Popis biskupa i nadbiskupa Kölna

Izvor: Wikipedia
Grb nadbiskupije Köln.

Biskupi i nadbiskupi Kölna[uredi - уреди]

Biskupi Colonia Agrippine, 88–784[uredi - уреди]

Sva imena prije Maternusa ('II') se trebaju uzeti s prilično skepse jer o njima ne postoje nikakvi suvremeni dokazi. Maternus je, pak, bio prisutan na crkvenom saboru u Rimu 313 godine. Biskupi izmešu Severinusa i Charentiusa su također apokrifni. Domitianus je bio biskup Maastrichta (Mosa Traiectum). Datumi za stolovanje prije Gunthera su također temeljeni na naknadnim konstrukcijama.


  • Maternus I cca. 88–128
  • Paulinus
  • Marcellinus ?
  • Aquilinus
  • Levoldus ? cca. 248–285
  • Maternus II cca. 285–315
  • Euphrates cca. 315–348
  • Severinus cca. 348–403
  • Ebergisil I ? cca. 403–440
  • Solatius cca. 440–470
  • Sunnovaeus cca. 470–500
  • Domitianus fl. cca. 535
  • Charentinus fl. cca. 570
  • Eberigisil II ? cca. 580–600 ?
  • Remedius cca. 600 ? –611 ?
  • Solatius cca. 611 ? –622
  • Cunibert cca. 623–663
  • Bodatus cca. 663–674
  • Stjepan 674–680
  • Adelwin 680–695
  • Giso 695–708
  • Anno I 708–710
  • Faramund 710–713
  • Agilolf 713–717
  • Reginfried 718–747
  • Hildegar 747–753
  • Bertholm 753–763
  • Rikulf 763–784


Nadbiskupi Kölna, 784–1238[uredi - уреди]

Sveti Engelbert II od Berga, nadbiskup Kölna


Nadbiskupi-elektori Kölna, 1238–1803[uredi - уреди]

Slika Ime Od Do Napomene
Konrad von Hochstaden 1238 1261
Engelbert II von Falkenstein 1261 1274
Siegfried II of Westerburg 1274 1297
Wikbold I von Holte 1297 1304
Heinrich II von Virneburg 1304 1332
Walram von Jülich 1332 1349
Wilhelm von Gennep 1349 1362 Prvi kölnski elektor pod Zlatnom bulom 1356
Adolf II von der Marck 1363 1363
Engelbert III von der Marck 1364 1369
Kuno von Falkenstein 1370 1371
Friedrich III von Saarwerden 1372 1414
Dietrich II von Moers 1414 1463
Ruprecht od Falačke 1463 1480
Hermann von Hessen, 1493, Gemälde 17. Jh.png Hermann IV od Hessena 1480 1508
Philip II od Daun-Obersteina 1508 1515
Hermann-von-Wied.jpg Hermann V von Wied 1515 1546 Nastojao reformirati crkvu u Elektoratu; preobratio se na protestantizam; svrgnut i ekskomuniciran.
Adolf III od Schauenburga 1546 1556
Anton od Schauenburga 1556 1558
Gebhard I von Mansfeld-Vorderort 1558 1562 Osnivač Šmalkaldskog saveza
Friedrich IV of Wied 1562 1567
Salentin von Isenburg-Grenzau 1567 1577 Nakon smrti mlađe i starije braće više nije bilo nikoga da nastavi njegovu porodičnu lozu; godine 1577. je napustio Crkvu, oženio se, dobio dva sina i vodio uspješnu vojničku karijeru. Umro je 1610.
Gebhard Truchsess von Waldburg.jpg Gebhard II Truchsess von Waldburg 1577 1583 Preobratio se na kalvinizam 1582; oženio se Agnes von Mansfeld-Eisleben (rođaku nadbiskupa i kneza-elektora Gebharda I von Mansfeld-Vorderota); izabrani su suparnički nadbiskupi; ishod je riješi Kölnski rat.
Ernst von Bayern Köln MATEO.jpg Ernest od Bavarske 1583 1612 Brat vojvode Wilhelma V od Bavarske; papska nuncijatura stalno ustanovljena u Kölnu.
Ferdinand von Bayern (1577-1650), Kurfürst und Erzbischof von Köln.jpg Ferdinand od Bavarske 1612 1650 Brat bavarskog elektora Maksimiljana I, nećak Ernesta od Bavarske
Maximilian Heinrich von Bayern.jpg Maximilian Heinrich od Bavarske 1650 1688 Prvi rođak Ferdinanda Marije, elektora od Bavarske
80px Josef Clemens od Bavarske 1688 1723 Brat Maksimilijan II Emanuela, elektora od bavarske. Stavljen pod carsku zabranu zbog stavljanja na stranu Francuske u ratu za špansko nasljedstvo.
Klemens August Bavaria 1700 1751 Bishop Cologne.jpg Clemens Augustus I od Bavarske 1723 1761 Brat Karla, elektora od Bavarske i rimsko-njemačkog cara. Posljednji Wittelsbach na biskupskoj stolici.
Kurfürst Max Friedrich von Königsegg-Rothenfels.jpg Maximilian Frederick od Königsegg-Rothenfelsa 1761 1784
Maximilian Franz Austria 1756 1801 portrait.jpg Maximilian Franz od Austrije 1784 1801 Teritorije elektorata na lijevoj obali Rajne su okupirane i anektirane od Francuske 1795.
Anton Viktor Austria 1779 1835 1.gif Anton Viktor od Austrije 1801 1803 Preostale teritorije Elektorata su sekularizirane i predane Zemaljskoj grofoviji Hessen-Darmstadt 1803.


Suvremeni nadbiskupi Kölna, 1824 do danas[uredi - уреди]

Eksterni linkovi[uredi - уреди]