Popis koptskih papa

Izvor: Wikipedia

Dolje je naveden popis # Papa Koptske pravoslavne crkve u Aleksandriji, odnosno poglavara (patrijarha) Koptske crkve. Izraz papa je prvi put upotrijebljen od strane pape Herakla, 13. nadbiskupa Aleksandrije, i to prije nego što je istu titulu počeo koristiti rimski biskup.

Popis uključuje poglavare aleksandrijske Crkve prije i poslije halkedonske šizme nakon kojih je u Aleksandriji počeo stolovati i patrijarh Aleksandrijske pravoslavne crkve.

  1. Marko I (43-68)
  2. Anijan (68 - 82)
  3. Avilije (83 - 95)
  4. Kedron (96 - 102)
  5. Primus (106 - 118)
  6. Justus (118 - 129)
  7. Eumen (131 - 141)
  8. Markijanos (142 - 152)
  9. Keladion (152 - 166)
  10. Agripin (167 - 178)
  11. Julijan (178 - 189)
  12. Demetrije I (189 - 232)
  13. Herakla (232 - 248)
  14. Dionizije (248 - 264)
  15. Maksim (265 - 282)
  16. Teonas (282 - 300)
  17. Petar I (300 - 311)
  18. Ahila (312 - 313)
  19. Aleksandar I (313 -326)
    ispražnjena stolica (326 - 328)
  20. Atanazije I (328 - 339); služio kao đakon na Prvom saboru;
    Gregorije od Kapadokije (339–346), arijanski patrijarh; ne priznaju ga sljedbenici nikejskog vjerovanja.
    Atanazije I (346–373)
    Lucije od Aleksandrije (373–377), arijanac postavljen od cara i nepriznat od sljedbenika nikejskog vjerovanja
  21. Petar II (373 - 380)
  22. Timotije I (380 - 385)
  23. Teofil I (385 - 412)
  24. Kiril I (412 - 444)
  25. Dioskor I; (444–454) Halkedonski sabor kada je nastala šizma između drevnoistočnih crkava (uključujući Koptsku) i pravoslavlja
    ispražnjena stolica (454–457)
  26. Timotije II (457–477)
  27. Petar III Mongus (477–490)
  28. Atanazije II (490 - 496)
  29. Jovan I (496 - 505)
  30. Jovan II (505 - 516)
  31. Dioskor II (516 - 517)
  32. Timotije III (517 - 535)
  33. Teodosije I (535–567); posljednji koga svojim poglavarom priznaju i kopti i pravoslavci
  34. Petar IV (567–569)
  35. Damjan (569–605)
  36. Anastazije (605–616)
  37. Andronik (616–622)
  38. Benjamin I (622–661); prvi papa pod islamskom vlašću
  39. Agaton (661–677)
  40. Jovan III (677–688)
  41. Isaak (688–689)
  42. Simeon I (689–701)
  43. Aleksandar II (702–729)
  44. Kozma I (729–730)
  45. Teodosije II (730–742)
  46. Mihailo I (743–767)
  47. Mina I (767–775)
  48. Jovan IV (776–799)
  49. Marko II (799–819)
  50. Jakov (819–830)
  51. Simeon II (830)
  52. Josif I (831–849)
  53. Mihailo II (849–851)
  54. Kozma II (851–858)
  55. Šenuda I (859–880)
  56. Mihailo III (880–907)
    ispražnjena stolica (907–910)
  57. Gabrijel I (910–921)
  58. Kozma III (921–933)
  59. Makarije I (933–953)
  60. Teofil II (953–956)
  61. Mina II (956–974)
  62. Abraham (975–978)
  63. Filotej (979–1003)
  64. Zaharija (1004–1032)
  65. Šenuda II (1032–1046)
  66. Hristodol (1047–1077)
  67. Kiril II (1078–1092)
  68. Mihailo IV (1092–1102)
  69. Makarije II (1102–1131)
  70. Gabrijel II (1131–1145)
  71. Mihailo V (1145–1146)
  72. Jovan V (1147–1166)
  73. Marko III (1166–1189)
  74. Jovan VI (1189–1216)
    ispražnjena stolica (1216–1235)
  75. Kiril III (1235–1243)
    ispražnjena stolica (1243–1250)
  76. AtanazijeIII (1250–1261)
  77. Jovan VII (1262–1268)
  78. Gabrijel III (1268–1270)
  79. Jovan VII (vraćen) (1270–1293)
  80. Teodosije III (1293–1300)
  81. Jovan VIII (1300–1320)
  82. Jovan IX (1320–1327)
  83. Benjamin II (1327–1339)
  84. Petar V (1340–1348)
  85. Marko IV (1348–1363)
  86. Jovan X (1363–1369)
  87. Gabrijel IV (1370–1378)
  88. Matija I (1378–1408)
  89. Gabrijel V (1408–1427)
  90. Jovan XI (1427–1452)
  91. Matija II (1453–1466)
  92. Gabrijel VI (1466–1475)
  93. Mihailo VI (1475–1477)
  94. Jovan XII (1480–1483)
  95. Jovan XIII (1483–1524)
    ispražnjena stolica (1524–1526)
  96. Gabrijel VII (1526–1569)
    ispražnjena stolica (1569–1573)
  97. Jovan XIV (1573–1589)
  98. Gabrijel VIII (1587–1603)
    ispražnjena stolica (1603–1610)
  99. Marko V (1610–1621)
  100. Jovan XV (1621–1631)
  101. Matija III (1631–1645)
  102. Marko VI (1645–1660)
  103. Matija IV (1660–1676)
  104. Jovan XVI (1676–1718)
  105. Petar VI (1718–1726)
  106. Jovan XVII (1727–1745)
  107. Marko VII (1745–1769)
  108. Jovan XVIII (1769–1796)
  109. Marko VIII (1797–1810)
  110. Petar VII (1810–1852)
    ispražnjena stolica (1852–1854)
  111. Kiril IV (1854–1861)
  112. Demetrije II (1862–1870)
    ispražnjena stolica (1870–1874)
  113. Kiril V (1874–1927)
  114. Jovan XIX (1928–1942)
    ispražnjena stolica (1942–1944)
  115. Makarije III (1944–1945)
    ispražnjena stolica (1945–1946)
  116. Josif II (1946–1956)
    ispražnjena stolica (1956–1959)
  117. Kiril VI (1959 - 1971)
  118. Šenuda III (trenutni) (1971 -)


V. također[uredi - уреди]

Eksterni linkovi[uredi - уреди]