Popis država po stopi plodnosti

Izvor: Wikipedia
Karta svijeta sa državama po stopi plodnosti, prema podacima CIA World Factbook iz 2013.
  7–8 djece
  6–7 djece
  5–6 djece
  4–5 djece
  3–4 djece
  2–3 djece
  1–2 djece
  0–1 dijete

Slijedi popis država po stopi plodnosti: time se ukazuje na prosječan broj rođene djece po ženi.

Metodologija[uredi - уреди]

Rangiranje po podacima UN-a se zasniva na Očekivanjima svjetskog stanovništva Ujedinjenih naroda. Podaci su iz 2006. godine za razdoblja 2000.-2005. i 2005.–2010., uz srednje vrijednosti.[1] Samo države i teritoriji sa stanovništvom većim od 100.000 ili više su uključeni. Rang se temelji na podacima iz razdoblja 2005.-2010.

Rang CIA-e se temelji na podacima CIA World Factbook.[2] Neke države nisu uključene jer nisu bile priznate ili samostalne.

Treće rangiranje temelji se na podacima iz 2010. koje se sastavila Svjetska banka.[3]

Prema rangu UN-a iz 2009., tri države su imale prosječnu stopu plodnosti veću od sedmero djece po ženi, jedanaest država između šest i sedam djece po ženi, trinaest država između pet i šest djece po ženi, četrnaest država između četiri i pet djece po ženi, trideset država između troje i četvero djece po ženi, a preostalih 124 država ispod troje djece po ženi. Od 20 država sa najvećom stopom plodnosti, čak 17 je iz Afrike.

Europske države s najvećom stopom plodnosti su Turska, Albanija, Island, Irska i Francuska. S druge strane, europske države sa najmanjom stopom plodnosti su Bjelorusija, Ukrajina, Poljska, Bosna i Hercegovina te Češka.

Države[uredi - уреди]

Popis 2009. koji su objavili Ujedinjeni narodi Popis 2013. koji je objavio CIA World Factbook Popis 2011. koji je objavila Svjetska banka
Rang Država Stopa plodnosti
(2009)
(rođene djece/ženi)
1  Niger 7.19
2  Gvineja Bisau 7.07
3  Afganistan 7.07
4  Burundi 6.80
5  Liberia 6.77
6  DR Kongo 6.70
7  Istočni Timor 6.53
8  Mali 6.52
9  Sierra Leone 6.47
10  Uganda 6.46
11  Angola 6.43
12  Čad 6.20
13  Somalija 6.04
14  Burkina Faso 6.00
15  Ruanda 5.92
16  Malavi 5.59
17  Jemen 5.50
18  Gvineja 5.44
19  Benin 5.42
20  Ekvatorska Gvineja 5.36
21  Nigerija 5.32
22  Etiopija 5.29
23  Zambija 5.18
24  Tanzanija 5.16
25  Mozambik 5.11
26  Palestina 5.09
27  Eritreja 5.05
28  Kenija 4.96
29  Togo 4.80
30  Madagaskar 4.78
31  Gambija 4.70
32  Senegal 4.69
33  Srednjoafrička Republika 4.58
34  Republika Kongo 4.49
35  Obala Bjelokosti 4.46
36  Mauritanija 4.37
37  Kamerun 4.31
38  Komori 4.30
39  Irak 4.26
40  Sudan 4.23
41  Gvatemala 4.15
42  Džibuti 3.95
43  Samoa 3.93
44  Solomonski Otoci 3.87
45  Sao Tome i Principe 3.85
46  Gana 3.84
47  Tonga 3.83
48  Papua Nova Gvineja 3.78
49  Vanuatu 3.74
50  Federalne Države Mikronezije 3.71
51  Haiti 3.54
52  Pakistan 3.52
53  Bolivija 3.50
54  Svaziland 3.45
55  Lesoto 3.37
56  Zelenortska Republika 3.37
57  Saudijska Arabija 3.35
58  Tadžikistan 3.35
59  Honduras 3.31
60  Nepal 3.28
61  Francuska Gvajana 3.27
62  Filipini 3.23
63  Laos 3.21
64  Namibija 3.19
65  Zimbabve 3.19
66  Kambodža 3.18
67  Jordan 3.13
68  Paragvaj 3.08
69  Sirija 3.08
70  Gabon 3.06
71  Oman 3.00
72  Belize 2.93
73  Bocvana 2.90
74  Egipat 2.89
75  Bangladeš 2.83
76  Dominikanska Republika 2.81
77  Indija 2.81
78  Nikaragva 2.76
79  Fidži 2.75
80  Izrael 2.75
81  Libija 2.72
82  Zapadna Sahara 2.70
83  El Salvador 2.68
84  Katar 2.66
85  Južnoafrička Republika 2.64
86  Maldivi 2.63
87  Malezija 2.60
88  Ekvador 2.58
89  Panama 2.56
  Svijet 2.55
90  Venezuela 2.55
91  Guam 2.54
92  Peru 2.51
93  Turkmenistan 2.50
94  Uzbekistan 2.49
95  Kirgistan 2.48
96  Jamajka 2.43
97  Surinam 2.42
98  Alžir 2.38
99  Maroko 2.38
100  Réunion 2.36
101  Gvajana 2.33
102  Kazakhstan 2.31
103  Ujedinjeni Arapski Emirati 2.31
104  Grenada 2.30
105  Brunej 2.29
106  Bahrein 2.29
107  Francuska Polinezija 2.26
108  Argentina 2.25
109  Kolumbija 2.22
110  Meksiko 2.21
111  Libanon 2.21
112  Sveti Vincent i Grenadini 2.19
113  Butan 2.19
114  Kuvajt 2.18
115  Sveta Lucija 2.18
116  Indonezija 2.18
117  Američki Djevičanski Otoci 2.15
118  Turska 2.14
119  Vijetnam 2.14
120  Urugvaj 2.12
121  Guadeloupe 2.11
122  Kostarika 2.10
123  Nova Kaledonija 2.08
124  Burma 2.07
125  Albanija 2.06
126  SAD 2.05
127  Island 2.05
128  Aruba 2.04
129  Iran 2.04
130  Bahami 2.02
131  Novi Zeland 1.99
132  Irska 1.96
133  Čile 1.94
134  Tunis 1.93
135  Martinik 1.91
136  Francuska 1.89
137  Šri Lanka 1.88
138  Mongolija 1.87
139  Mauricijus 1.86
140  Nizozemski Antili 1.85
141  Sjeverna Koreja 1.85
142  Tajland 1.85
143  Norveška 1.85
144  Crna Gora 1.83
145  Portoriko 1.83
146  Finska 1.83
147  UK 1.82
148  Azerbajdžan 1.82
149  Danska 1.80
150  Švedska 1.80
151  Srbija 1.79
152  Australija 1.79
153  Brazil 1.74
154  Kina 1.73
155  Nizozemska 1.72
156  Luksemburg 1.66
157  Belgija 1.65
158  Trinidad i Tobago 1.64
159  Cipar 1.61
160  Kanada 1.53
161  Barbados 1.50
162  Kuba 1.49
163  Estonija 1.49
164  Portugal 1.46
165  Makedonija 1.43
166  Švicarska 1.42
167 Kanalski Otoci 1.42
168  Austrija 1.42
169  Španjolska 1.41
170  Gruzija 1.41
171  Njemačka 1.41
172  Moldova 1.40
173  Armenija 1.39
174  Italija 1.38
175  Malta 1.37
176  Hrvatska 1.35
177  Rusija 1.34
178  Grčka 1.33
179  Bugarska 1.31
180  Rumunjska 1.30
181  Latvija 1.29
182  Mađarska 1.28
183  Slovenija 1.28
184  Japan 1.27
185  Litva 1.26
186  Singapur 1.26
187  Slovačka 1.25
188  Češka 1.24
189  Bosna i Hercegovina 1.23
190  Poljska 1.23
191  Ukrajina 1.22
192  Južna Koreja 1.21
193  Bjelorusija 1.20
194  Hong Kong (Kina) 0.97
195  Macau (Kina) 0.91
Rang Država Stopa plodnosti
2013 est.
(rođeni/ženi)
1  Niger 7.03
2  Mali 6.25
3  Somalija 6.17
4  Uganda 6.06
5  Burkina Faso 6.00
6  Burundi 5.99
7  Zambija 5.81
8  Afganistan 5.54
9  Južni Sudan 5.54
10  Angola 5.49
11  Republika Kongo 5.49
12  Mozambik 5.34
13  Nigerija 5.31
14  Etiopija 5.31
15  Malavi 5.26
16  Istočni Timor 5.22
17  Benin 5.13
18  Tanzanija 5.01
19  Gvineja 4.99
20  DR Kongo 4.95
21  Liberia 4.92
22  Sierra Leone 4.87
23  Sao Tome i Principe 4.81
24  Čad 4.80
25  Ekvatorska Gvineja 4.74
26  Ruanda 4.71
27  Senegal 4.61
28  Togo 4.58
29  Gabon 4.52
30  Srednjoafrička Republika 4.52
31 Gaza 4.41
32  Gvineja Bisau 4.37
33  Madagaskar 4.36
34  Jemen 4.27
35  Eritreja 4.25
36  Mauritanija 4.15
37  Zapadna Sahara 4.15
38  Gana 4.12
39  Sudan 4.05
40  Kamerun 4.00
41  Gambija 3.98
42  Komori 3.93
43  Kenija 3.76
44  Obala Bjelokosti 3.73
45  Zimbabve 3.58
46  Irak 3.50
47  Vanuatu 3.47
48  Tonga 3.46
49  Solomonski Otoci 3.44
50  Jordan 3.32
51  Papua Nova Gvineja 3.31
52  Maršalovi Otoci 3.29
53  Filipini 3.10
54  Gvatemala 3.08
55  Belize 3.08
56  Tuvalu 3.06
57  Američka Samoa 3.04
58  Samoa 3.03
59  Nauru 2.98
60  Laos 2.98
61  Svazilend 2.96
62  Pakistan 2.96
63  Honduras 2.94
64  Zapadna Obala 2.91
65  Egipat 2.90
66  Haiti 2.88
67  Bolivija 2.87
68  Oman 2.86
69  Lesoto 2.83
70  Tadžikistan 2.80
71  Alžir 2.78
72  Sirija 2.77
73  Kambodža 2.72
74  Kirgistan 2.71
75  Federalne Države Mikronezije 2.68
76  Izrael 2.65
77  Kiribati 2.63
78  Malezija 2.61
79  Kuvajt 2.56
80  Džibuti 2.55
81  Indija 2.55
82  Fidži 2.54
83  Bangladeš 2.50
  Svijet 2.47
84  Guam 2.41
85  Botsvana 2.41
86  Panama 2.40
87  Farski Otoci 2.39
88  Dominikanska Republika 2.39
89  Zelenortska Republika 2.39
90  Kazahstan 2.38
91  Ujedinjeni Arapski Emirati 2.37
92  Venezuela 2.37
93  Nepal 2.36
94  Namibija 2.33
95  Ekvador 2.33
96  Cookovi Otoci 2.31
97  Argentina 2.27
98  Peru 2.25
99  Meksiko 2.25
100  Južnoafrička Republika 2.25
101  Gvajana 2.21
102  Burma 2.21
103  Saudijska Arabija 2.21
104  Indonezija 2.20
105  Mongolija 2.18
106  Maroko 2.17
107  Šri Lanka 2.15
108  Turkmenistan 2.12
109  Grenada 2.12
110  Turkey 2.10
111  Kolumbija 2.10
112  Libija 2.09
113 Sint Maarten 2.09
114  Jamajka 2.09
115  Curacao 2.09
116 Grenland 2.08
117  Francuska 2.08
118  Butan 2.07
119  Dominika 2.06
120  Novi Zeland 2.06
121  USA 2.06
122  Sjeverni Marijanski Otoci 2.05
123  Surinam 2.04
124  Antigva i Barbuda 2.04
125  Nikaragva 2.03
126  Nova Kaledonija 2.02
127  Tunis 2.01
128  Irska 2.01
129  Paragvaj 2.01
130  El Salvador 1.99
131  Sjeverna Koreja 1.99
132  Bahami 1.97
133  Francuska Polinezija 1.97
134  Bermuda 1.96
135  Otok Man (UK) 1.95
136  Gibraltar (UK) 1.93
137  Azerbajdžan 1.92
138  Katar 1.92
139  Kostarika 1.91
140  UK 1.90
141  Sejšeli 1.89
142  Island 1.88
143  Vijetnam 1.87
144  Sveti Vincent i Grenadini 1.87
145  Urugvaj 1.86
146  Iran 1.86
147  Kajmanski Otoci (UK) 1.86
148  Čile 1.85
149  Aruba 1.84
150  Uzbekistan 1.83
151  Brunej 1.83
152  Bahrein 1.83
153  Brazil 1.81
154  Nizozemska 1.78
155  Sveti Kristofor i Nevis 1.78
156  Maldivi 1.78
157  Mauricijus 1.78
158  Sveta Lucija 1.78
159  Norveška 1.77
160  Američki Djevičanski Otoci 1.77
161  Luksemburg 1.77
162  Australija 1.77
163 Wallis i Futuna 1.77
164  Libanon 1.75
165  Angvila (UK) 1.75
166  Finska 1.73
167  Danska 1.73
168  Palau 1.72
169  Trinidad i Tobago 1.71
170 Turks i Caicos Otoci (UK) 1.70
171  Lihtenštajn 1.69
172  Barbados 1.68
173  Švedska 1.67
174  Jersey (UK) 1.66
175  Tajland 1.66
176  Belgija 1.65
177  Portoriko 1.64
178  Rusija 1.61
179  Makedonija 1.59
180  Kanada 1.59
-  EU 1.58
181 Sveta Helena, Ascension i Tristan da Cunha (UK) 1.57
182  Saint Pierre i Miquelon 1.55
183  Moldova 1.55
184  Kina 1.55
185  Guernsey (UK) 1.54
186  Malta 1.53
187  Švicarska 1.53
188  Monako 1.51
189  Portugal 1.51
190  Albanija 1.49
191  Španjolska 1.48
192  San Marino 1.48
193  Bjelorusija 1.46
194  Gruzija 1.46
195  Cipar 1.46
196  Kuba 1.46
197  Hrvatska 1.45
198  Estonija 1.45
199  Bugarska 1.43
200  Njemačka 1.42
201  Austrija 1.42
202  Srbija 1.41
203  Italija 1.41
204  Mađarska 1.41
205  Grčka 1.40
206  Armenija 1.39
207  Slovačka 1.39
208  Japan 1.39
209  Andorra 1.37
210  Latvija 1.34
211  Slovenija 1.32
212  Poljska 1.32
213  Rumunjska 1.31
214  Češka 1.29
215  Ukrajina 1.29
216  Montserrat (UK) 1.28
217  Litva 1.28
218  Bosna i Hercegovina 1.25
219  Južna Koreja 1.24
220 Britanski Djevičanski otoci (UK) 1.24
221  Hong Kong (Kina) 1.11
222  Tajvan 1.11
223  Macau (Kina) 0.93
224  Singapur 0.79
Rang Država Stopa plodnosti
2010
(rođeni/ženi)
1  Niger 7.063
2  Somalija 6.339
3  Mali 6.294
4  Afganistan 6.288
5  Zambija 6.258
6  Uganda 6.149
7  Malavi 5.99
8  Čad 5.981
9  Burkina Faso 5.85
10  DR Kongo 5.775
11  Istočni Timor 5.578
12  Tanzanija 5.544
13  Nigerija 5.525
14  Angola 5.443
15  Ruanda 5.371
16  Benin 5.287
17  Gvineja 5.246
18  Liberia 5.238
19  Jemen 5.2
20  Ekvatorska Gvineja 5.185
21  Gvineja Bisau 5.063
22  Sierra Leone 4.982
23  Palestina 4.92
24  Komori 4.919
25  Mozambik 4.912
26  Gambija 4.896
27  Senegal 4.819
28  Kenija 4.718
29  Irak 4.702
30  Madagaskar 4.651
31  Srednjoafrička Republika 4.631
32  Republika Kongo 4.544
33  Mauritanija 4.533
34  Kamerun 4.487
35  Eritreja 4.453
36  Obala Bjelokosti 4.432
37  Sudan 4.4
38  Burundi 4.338
39  Solomonski Otoci 4.229
40  Etiopija 4.193
41  Gana 4.17
42  Togo 4.072
43  Gvatemala 3.983
44  Papua Nova Gvineja 3.951
45  Tonga 3.911
46  Vanuatu 3.869
47  Samoa 3.86
48  Jordan 3.8
49  Džibuti 3.75
50  Sao Tome i Principe 3.657
51  Federalne Države Mikronezije 3.451
52  Pakistan 3.423
53  Svazilend 3.364
54  Bolivija 3.348
55  Haiti 3.34
56  Tadžikistan 3.297
57  Zimbabve 3.29
58  Gabon 3.25
59  Namibija 3.217
60  Lesoto 3.199
61  Filipini 3.142
62  Honduras 3.139
63  Izrael 3.03
64 Majote 2.99
65  Paragvaj 2.954
67  Sirija 2.934
68  Kirgistan 2.898
69  Saudijska Arabija 2.811
70  Belize 2.79
71  Bocvana 2.75
72  Laos 2.747
73  Egipat 2.733
74  Nepal 2.727
75  Fidži 2.668
76  Malezija 2.635
77  Indija 2.625
78  Nikaragva 2.622
79  Kazahstan 2.59
80  Kambodža 2.581
81  Dominikanska Republika 2.58
82  Libija 2.564
83  Bahrein 2.54
84  Mongolija 2.504
85  Peru 2.501
86  Sejšeli 2.5
87  Uzbekistan 2.499
88  Venezuela 2.49
89  Panama 2.484
90  Ekvador 2.479
91  Guam 2.47
92  Južnoafrička Republika 2.458
  Svijet 2.45111123
93  Cape Verde 2.405
94  Butan 2.399
95  Turkmenistan 2.399
96 Grenland 2.359
97  Surinam 2.336
98  Jamajka 2.329
99  Meksiko 2.32
100  Šri Lanka 2.313
101  Oman 2.309
102  Azerbajdžan 2.3
103  Kuvajt 2.295
104  Kosovo 2.2893
105  Maroko 2.279
106  Katar 2.271
107  Alžir 2.264
108  Gvajana 2.262
109  El Salvador 2.25
110  Bangladeš 2.245
111  Grenada 2.235
112  Argentina 2.211
113  Island 2.2
114  Novi Zeland 2.16
115  Nova Kaledonija 2.141
116  Indonezija 2.117
117  Kolumbija 2.1
118  USA 2.1
119  Francuska Polinezija 2.09
120  Turska 2.088
121  Irska 2.07
122 Sveti Vincent i Grenadini 2.064
123  Brunej 2.042
124  Tunis 2.04
125  Burma 2.002
126  Sjeverna Koreja 2.002
127  Francuska 2
128  Urugvaj 1.9856
129  Sveta Lucija 1.98
130  Švedska 1.98
131 Nizozemski Antili 1.96
132  Norveška 1.95
66  UK 1.94
133  Australija 1.92
134  Bahami 1.896
135  Finska 1.87
136  Danska 1.87
137  Čile 1.862
138  Kostarika 1.848
139  Belgija 1.84
141  Vijetnam 1.822
142  Američki Djevičanski Otoci 1.8
143  Libanon 1.8
144  Portoriko 1.797
145  Nizozemska 1.79
146  Bermuda 1.764
147  Maldivi 1.752
147  Ujedinjeni Arapski Emirati 1.749
148  Armenija 1.736
149  Aruba 1.699
150  Brazil 1.687
151  Kanada 1.677
152  Iran 1.67
153  Crna Gora 1.656
154  Trinidad i Tobago 1.639
155  Estonija 1.63
156  Luksemburg 1.63
157  Kina 1.598
158  Tajland 1.579
159  Slovenija 1.57
160  Gruzija 1.555
161  Barbados 1.551
162  Litva 1.55
163  Rusija 1.54
164  Albanija 1.536
165  Švicarska 1.5
166  Bugarska 1.49
167  Češka 1.49
168  Cipar 1.476
169  Moldova 1.475
170  Mauricijus 1.47
171  Kuba 1.467
172  Hrvatska 1.46
173 Kanalski otoci (UK) 1.46
174  Ukrajina 1.445
175  Grčka 1.44
176  Bjelorusija 1.44
177  Austrija 1.44
178  Makedonija 1.422
179  Lihtenštajn 1.4
180  Italija 1.4
181  Slovačka 1.4
182  Srbija 1.4
183  Španjolska 1.39
184  Japan 1.39
185  Njemačka 1.39
186  Malta 1.38
187  Poljska 1.38
188  Rumunjska 1.38
189  Portugal 1.32
190  Mađarska 1.25
191  Južna Koreja 1.22
192  Andora 1.22
193  Latvija 1.17
194  Singapur 1.15
195  Bosna i Hercegovina 1.148
196  Hong Kong (Kina) 1.108
197  Macau (Kina) 1.092
Bilješka: jedina država koja nije uključena u ovaj popis je Vatikan.

Reference[uredi - уреди]