Popis guvernera Američke Samoe

Izvor: Wikipedia
Američka Samoa
Seal of American Samoa.svg

Članak je dio serije:
Politika i uprava
Američke Samoe



Druge države
pogledaj  razgovor  uredi

Popis guvernera Američke Samoe[uredi - уреди]

Ovo je popis upravitelja ili guvernera područja arhipelaga Samoa pod upravom SAD od 1900, a danas poznatog kao Američka Samoa.

Od 1904. do 1980. guvernere je imenovala američka vlada, a otada ih na četiri godine biraju građani Američke Samoe.

Mandat Ime Napomene
17. februar 1900 - 27. novembar 1901 Benjamin Franklin Tilley, komandant 17. april 1900: Tutuila predana SAD
27. novembar 1901 - 16. decembar 1902 Uriel Sebree, komandant
16. decembar 1902 - 5. maj 1903 Henry Minett, v.d. komandant
5. maj 1903 - 30. januar 1905 Edmund Beardsley Underwood, komandant/guverner 16. jil 1904: Manu'a predana SAD
30. januar 1905 - 21. maj 1908 Charles Brainard Taylor Moore, guverner
21. maj 1908 - 10. novembar 1910 John Frederick Parker (Mornarica SAD), guverner
10. novembar 1910 - 14. mart 1913 William Michael Crose, Governor 17 July 1911: Mornarička stanica SAD Tutuila preimenovana u Američku Samou
14. mart 1913 - 14. jul 1913 Nathan Woodworth Post, v.d. guverner 1. mandat
14. jul 1913 - 2. oktobar 1914 Clark Daniel Stearns, guverner
2. oktobar 1914 - 6. decembar 1914 Nathan Woodworth Post, v.d. guverner 2. mandat
6. decembar 1914 - 1. mart 1915 Charles Armijo Woodruff, v.d. guverner
1. mart 1915 - 10. jun 1919 John Martin Poyer, guverner
10. jun 1919 - 3. novembar 1920 Warren Jay Terhune, guverner
11. novembar 1920 - 1. mart 1922 Waldo A. Evans, guverner
1. mart 1922 - 4. septembar 1923 Edwin Taylor Pollock, guverner
4. septembar 1923 - 17. mart 1925 Edward Stanley Kellogg, guverner
17. mart 1925 - 9. septembar 1927 Henry Francis Bryan, guverner
9. septembar 1927 - 2. august 1929 Stephen Victor Graham, guverner 20. februrar 1929: Kongres SAD priznaje cesiju Tutuile i Manu'e od strane njenih poglavica, retroaktivno s datumom 16. jula 1904.
2. august 1929 - 24. mart 1931 Gatewood Sanders Lincoln, guverner 1. mandat
24. mart 1931 - 22. april 1931 James Sutherland Spore v.d. guverner
22. april 1931 - 17. jul 1931 Arthur Tenney Emerson, v.d guverner
17. jul 1931 - 12. maj 1932 Gatewood Sanders Lincoln, guverner 2. mandat
12. maj 1932 - 10. april 1934 George Bertram Landenberger, guverner
10. april 1934 - 17. april 1934 Thomas Calloway Latimore, v.d. guverner
17. april 1934 - 15. januar 1936 Otto Carl Dowling, guverner
15. januar 1936 - 20. januar 1936 Thomas Benjamin Fitzpatrick, v.d. guverner
20. januar 1936 - 3. jun 1938 MacGillivray Milne, guverner
26. jun 1938 - 30. jul 1940 Edward William Hanson, guverner
30. jul 1940 - 8. august 1940 Jesse Rink Wallace, v.d. guverner
8. august 1940 - 5. jun 1942 Laurence Wild, guverner
17. januar 1942 - 25. april 1942 Henry L. Larsen, vojni guverner
5. jun 1942 - 8. februar 1944 John Gould Moyer, guverner
8. februar 1944 - 27. januar 1945 Allen Hobbs, guverner
27. januar 1945 - 3. septembar 1945 Ralph Waldo Hungerford, guverner
3. septembar 1945 - 10. septembar 1945 Samuel Wakefield Canan, v.d. guverner
10. septembar 1945 - 22. april 1947 Harold Alexander Houser, guverner
22. april 1947 - 15. jun 1949 Vernon Huber, guverner
7. jul 1949 - 23. februar 1951 Thomas Francis Darden, Jr., guverner
23. februar 1951 - 20. jun 1952 Phelps Phelps, guverner
16. jul 1952 - 23. novembar 1952 John C. Elliott, guverner
28. novembar 1952 - 4. mart 1953 James Arthur Ewing, guverner
4. mart 1953 - 5. august 1953 Lawrence M. Judd, guverner
1. oktobar 1953 - 15. oktobar 1956 Richard Barrett Lowe, guverner
15. oktobar 1956 - 24. maj 1961 Peter Tali Coleman, guverner 1. mandat
24. maj 1961 - 31. jul 1967 Hyrum Rex Lee, guverner 1. mandat
1. august 1967 - 31. jul 1969 Owen Stuart Aspinall, guverner
1. august 1969 - 14. oktobar 1974 John Morse Haydon, guverner
15. oktobar 1974 - 6. februar 1975 Frank C. Mockler, v.d. guverner
6. februar 1975 - 30. septembar 1976 Earl B. Ruth, guverner
1. oktobar 1976 - 27. maj 1977 Frank Barnett, guverner
28. maj 1977 - 3. januar 1978 Hyrum Rex Lee, guverner 2. mandat
3. januar 1978 - 3. januar 1985 Peter Tali Coleman, guverner 2. i 3. mandat; republikanac
3. januar 1985 - 2. januar 1989 A.P. Lutali, guverner 1. mandat; demokrat
2. januar 1989 - 3. januar 1993 Peter Tali Coleman, guverner 4-. madnat; republikanac
3. januar 1993 - 3. januar 1997 A.P. Lutali, guverner 2. mandat; demokrat
3. januar 1997 - 26. mart 2003 Tauese P. Sunia, guverner democrat
26. mart 2003 - 7. april 2003 Togiola Tulafono, v.d. guverner democrat
7. april 2003 - danas Togiola Tulafono, guverner demokrat