Popis gradova u Južnoj Africi

Izvor: Wikipedia
Gradovi u Južnoj Africi
Rang Ime Stanovništvo Provincija
Popis stanovništva
u 1991
Popis stanovništva
u 1996
Procjena
u 2005
1. Cape Town 1 891 092 2 415 408 3 433 441 Western Cape
2. Durban 1 764 605 2 117 700 3 120 282 KwaZulu-Natal
3. Johannesburg n.a. 1 480 530 2 026 469 Gauteng
4. Soweto 885 421 1 098 094 1 695 047 Gauteng
5. Pretoria 936 419 1 104 479 1 619 438 Gauteng
6. Port Elizabeth 633 406 749 845 967 677 Eastern Cape
7. Pietermaritzburg 261 833 382 936 750 845 KwaZulu-Natal
8. Benoni 286 272 365 467 605 344 Gauteng
9. Tembisa 209 238 282 272 511 655 Gauteng
10. Vereeniging n.a. 346 800 474 681 Gauteng
11. Bloemfontein 278 344 334112 463 064 Free State
12. Boksburg 195 905 260 905 445 168 Gauteng
13. Welkom 156 658 235 649 431 944 Free State
14. East London n.a. 409 339 421 562 Eastern Cape
15. Newcastle 212 777 258 836 404 838 KwaZulu-Natal
16. Krugersdorp 143 264 204 128 378 821 Gauteng
17. Botshabelo 118 826 177 971 309 714 Free State
18. Brakpan 130 380 171 359 305 692 Gauteng
19. Witbank 114 612 167 181 262 491 Mpumalanga
20. Richards Bay 23 328 72 646 252 968 KwaZulu-Natal
21. Vanderbijlpark 284 873 253 335 246 754 Gauteng
22. Centurion 80 552 114 575 233 386 Gauteng
23. Uitenhage 177 314 192.120 228 912 Eastern Cape
24. Alberton n.a. 147 948 202 503 Gauteng
25. Paarl 115 581 140 376 187 865 Western Cape
26. Springs 153 992 160 795 186 394 Gauteng
27. Somerset West 80 917 112 489 183 493 Western Cape
28. Carltonville 174 533 165 149 182 304 Gauteng
29. Klerksdorp 133 300 141 313 178 921 North West
30. George 63 895 94 121 174 582 Western Cape
31. Midrand n.a. 126 400 173 009 Gauteng
32. Westonaria n.a. 114 580 156 831 Gauteng
33. Nelspruit 75 252 104 189 154 706 Mpumalanga
34. Vryheid 25 099 53 228 150 012 KwaZulu-Natal
35. Orkney 52 046 75 324 145 801 North West
36. Kimberley 152 200 170 430 142 089 North Cape
37. Embalenhle 56 502 77 896 141 741 Mpumalanga
38. Nigel 76 517 91 724 140 644 Gauteng
39. Epumalanga 62 140 81 714 140 121 KwaZulu-Natal
40. Bisho n.a. 133 307 137 287 Eastern Cape
41. Randfontein 86 491 98 169 133 654 Gauteng
42. Worcester 54 371 76 896 127 597 Western Cape
43. Rustenburg n.a. 106 855 124 064 North West
44. Polokwane 83 262 93 629 123 749 Limpopo
45. Potchefstroom 101 083 106 047 123 669 North West
46. Virginia 37 894 61 006 122 502 Free State
47. Brits 27 152 51 171 122 497 North West
48. Emnambithi 85 121 89 080 117 694 KwaZulu-Natal
49. Nelspruit 79 065 94 714 110 159 Mpumalanga
50. Phalaborwa n.a. 98 201 109 468 Limpopo
51. Queenstown 32 871 53 963 105 309 Eastern Cape
52. Kroonstad 78 543 86 930 103 992 Free State
53. Bethal 21 244 42 803 101 919 Mpumalanga
54. Potgietersrus n.a. 90 685 101 090 Limpopo