Popis careva Tibeta

Izvor: Wikipedia

Tradicionalni popis drevnih tibetanskih vladara sadrži 42 imena.[1] Za prvih 26 vladara se drži da bi mogli pripadati legendama, s obzirom da ne postoje pouzdani historijski dokazi o njihovom postojanju; moderni historičari pak vjeruju da su vladari od 27. do 32. bili historijski.[2] Vladari od 33. do 42. su, pak, dobro dokumentirani u pouzdanim tibetanskim, kineskim i drugim izvorima.

Vjeruje se kako jedinstvena tibetanska država nije postojala sve do vremena kraljeva od 31. do 33. Raniji vladari, poznati kao dinastija Yarlung, najvjerojatnije su bili lokalni poglavice na području doline Yarlung, i zasigurno ne carevi cijelog Tibeta.[3]

Tradicionalne tibetanske titule za vladare su tsenpo ("car") i lhase ("božanski sin").[4]

U popisu se prvo navodi uobičajena transliteracija, a tek potom ona akademska.

Number Name Reign
1 Nyatri Tsenpo (gNya'-khri bTsan-po)
2 Mutri Tsenpo (Mu-khri bTsan-po)
3 Dingtri Tsenpo (Ding-khri bTsan-po)
4 Sotri Tsenpo (So-khri bTsan-po)
5 Mertri Tsenpo (Mer-khri bTsan-po)
6 Dakrri Tsenpo (gDags-khri bTsan-po)
7 Siptri Tsenpo (Sribs-khri bTsan-po)
8 Drigum Tsenpo (Gri-gum bTsan-po)
9 Chatri Tsenpo
10 Esho Lek (E-sho-legs)
11 Desho Lek (De-sho-legs)
12 Tisho Lek (Thi-sho-legs)
13 Guru Lek (Gu-ru-legs)
14 Trongzhi Lek ('Brong-zhi-legs)
15 Isho Lek (I-sho-legs)
16 Zanam Zindé (Za-nam Zin-lde)
17 Detrul Namshungtsen (lDe-'phrul gnam-gzhung-btsan)
18 Senöl Namdé (Se-snol gNam-lde)
19 Senöl Podé (Se-snol Po-lde)
20 Senöl Nam (lDe-snol-nam)
21 Senöl Po (lDe-snol-po)
22 Degyel Po (lDe-rgyal-po)
23 Detrin Tsen (lDe-sprin-btsan)
24 Tori Longtsen (rGyal-to-ri Long-btsan)
25 Tritsen Nam (Su-khri bTsan-nam)
26 Tridra Pungtsen
27 Tritog Jetsen (Khri-rje Thog-btsan)
28 Lha Thothori Nyantsen (lHa-tho-tho-ri gNyan-btsan)
29 Trinyen Zungtsen (Khri-gnyan gZung-btsan)
30 Drongnyen Deu ('Bro-gnyan lDe'u)
31 Tagbu Nyasig (sTag-ri gNyan-gzigs) 579–619
32 Namri Songtsen (gNam-ri Srong-btsan)  ?–629
33 Songtsen Gampo (Srong-btsan sGam-po) 60?–649
34 Gungsrong Gungtsen (Gung-srong gung-btsan) 638–655?
35 Mangsong Mangtsen 653–676
36 Tridu Songtsen 676–704
37 Me Agtsom (Khri-lde-gtsug-brtan) 680–743
38 Trisong Detsen 755–797
39 Muné Tsenpo 797–799?
40 Sadnalegs cca. 800 ili 804–815?
41 Ralpacan 815–836
42 Langdarma 836–842

V. također[uredi - уреди]

Notes[uredi - уреди]

  1. Haarh, Erik: Extract from "The Yar Lun Dynasty", in: The History of Tibet, ed. Alex McKay, Vol. 1, London 2003, p. 144.
  2. Haarh, Erik: Extract from "The Yar Lun Dynasty", in: The History of Tibet, ed. Alex McKay, Vol. 1, London 2003, p. 147; Richardson, Hugh: The Origin of the Tibetan Kingdom, in: The History of Tibet, ed. Alex McKay, Vol. 1, London 2003, p. 159 (and list of kings p. 166-167).
  3. Kirkland, Russell: The Spirit of the Mountain, in: The History of Tibet, ed. Alex McKay, Vol. 1, London 2003, p. 183.
  4. Samten Karmay, in McKay 2003, pg. 57

Izvori[uredi - уреди]

  • McKay, Alex (ed.). Tibet and Her Neighbors: A History (2003) Walther Konig. ISBN 3-88375-718-7