523 Sama (사마, 斯麻 or 斯摩) or Yung (융, 隆) drugi sin Dongseonga also Sama (사마왕, 斯麻王), Do (도왕, 嶋王) ili Horyeong (호령왕, 虎寧王)
26 Seong 성왕 聖王 523 - 554 Myeong (명, 明) sin Muryeonga također Myeong (명왕, 明王) ili Seongmyeong (성명왕, 聖明王)
27 Wideok 위덕왕 威德王 554 - 598 Chang (창, 昌) prvi sin Seonga također Chang (창왕, 昌王)
28 Hye 혜왕 惠王 598 - 599 Gye (계, 季) mlađi brat Wideoka također Heon (헌왕, 獻王)
29 Beop 법왕 法王 599 - 600 Seon (선, 宣) ili Hyosun (효순, 孝順) prvi sin Hyea
30 Mu 무왕 武王 600 - 641 osobno ime Jang (장, 璋) ili Seodong (서동, 薯童) najmlađi sin Wideoka također Mugang (무강왕, 武康王) ili Mugwang (무광왕,武廣王)
31 Uija 의자왕 義慈王 641 - 660 prvi sin Mua

*Izvor: [1]

Silla[uredi - уреди]

Silla (57. pne. - 935. n.e.) bila je jedno od Tri kraljevstva Koreje. U ranim godinama Sillom su vladale porodice Pak, Seok i Kim. Vladari Sille su koristili različite titule, uključujući Isageum, Maripgan i Daewang. Kao i neki kraljevi Baekjea, neki su se proglasili carevima.

  1. Hyeokgeose Geoseogan 혁거세 거서간 朴赫居世居西干 (57. pne.4. n.e.)
  2. Namhae Chachaung 남해 차차웅 南解次次雄 (4–24)
  3. Yuri Yisageum (24–57) 유리이사금 儒理尼師今 (Kings Yuri to Heurhae bore the Korean title Isageum, an old word for "ruler")
  4. Talhae Isageum 탈해이사금 脫解尼師今 (57–80)
  5. Pasa Isageum 파사이사금 婆娑尼師今 (80–112)
  6. Jima Isageum 지마이사금 祗摩尼師今 (112–134)
  7. Ilseong Isageum 일성이사금 逸聖尼師今 (134–154)
  8. Adalla Isageum 아달라이사금 阿達羅尼師今 (154–184)
  9. Beolhyu Isageum 벌휴이사금 伐休尼師今 (184–196)
  10. Naehae Isageum 내해이사금 奈解尼師今 (196–230)
  11. Jobun Isageum 조분이사금 助賁尼師今 (230–247)
  12. Cheomhae Isageum 첨해이사금 沾解尼師今 (247–261)
  13. Michu Isageum 미추이사금 味鄒尼師今 (262–284)
  14. Yurye Isageum 유례이사금 儒禮尼師今 (284–298)
  15. Girim Isageum 기림이사금 基臨尼師今 (298–310)
  16. Heulhae Isageum 흘해이사금 訖解尼師今 (310–356)
  17. Naemul Maripgan 내물마립간 奈勿麻立干 (356–402) (Kraljevi od Naemula do Sojija su nosili titulu Maripgan, što je stara riječ za "vladar")
  18. Silseong Maripgan 실성마립간 實聖麻立干 (402–417)
  19. Nulji Maripgan 눌지마립간 訥祗麻立干 (417–458)
  20. Jabi Maripgan 자비마립간 慈悲麻立干 (458–479)
  21. Soji Maripgan 소지마립간 炤智麻立干 (479–500)
  22. Kralj Jijeung 지증왕 智證王 (500–514) (kraljevi od Jijeunga do Gyeongsuna su nosili titulu Wang (suvremena korejska riječ za "kralj"), s dolje navdenim izuzecima)
  23. Kralj Beopheung Veliki 법흥태왕 法興太王 (514–540) ("Kralj Beopheung Veliki" je prijevod za Beopheung Taewang, "Taewang" znači "veliki kralj")
  24. Kralj Jinheung Veliki 진흥태왕 眞興太王 (540–576) ("King Jinheung Veliki" je prijevod izraza Jinheung Taewang, "Taewang" znači "veliki kralj")
  25. Kralj Jinji 진지왕 眞智王 (576–579)
  26. Kralj Jinpyeong 진평왕 眞平王 (579–632)
  27. Kraljica Seondeok 선덕왕 善德王 (632–647)
  28. Kraljica Jindeok 진덕왕 眞德王 (647–654)
  29. Kralj Muyeol Veliki 태종무열왕 太宗武烈王 (654–661) ("Kralj Muyeol the Great" je prijevod izraza Muyeol Daewang, "Daewang" znači "veliki kralj")

Ujedinjena Silla[uredi - уреди]

  1. Kralj Munmu 문무대왕 文武大王 (661–681)
  2. Kralj Sinmun 신문왕 神文王 (681–691)
  3. Kralj Hyoso 효소왕 孝昭王 (692–702)
  4. Kralj Seongdeok Veliki 성덕대왕 聖德大王 (702–737) ("Kralj Seongdeok Veliki" je prijevod izraza Seongdeok Daewang, "Daewang" znači "veliki kralj")
  5. Kralj Hyoseong 효성왕 孝成王 (737–742)
  6. Kralj Gyeongdeok 경덕왕 景德王 (742–765)
  7. Kralj Hyegong 혜공왕 惠恭王 (765–780)
  8. Kralj Seondeok 선덕왕 宣德王 (780–785)
  9. Kralj Wonseong 원성왕 元聖王 (785–798)
  10. Kralj Soseong 소성왕 昭聖王 (798–800)
  11. Kralj Aejang 애장왕 哀莊王 (800–809)
  12. Kralj Heondeok 헌덕왕 憲德王 (809-826)
  13. Kralj Heungdeok 흥덕왕 興德王 (826–836)
  14. Kralj Huigang 희강왕 僖康王 (836–838)
  15. Kralj Minae 민애왕 閔哀王 (838–839)
  16. Kralj Sinmu 신무왕 神武王 (839)
  17. Kralj Munseong 문성왕 文聖王 (839–857)
  18. Kralj Heonan 헌안왕 憲安王 (857–861)
  19. Kralj Gyeongmun 경문왕 景文王 (861–875)
  20. Kralj Heongang 헌강왕 憲康王 (875–886)
  21. Kralj Jeonggang 정강왕 定康王 (886–887)
  22. Queen Jinseong 진성왕 眞聖王 (887–897)
  23. Kralj Hyogong 효공왕 孝恭王 (897–912)
  24. Kralj Sindeok 신덕왕 神德王 (913–917)
  25. Kralj Gyeongmyeong 경명왕 景明王 (917–924)
  26. Kralj Gyeongae 경애왕 景哀王 (924–927)
  27. Kralj Gyeongsun 경순왕 敬順王 (927–935)

Konfederacija Gaya[uredi - уреди]

Konfederacija Gaya (42-562) se sastojala od nekoliko državica. Svi vladari Gaye su nosili titulu Wang ("kralj").

Geumgwan Gaya[uredi - уреди]

Geumgwan Gaya (42-532) bila je jedna od država konfederacije Gaya.

# Hramsko ime Period vladavine[3]
Zapadni ispis Hangul/Hanja
1 Suro od Geumgwan Gaye 수로왕
首露王
42-199
2 Geodeung od Geumgwan Gaye 거등왕
居登王
199-259
3 Mapum od Geumgwan Gaye 마품왕
麻品王
259-291
4 Geojilmi od Geumgwan Gaye 거질미왕
居叱彌王
291-346
5 Isipum od Geumgwan Gaye 이시품왕
伊尸品王
346-407
6 Jwaji ofd Geumgwan Gaye 좌지왕
坐知王
407-421
7 Chwihui od Geumgwan Gaye 취희왕
吹希王
421-451
8 Jilji od Geumgwan Gaye 질지왕
銍知王
451-492
9 Gyeomji od Geumgwan Gaye 겸지왕
鉗知王
492-521
10 Guhyeong od Geumgwan Gaye 구형왕
仇衡王
521-532

Daegaya[uredi - уреди]

Daegaya (42-562) je bila jedna od država konfederacije Gaay.

# Ime Period vladavine
Zapadni ispis Hangul/Hanja
1 Ijinasi od Daegaye 이진아시왕
伊珍阿豉王
42. n.e.-?
···
···
···
···
3 ili 4 Geumnim od Daegaye 금림왕
錦林王
?-?
···
···
···
···
nepoznat Haji od Daegaye 하지왕
荷知王
?-?
···
···
···
···
6 ili 7 Gasil od Daegaye 가실왕
嘉悉王 or 嘉實王
?-?
···
···
···
···
9 Inoe od Daegaye 이뇌왕
異腦王
?-?
10 ili 16 Krunski princ Wolgwang
or
Doseolji od Daegaye
월광태자 (月光太子)
or
도설지왕 (道設智王)
?-562

Balhae[uredi - уреди]

Balhae (698–926) je bilo drevno korejsko kraljevstvo uspostavljeno nakon pada Goguryeoa. Balhae se prostirala na području današnje Mandžurije (sjeveroistočna Kina) i Primorskog kraja, odnosno na sjevernom dijelu Korejskog poluotoka.

# Osobno ime Period vladavine Ime ere (年號) Posthumno ime (諡號)
Zapadni ispis Hangul/Hanja Zapadni ispis Hangul/Hanja Zapadni ispis Hangul/Hanja
1 Dae Joyeong 대조영
大祚榮
698–719 nema nema Go 고왕
高王
2 Dae Muye 대무예
大武藝
719–737 Inan 인안
仁安
Mu 무왕
武王
3 Dae Heummu 대흠무
大欽茂
737–793 Daeheung
Boryeok
대흥 (大興)
보력 (寶曆)
Mun 문왕
文王
4 Dae Won-ui 대원의
大元義
793–794 nema nema nema nema
5 Dae Hwa-yeo 대화여
大華與
794 Jungheung 중흥
中興
Seong 성왕
成王
6 Dae Sung-rin 대숭린
大嵩璘
794–808 Jeongryeok 정력
正曆
Gang 강왕
康王
7 Dae Won-yu 대원유
大元瑜
808–812 Yeongdeok 영덕
永德
Jeong 정왕
定王
8 Dae Eon-ui 대언의
大言義
812–817? Jujak 주작
朱雀
Hui 희왕
僖王
9 Dae Myeongchung 대명충
大明忠
817?–818? Taesi 태시
太始
Gan 간왕
簡王
10 Dae Insu 대인수
大仁秀
818?–830 Geonheung 건흥
建興
Seon 선왕
宣王
11 Dae Ijin 대이진
大彝震
830–857 Hamhwa 함화
咸和
nepoznato nepoznato
12 Dae Geonhwang 대건황
大虔晃
857–871 nepoznato nepoznato nepoznato nepoznato
13 Dae Hyeonseok 대현석
大玄錫
871–895 nepoznato nepoznato Gyeong 경왕
景王
14 Dae Wihae 대위해
大瑋瑎
895–906 nema nema nema nema
15 Dae Inseon 대인선
大諲譔
906–926 nepoznato nepoznato nema nema


Kasniji Baekje[uredi - уреди]

Hubaekje (900-936) je osnovan od strane Gyeon Hwona, vojskovođe iz doba kasne Sille. Tako je započeo period Kasnija Tri kraljevstva. Hubaekje je uništena od strane samog Gyeon Hwona koji je vodio Goryeo vojske zajedno sa carem Taejom od Goryeoa kako bi uhvatili Singeoma, princa Hubaekjea koji je bio izdao Gyeon Hwona.

# Osobno ime Period vladavine
Zapadni ispis Hangul/Hanja
1 Gyeon Hwon 견훤
甄萱
900-935
2 Singeom 신검
神劍
935-936

Kasniji Goguryeo[uredi - уреди]

Kasniji Goguryeo (901-918), također poznat kao Ma-jin ili Taebong, je osnovao Gung-ye, odmetnuti princ Sille. Gung-Ye se priključio pobuni generala Yang-Gila i napredovao u redovima njegove vojske. Na kraju je ubio Yang-Gila i osnovao novo kraljevstvo, nazvavši ga Goguryeo. Gung-Ye se pokazao tiraninom te su ga svrgnuli njegovi generali, omogućivši tako generalu Wang Geonu da osnuje Goryeo.

# Osobno ime Period vladavine Ime ere (年號)
Zapadni ispis Hangul/Hanja Zapadni ispis Hangul/Hanja
1 Gung-ye 궁예
弓裔
901-918 Mutae
Seongchaek
Sudeok-Manse
Jeong-gae
무태 (武泰)
성책 (聖冊)
수덕만세 (水德萬歲)
정개 (政開)

Goryeo[uredi - уреди]

V. također: Genealogija dinastije Goryeo

Goryeo (918-1392) je bila država kojom je vladala dinastija Wang. Njen prvi vladar je imao hramsko ime Taejo, što znači "veliki predak", a što je ime koje je nosili i prvi vladar Joseona. Od vremena Gwangjonga, vladari Goryeoa su se nazivali carevima, a prva tri vladara su tu titulu dobili posthumno. Nakon mongolskog osvajanja je, pak, titula ponovno degradirana na kralja ("Wang").

Sljedeća dvadeset tri kralja (do Wonjonga) se također navode hramskim imenima koja su završavala najong. Počevši sa Chungnyeolom (dvadeset petim kraljem), preostali kraljevi Goryeoa su imali titulu Wang ("kralj") kao dio hramskih imena. Imena era su u zagradama, ako su poznata.

# Osobno ime Period vladavine Kurtoazno ime (C)/
Mongolsko ime (M) /
Pseudonim (Ps)
Hramsko ime (廟號) (T) /
Posthumno ime (諡號) (P)
Ime ere (年號)
Zapadni ispis Hangul/Hanja Zapadni ispis Hangul/Hanja Zapadni ispis Hangul/Hanja Zapadni ispis Hangul/Hanja
1 Wang Geon 왕건
王建
918–943 Yakcheon (C) 약천
若天 (C)
Taejo 태조
太祖 (T)
Cheonsu 천수
天授
2 Wang Mu 왕무
王武
943–945 Sunggeon (C) 승건
承乾 (C)
Hyejong 혜종
惠宗 (T)
3 Wang Yo 왕요
王堯
945–949 Cheoneui (C) 천의 (C) Jeongjong 정종
定宗 (T)
4 Wang So 왕소
王昭
949–975 Ilhwa (C) 일화
日華 (C)
Gwangjong 광종
光宗 (T)
Gwangdeok
Junpung
광덕 (光德)
준풍 (峻豊)
5 Wang Yu 왕유
王伷
975–981 Jangmin (C) 장민
長民 (C)
Gyeongjong 경종
景宗 (T)
6 Wang Chi 왕치
王治
981–997 Ongo (C) 온고
溫古 (C)
Seongjong 성종
成宗 (T)
7 Wang Song 왕송
王誦
997–1009 Hyosin (C) 효신
孝伸 (C)
Mokjong 목종
穆宗 (T)
8 Wang Sun 왕순
王詢
1009–1031 Anse (C) 안세
安世 (C)
Hyeonjong 현종
顯宗 (T)
9 Wang Heum 왕흠
王欽
1031–1034 Wonryang (C) 원량
元良 (C)
Deokjong 덕종
德宗 (T)
10 Wang Hyeong 왕형
王亨
1034–1046 Sinjo (C) 신조
申照 (C)
Jeongjong 정종
靖宗 (T)
11 Wang Hwi 왕휘
王徽
1046–1083 Chokyu (C) 촉유
燭幽 (C)
Munjong 문종
文宗 (T)
12 Wang Hun 왕훈
王勳
1083 Euigong (C) 의공
義恭 (C)
Sunjong 순종
順宗 (T)
13 Wang Un 왕운
王運
1083–1094 Gyecheon (C) 계천
繼天 (C)
Seonjong 선종
宣宗 (T)
14 Wang Uk 왕욱
王昱
1094–1095 Heonjong 헌종
獻宗 (T)
15 Wang Hee 왕희
王熙
1095–1105 Cheonsang (C) 천상
天常 (C)
Sukjong 숙종
肅宗 (T)
16 Wang U 왕우
王俁
1105–1122 Semin (C) 세민
世民 (C)
Yejong 예종
睿宗 (T)
17 Wang Hae 왕해
王楷
1122–1146 Inpyo (C) 인표
仁表 (C)
Injong 인종
仁宗 (T)
18 Wang Hyeon 왕현
王晛
1146–1170 Ilsung (C) 일승
日升 (C)
Uijong 의종
毅宗 (T)
19 Wang Ho 왕호
王皓
1170–1197 Jidan (C) 지단
之旦 (C)
Myeongjong 명종
明宗 (T)
20 Wang Tak 왕탁
王晫
1197–1204 Jihwa (C) 지화
至華 (C)
Sinjong 신종
神宗 (T)
21 Wang Yeong 왕영
王韺
1204–1211 Bulpi (C) 불피
不陂 (C)
Huijong 희종
熙宗 (T)
22 Wang O 왕오/왕숙/왕정
王晶/王璹/王貞
1211–1213 Daehwa (C) 대화
大華 (C)
Gangjong 강종
康宗 (T)
23 Wang Cheol 왕철
王澈
1213–1259 Cheonu (C) 천우
天祐 (C)
Gojong 고종
高宗 (T)
24 Wang Sik 왕식
王倎
1259–1274 Ilsin (C) 일신
日新 (C)
Wonjong 원종
元宗 (T)
25 Wang Geo 왕거
王椹
1274–1308 Chungnyeol 충렬왕
忠烈王 (P)
26 Wang Jang 왕장
王璋
1308–1313 Jungang (C) 중앙
仲昻 (C)
Chungseon 충선왕
忠宣王 (P)
27 Wang Man 왕만
王燾
1313–1330
1332–1339
Euihyo (C) 의효 (C) Chungsuk 충숙왕
忠肅王 (P)
28 Wang Jeong 왕정
王禎
1330–1332
1339–1344
Botapsilli (M) 보탑실리
普塔失里 (M)
Chunghye 충혜왕
忠惠王 (P)
29 Wang Heun 왕흔
王昕
1344–1348 Palsamanaeisa(M) 팔사마타아지
八思麻朶兒只 (M)
Chungmok 충목왕
忠穆王 (P)
30 Wang Jeo 왕저
王蚳
1348–1351 Misagamtaaji (M) 미사감타아지
迷思監朶兒只 (M)
Chungjeong 충정왕
忠靖王 (P)
31 Wang Jeon 왕전
王祺
1351–1374 Ijae / Ikdang (Ps) 빠이엔티무르
伯顔帖木兒 (M)
이재 /익당 (Ps)
Gongmin 공민왕
恭愍王 (P)
32 Wang U 왕우
王禑
1374–1388 U 우왕
禑王 (P)
33 Wang Chang 왕창
王昌
1388–1389 Chang 창왕
昌王 (P)
34 Wang Yo 왕요
王瑤
1389–1392 Gongyang 공양왕
恭讓王 (P)

Joseon[uredi - уреди]

Joseon (1392–1897) je slijedila Goryeo. Godine 1897., kada je Joseon postalo Korejsko Carstvo, neki od kraljeva Joseona su posthumno proglašeni carevima.

Joseonski monarsi su imali hramska imena koja su završavala sa jo ili jong. Jo je bilo davano prvim kraljevima/carevima nove loze unutar dinastije, a prvi kralj/car je imao posebno ime (Taejo), što znači "veliki predak" (v. također Goryeo). Jong je dano svim drugim kraljevima/carevima.

Dva kralja - Yeonsangun i Gwanghaegun - nisu dobila hramska imena nakon završetka vladavine.

Svaki monarh je imao posthumno ime koje je uključivalo titule Wang ("kralj"), Hwangje ("car"), Daewang ("kralj X Veliki") ili Daeje ("Car X Veliki"). Radi konzistentnosti, u dolje navedneom popisu je svakome dana titula "kralj/car".

# Osobno ime Period vladavine Kurtoazno ime (C)/
Pseudonim (Ps)
Hramsko ime (廟號) (T) /
Posthumno ime (諡號) (P)
Ime ere (年號)
Zapadni ispis Hangul/Hanja Zapadni ispis Hangul/Hanja Zapadni ispis Hangul/Hanja Zapadni ispis Hangul/Hanja
1 Yi Seong gye 이성계/이단
李成桂/李旦
1392–1398 Junggyeol (C) 중결
仲潔 (C)
Taejo 태조
太祖 (T)
2 Yi Bang-gwa 이방과
李芳果
1398–1400 Gwangwon (C) 광원
光遠 (C)
Jeongjong 정종
定宗 (T)
3 Yi Bang won 이방원
李芳遠
1400–1418 Yudeok (C) 유덕
遺德(C)
Taejong 태종
太宗(T)
4 Yi Do 이도
李祹
1418–1450 Wonjeong (C) 원정
元正 (C)
Sejong Veliki 세종
世宗(T)
5 Yi Hyang 이향
李珦
1450–1452 Hwiji (C) 휘지
輝之(C)
Munjong 문종
文宗 (T)
6 Yi Hong wi 이홍위
李弘緯
1452–1455 Danjong 단종
端宗 (T)
7 Yi Yu 이유
李瑈
1455–1468 Suji (C) 수지
粹之 (C)
Sejo 세조
世祖 (T)
8 Yi Gwang 이광
李晄
1468–1469 Myungjo/Pyeongnam (C) 명조/평남
明照/平南 (C)
Yejong 예종
睿宗 (T)
9 Yi Hyeol 이혈
李娎
1469–1494
(C)
Seongjong 성종
成宗(T)
10 Yi Yung 이융
李隆
1494–1506
(C)
Yeonsangun 연산군
燕山君
11 Yi Yeok 이역
李懌
1506–1544 Nakcheon (C) 낙천
樂天 (C)
Jungjong 중종
中宗 (T)
12 Yi Ho 이호
李峼
1544–1545 Cheonyun (C) 천윤
天胤 (C)
Injong 인종
仁宗 (T)
13 Yi Hwan 이환
李峘
1545–1567 Daeyang (C) 대양
對陽 (C)
Myeongjong 명종
明宗 (T)
14 Yi Yeon 이연
李蚣
1567–1608 Seonjo 선조
宣祖 (T)
15 Yi Hon 이혼
李琿
1608–1623
(C)
Gwanghaegun 광해군
光海君
16 Yi Jong 이종
李倧
1623–1649 Hwabaek (C) 화백
和伯(C)
Injo 인조
仁祖 (T)
17 Yi Ho 이호
李淏
1649–1659 Jeongyeon (C)
Juko (Ps)
정연/靜淵 (C)
죽오/竹梧 (Ps)
Hyojong 효종
孝宗(T)
18 Yi Yeon 이연
李棩
1659–1674 Gyungjik (C) 경직
景直 (C)
Hyeonjong 현종
顯宗 (T)
19 Yi Sun 이순
李焞
1674–1720 Myungbo (C) 명보
明普 (C)
Sukjong 숙종
肅宗 (T)
20 Yi Yun 이윤
李昀
1720–1724 Hwiseo (C) 휘서
輝瑞 (C)
Gyeongjong 경종
景宗 (T)
21 Yi Geum 이금
李昑
1724–1776 Gwangsuk (C)
Yangseongheon (Ps)
광숙/光叔 (C)
양성헌/養性軒 (Ps)
Yeongjo 영조
英祖 (T)
22 Yi San 이산
李祘
1776–1800 Hyeongun (C)
Hongjae (Ps)
형운/亨運 (C)
홍재/弘齋 (Ps)
Jeongjo 정조
正祖 (T)
23 Yi Gong 이공
李蚣
1800–1834 Gongbo (C)
Sunjae (Ps)
공보/公寶(C)
순재/純齋 (Ps)
Sunjo 순조
純祖 (T)
24 Yi Hwan 이환
李奐
1834–1849 Muneung (C)
Wonheon (Ps)
문응/文應 (C)
원헌/元軒 (Ps)
Heonjong 헌종
憲宗 (T)
25 Yi Byeon 이변
李昪
1849–1863 Dosung (C)
Daeyongjae (Ps)
도승/道升(C)
대용재/大勇齋(Ps)
Cheoljong 철종
哲宗 (T)
26 Yi Myeong bok 이명복
李命福
1863–1897 (1897-1907)* Seongrim (C)
Juyeon (Ps)
성림/聖臨(C)
주연/珠淵 (Ps)
Gojong* 고종
高宗 (T)
Gaeguk
Geonyang
Gwangmu
개국 (開國)
건양 (建陽)
광무 (光武)
27 Yi Cheok 이척
李拓
(1907–1910)* Gunbang (C)
Jeongheon (Ps)
군방/君邦(C)
정헌/正軒 (Ps)
Sunjong* 순종
純宗 (T)
Yunghui 융희 (隆熙)

* v. Korejsko Carstvo

Korejsko Carstvo[uredi - уреди]

Godine 1897. dinastija Joseon je postala Korejsko Carstvo, koje je trajalo 1910. U tehničkom smislu bi se carevi trebali nazivati po imenima ere umjesto hramskim imenima, ali je uobičajeno da se koriste potonja.

# Osobno ime Period vladavine Korejsko ime ere Hramsko ime (廟號)
Zapadni ispis Hangul/Hanja Zapadni ispis Hangul/Hanja Zapadni ispis Hangul/Hanja
1 Yi Myeong bok 이명복
李命福
1897–1907 Gwangmu 광무
光武
Gojong 고종
(T)
2 Yi Cheok 이척
李拓
1907–1910 Yunghui 융희
隆熙
Sunjong 순종
(T)

V. također[uredi - уреди]

Napomene[uredi - уреди]

  1. Cumings (1997, p. 25) navodi da je Gojoseon bio tek jedna od malih država na poluotoku nastalih "do 4. vijeka pne." Lee (1984, p. 13) također navodi da je Gojoseon nastao u dolinama Liao i Taedong oko 4. vijeka. Neki, kao Kim (1997) smatraju da je "Dangun Joseon" možda postojao za vrijeme neolitskog perioda, tj. prije 13. vijeka pne.; međutim, i oni odbacuju mogućnost da se takav Gojoseon mogao smatrati "državom" ili čak "plemenskim savezom" u modernom smislu riječi. Profesor Yoon navodi da je Gojoseon postao drevna država godine 2333. pne. (Yoon, 2002)
  2. 백산 학회, 고조선 부여사 연구
  3. Il-yeon: Samguk Yusa: Legends and History of the Three Kingdoms of Ancient Korea, translated by Tae-Hung Ha and Grafton K. Mintz. Epilogue, page 354. Silk Pagoda (2006). ISBN 1-59654-348-5 - note: the dates for Geojilmi's reign go there until 344

Reference[uredi - уреди]

  • Yoon, N.-H.(윤내현), The Location and Transfer of GO-CHOSUN's Capital(고조선의 도읍 위치와 그 이동), 단군학연구, 7, 207 - 238 (2002)
  • Byeon Tae-seop (변태섭) (1999). 韓國史通論 (Hanguksa tongnon) (Outline of Korean history), 4th ed.. ISBN 89-445-9101-6. 
  • Cumings, Bruce (1997). Korea's place in the sun. New York: W.W. Norton. ISBN 0-393-31681-5. 
  • Kim, Jung Bae (1997). "Formation of the ethnic Korean nation and the emergence of its ancient kingdom states". Korean history: Discovery of its characteristics and developments. Seoul: Hollym. str. 27–36. ISBN 1-56591-177-6. 
  • Nahm, Andrew C. (1988). Korea: Tradition and Transformation — A History of the Korean People. Hollym International. ISBN 0-930878-56-6. 
  • http://www.rootsinfo.co.kr/index_sub02.html (in Korean only)
  • http://www.rulers.org