Popis kraljeva Connachta

Izvor: Wikipedia
Connacht oko godine 900.

Kraljevi Connachta su bili vladari cóiceda (izraz koji se prevodi kao dio, petina ili provincija) pod imenom Connacht, a koja se nalazila zapadno od rijeke Shannon u Irskoj. Sam naziv se, međutim, odomaćio tek u ranom srednjem vijeku, odnosno ime dobio po grupi tamošnjih klanova/dinastija poznatih kao Connachta.

Staro ime provincije je bilo Cóiced Ol nEchmacht (petina Ol nEchmachta). Connachta je pak uključivalo dinastije/klanove koji su tvrdili da potiču od najstarijih sinova Eochaid Mugmedona - Briona, Aililla i Fiachraea. Zajedničko ime su uzeli po tome što su navodno poticali od Conna Cétchathacha. Njihov mlađi brat Niall Noigiallach bio je predak Uí Néilla.

Donji popis navodi kraljeve Connachta od 5. do 15. vijeka.

Prethistorijski kraljevi Ol nEchmachta[uredi - уреди]

  • Genann
  • Conrac Cas
  • Eochaid Feidlech
  • Eochaidh Allat
  • Tinni mac Conri
  • Medb, kraljica Connachta
  • Medb i Ailill mac Máta
  • Maine Aithreamhail mac Ailill Máta
  • Sanbh Sithcheann mac Ceat mac Magha
  • Cairbre mac Maine Aithreamhail
  • Eochaidh Fionn
  • Aodh mac Cu Odhar
  • Eochaidh mac Cairbre
  • Aonghus Fionn mac Domhnall
  • Cormac Ulfhada
  • Aonghus Feirt mac Aonghus Fionn
  • Connall Cruchain mac Aonghus Feirt
  • Fearadach mac Connal Cruchain
  • Forghus Fiansa
  • Forghus Fiansa and Art mac Conn
  • Ceidghin Cruchain mac Connall Cruchain
  • Aodh mac Eochaidh
  • Aodh Alainn mac Eochaidh Baicidh
  • Nia Mór mac Lughna
  • Lughaidh mac Lughna Fear Tri
  • Aodh Caomh mac Garadh Glundubh
  • Coinne mac Fear Tri
  • Muireadh Tireach mac Fiachra Sraibrintne
  • Eochaid Mugmedon
  • Niall Noigiallach/Niall od Devet talaca, u. cca. 450/455.

Early historic kings[uredi - уреди]

Kralj Klan (ogranak) Vladavina
Amalgaid mac Fiachrae Uí Fiachrach 406–440
Nath Í Uí Fiachrach 440–445
Ailill Molt Uí Fiachrach 445–482
Dauí Tenga Uma Uí Briúin 482–500
Eógan Bél Uí Fiachrach 500–542
Ailill Inbanda Uí Fiachrach 542–549
Echu Tirmcharna mac Fergu Uí Briúin 549–556
Áed mac Echach Tirmcharna Uí Briúin 556–575
Uatu mac Áedo mac Echach Uí Briúin 575–600
Colmán mac Cobthaig Uí Fiachrach Aidhne 600–622
Rogallach mac Uatach Uí Briúin 622–649
Loingsech mac Colmáin Uí Fiachrach Aidhne 649–655
Guaire Aidne mac Colmáin Uí Fiachrach Aidhne 655–663
Cenn Fáelad mac Colgan Uí Briúin Seóla 663–682
Dúnchad Muirisci mac Tipraite Uí Fiachrach Muaidhe 682–683
Fergal Aidne mac Artgaile mac Guaire Uí Fiachrach Aidhne 683–696
Muiredach Muillethan mac Fergusso mac Rogallaig Uí Briúin Ai 696–702
Cellach mac Rogallach mac Uatach Uí Briúin 702–705
Indrechtach mac Dúnchado Muirisci Uí Fiachrach Muaidhe 705–707
Indrechtach mac Muiredaig Muillethan Uí Briúin Síl Muiredaig 707–723
Domnall mac Cellaig mac Rogallach Uí Briúin Síl Cellaig 723–728
Cathal mac Muiredaig Muillethan Uí Briúin Síl Cellaig 728–735
Áed Balb mac Indrechtaig Uí Briúin Síl Cellaig 735–742
Forggus mac Cellaig Uí Briúin Síl Cellaig 742–756
Ailill Medraige mac Indrechtaig mac Dúnchado Muirisci Uí Fiachrach Muaidhe 756–764
Dub-Indrecht mac Cathail Uí Briúin Síl Cathail 764–768
Donn Cothaid mac Cathail Uí Fiachrach Muaidhe 768–773
Flaithrí mac Domnaill Uí Briúin Síl Cellaig 773–777
Artgal mac Cathail Uí Briúin Síl Cathail 777–782
Tipraite mac Taidg Uí Briúin Síl Muiredaig 782–786
Cináed mac Artgail Uí Briúin Síl Cathail 786–792
Colla mac Fergusso Uí Briúin Síl Cellaig 792–796
Muirgius mac Tommaltaig Uí Briúin Síl Muiredaig 796–815
Diarmait mac Tommaltaig Uí Briúin Síl Muiredaig 815–833
Cathal mac Muirgiussa Uí Briúin Síl Muiredaig 833–839
Murchad mac Áedo Uí Briúin Síl Muiredaig 839–840
Fergus mac Fothaid Uí Briúin Síl Muiredaig 840–843
Finsnechta mac Tommaltaig Uí Briúin Síl Muiredaig 843–848
Mugron mac Máel Cothaid Uí Briúin Síl Muiredaig 848–872
Conchobar mac Taidg Mór Uí Briúin Síl Muiredaig 872–882
Áed mac Conchobair Uí Briúin Síl Muiredaig 882–888
Tadg mac Conchobair Uí Briúin Síl Muiredaig 888–900

Razvijeni srednji vijek[uredi - уреди]

Kasniji kraljevi[uredi - уреди]

Literatura[uredi - уреди]

  • Annals of the Four Masters, 1990 edition.
  • The Annals of Connacht, A. Martin Freeman, 1944.
  • Irish Kings and High Kings, Francis John Byrne, 1973.
  • Leabhar Mor Genealach, Dubhaltach MacFhirbhisigh, ed. O'Muralie, 2004.


Eksterni linkovi[uredi - уреди]