Popis kraljeva Kambodže

Izvor: Wikipedia
kralj Kambodže
Monarhija
Coat of arms of Cambodia.svg
[[{{{grb članak}}}|Kraljevski grb Kambodže]]
Norodom crop.jpg
Na položaju:
Norodom Sihamoni

Oslovljavanje: Njeno Veličanstvo
Prvi monarh: Bhavavarman I
Osnivanje: 550 (n.e.)

Šablon:Politika Kambodže

Kralj Kambodže je državni poglavar Kraljevine Kambodže. Prema kambodžanskom državnom uređenju, kralj ima isključivo ceremonijalne ovlasti, ali također predstavlja simbol mira, stabilnosti i prosperiteta kmerskog naroda. Kralj Kambodže na prijestolje dolazi izborima, te Kambodža tako predstavlja jedan od rijetkih izbornih monarhija u svijetu.


Kambodža (68-1431)[uredi - уреди]

Funansko Kraljevstvo (68-627)[uredi - уреди]

Redoslijed Kralj Osobno ime Vladavina
01 Kraljica Soma kinesko ime: Liu Yi i tradicionalno kmersko ime: Neang Neak druga polovica 1. vijeka
02 Kaundinya I kinesko ime: Hun-tean i tradicionalno kmersko ime: Preah Tong 68-kraj 1. vijeka
03 nepoznat druga polovica 2. vijeka
04 nepoznat kinesko ime: Hun Panhuang druga polovica 2. vijeka
05 nepoznat kinesko ime: P’an-P’an početak 3. vijeka
06 Srei Meara kinesko ime: Fan Shih-Man cca. 205-225
07 nepoznat kinesko ime: Fan Chin-Sheng cca. 225
08 nepoznat kinesko ime: Fan Chan cca. 225-ca. 240
09 nepoznat kinesko ime: Fan Siyun cca. 240 - cca. 287
10 nepoznat nepoznato kraj 3. vijeka
11 nepoznat kinesko ime: Tian Chu Chantan kraj 4. vijeka
12 nepoznat nepoznato kraj 4. vijeka
13 Kaundinya II kinesko ime: Chiao Chen-ju nepoznato-434
14 Srindravarman I kinesko ime: Che-li-pa-mo or Shih-li-t’o-pa-mo 434-435
15 nepoznat nepoznato nepoznato
16 nepoznat nepoznato nepoznat
17 Jayavarman Kaundinya kinesko ime: She-yeh-pa-mo 484-514
18 Rudravarman kinesko ime: Liutao Pamao 514-550
Funan-Chenla rat: 550-627
19 Sarvabhauma Unknown 550-?
20 nepoznat nepoznat c. 550-627

Kraljevina Chenla (550-802)[uredi - уреди]

Redoslijed Kralj 'Osobno ime Vladavina
21 Bhavavarman I Bhavavarman 550-600
22 Mohendravarman Chet Sen 600-616
23 Isanavarman I Isanavarman 616-635
24 Bhavavarman II Bhavavarman 639-657
25 Jayavarman I Jayavarman 657-681
26 Kraljica Jayavedi Jayavedi 681-713
Dva kraljevstva Chenla: Kopnena Chenla i Vodena Chenla: 706-802
Javaneska invazija: 774-802

Kmersko Carstvo (802-1431)[uredi - уреди]

Redoslijed Kralj Osobno ime Vladavina
27 Jayavarman II Jayavarman 802-850
28 Jayavarman III Jayavarthon 850-877
29 Indravarman I Indravarman 877-889
30 Yasovarman I Yasovarthon 889-900
31 Harshavarman I Harshavarman 900-925
32 Ishanavarman II Isanavarman 925-928
33 Jayavarman IV Jayavarman 928-941
34 Harshavarman II Harshavarman 941-944
35 Rajendravarman II Rajedravarman 944-968
36 Jayavarman V Jayavarman 968-1001
37 Udayadityavarman I Udayadityavarman 1002
38 Jayavirahvarman Jayavirahvarman 1002-1006
39 Suryavarman I Suryavarman 1006-1050
40 Udayadityavarman II Udayadityavarman 1050-1066
41 Harshavarman III Harshavarman 1066-1080
42 Noriditdravarman Noriditdravarman 1080-1113
43 Jayavarman VI Jayavarman 1080-1107
44 Dharanindravarman I Dharanindravarman 1107-1113
45 Suryavarman II Suryavarman 1113-1150
46 Dharanindravarman II Dharanindravarman 1150-1156
47 Yasovarman II Yasovarman 1156-1165
48 Tribhuvanidityavarman Tribhuvanidityavarman 1165-1177
Cham invazija: 1177-1181
49 Jayavarman VII Jayavathon 1181-1218
50 Indravarman II Indravarman 1218-1243
Sijam stvoren 1238. za vrijeme vladavine Indravarmana od strane Pho Khun Si Intharathita u Sukhothaiju, jednoj od kmerskih provincija.
51 Jayavarman VIII Jayavarman 1243-1295
52 Indravarman III Srei Indravarman 1295-1307
53 Srei Jayavarman Srei Jayavarman 1307-1327
54 Jayavarman IX Jayavama Borommesvarah 1327-1336
55 Trosok Peam Ponhea Chey 1336-1340
56 Nippean Bat Nippean Bat 1340-1346
57 Lompong Racha Lompong Racha 1346-1351
Sijamska invazija: 1352-1357
58 Soryavong Soryavong 1357-1363
59 Borom Reachea I Borommarama 1363-1373
60 Thomma Saok Thomma Saok 1373-1393
Sijamska invazija: 1393 (5 mjeseci).
61 Barom Reachea II Ponhea Yat 1393-1463

Kraljevina Kambodža (1431-1863)[uredi - уреди]

Charktomok Era (1431-1525)[uredi - уреди]

Ime Osobno ime Vladavina
Ponhea Yat Ponhea Yat 1393-1463
Narayanareachea I Narayanareachea 1463-1469
Srei Reachea Srei Reachea 1469-1485
Srei Soryatei Soryatei 1475-1485
Thommareachea I Thommareachea 1485-1504
Dharmarajadhiraja Dharmarajadhiraja 1444-1512
Sri Sukonthor Sri Sukonthor 1486-1512

Kambodžanski građanskji rat: Ponhea Chan i Sdech Kan rat: 1516-1525

Lovek era (1525-1593)[uredi - уреди]

Ime Osobno ime Vladavina
Ney Khan Ney Khan 1512-1516
Ang Chan I Ang Chan 1516-1566
Baromreachea I Satha Mahindharaja 1566-1576
Chey Chettha I Chey Chettha 1576-1594

Srei Santhor era (1594-1620)[uredi - уреди]

Ime Osobno ime Vladavina
Reamea Chungprey Reamea Chungprey 1594-1596
Baromreachea II Baromreachea II 1596-1599
Baromreachea III Baromreachea III 1599-1600
Ponhea Nhom Ponhea Nhom 1600-1603
Baromreachea IV Baromreachea IV 1603-1618

Oudong era (Mračno doba Kambodže, 1620-1863)[uredi - уреди]

Ime Osobno ime Vladavina
Chey Chettha II
Preah Bat Samdech Chey Chettha II
Ponhea Nhom 1619-1627
Udayaraja ili Paramaraja VIII
Preah Bat Samdech Udayaraja
Outey 1627-1642
Thommoreachea II ili Sri Dharmaraja II
Preah Bat Samdech Thommoreachea II
Ponhea To 1628-1630
Batom Reachea ili Padumaraja I
Preah Bat Samdech Padumaraja I
Ang Non 1640-1642
Ramathipadi I
Preah Bat Samdech Ramathipadi I
Ponhea Chan 1642-1658
Barom Reachea V ili Paramaraja IX
Preah Bat Samdech Barom Reachea V
Ang Sur 1658-1672
Chey Chettha III ili Padumaraja II
Preah Bat Samdech Chey Chettha III
Srei Chey Chettha 1672-1673
Kaev Hua II
Preah Bat Samdech Kaev Hua II
Ang Chea 1673-1674
Padumaraja III
Preah Bat Samdech Padumaraja III
Ang Nan 1674
Chey Chettha IV
Preah Bat Samdech Chey Chettha IV
Ang Sor 1675-1695, 1696-1699, 1700-1702 and 1703-1706
Outey I or Narai Ramathipadi II
Preah Bat Samdech Outey I
Ang Yong 1695-1696
Barom Ramadhipati ili Kaev Hua III
Preah Bat Samdech Barom Ramadhipati
Ang Em 1699-1700 i 1710-1722
Thommoreachea III ili Sri Dhamaraja III
Preah Bat Samdech Thommoreachea III
Ang Tham 1702-1703, 1706-1709 i 1738-1747
Satha II ili Paramaraja X
Preah Bat Samdech Satha II
Ang Chey 1722-1729, 1729-1736 i 1749
Thommoreachea IV or Sri Dhamaraja IV
Preah Bat Samdech Thommoreachea IV
Ang Em 1747
Ramathipadi II
Preah Bat Samdech Ramathipadi II
Ang Tong 1747-1748 i 1756-1757
Chey Chettha V
Preah Bat Samdech Chey Chettha V
Ang Snguon 1749-1755
Outey Reachea II ili Udayaraja II
Preah Bat Samdech Udayaraja II
Ang Ton 1758-1775
Ream Rachea ili Ramaraja
Preah Bat Samdech Ramaraja
Ang Non 1775-1779
Narayanaraja III
Preah Bat Samdech Narayanaraja III
Ang Eng 1779-1796
Interregnum: 1796 - 1806
Outey Reachea III ili Udayaraja III
Preah Bat Samdech Udayaraja III
Ang Chan II 1806 - 1834
Ang Mey
Preah Bat Samdech Ang Mey
Ang Mey 1834 - 1840
Hariharak Ramadhipati
Preah Bat Samdech Hariharak Ramadhipati
Ang Duong 1840 - 1859

Moderna Kambodža (1863-)[uredi - уреди]

Francuski Protektorat Kambodža (1863-1953)[uredi - уреди]

Portret Ime Osobno ime Rođenje Vladavina Smrt
King Norodom.jpg Norodom
Preah Bat Samdech Norodom
Ang Vathey februar 1834 1860-1904 24. april 1904
Prince Sisawat.jpg Sisowath
Preah Bat Samdech Sisowath
Sisowath 7. septembar 1840 1904-1927 9. august 1927
90px Sisowath Monivong
Preah Bat Samdech Sisowath Monivong
Sisowath Monivong 27. decembar 1875 1927-1941 24. april 1941
Norodom Sihanouk 1956.jpg Norodom Sihanouk
Preah Bat Samdech Norodom Sihanouk
Norodom Sihanouk 31. oktobar 1922 25. april 1941 – 2. mart 1955 -

Kraljevina Kambodža (1953-1970)[uredi - уреди]

Portret Ime Rođenje Vladavina Smrt
90px Norodom Suramarit
Preah Bat Reach Samdach Preah Norodom Suramarit
6. mart 1896 3. mart 1955 – 3. april 1960 3. april 1960

Kraljevina Kambodža (1993-)[uredi - уреди]

Portret Ime Rođenje Vladavina Smrt
Norodom Sihanouk
Preah Karuna Preah Bat Sâmdach Preah Norodom Sihanouk Preahmâhaviraksat


31. oktobar 1922 24. septembar 1993 – 7. oktobar 2004 -
Norodom crop.jpg Norodom Sihamoni
Preah Karuna Preah Bat Sâmdach Preah Bâromneath Norodom Sihamoni
14. maj 1953 14. oktobar 2004 – vladajući

Kraljevski simboli[uredi - уреди]