Popis Messierovih objekata

Izvor: Wikipedia
Mesijeova
oznaka
NGC
oznaka
Uobičajeno ime Vrsta objekta Udaljenost objekta
(hiljade sv. godina)
Sazvežđe Prividna
veličina
Fotografija
M1 NGC 1952 Rak (Krab) maglina Ostatak supernove 6,3 Bik 9,0 Crab Nebula.jpg
M2 NGC 7089 Globularno zvezdano jato 36 Vodolija 7,5 Messier 002 2MASS.jpg
M3 NGC 5272 Globularno zvezdano jato 31 Lovački psi 7,0 Messier object 003.jpg
M4 NGC 6121 Globularno zvezdano jato 7 Škorpija 7,5 Messier 004 2MASS.jpg
M5 NGC 5904 Globularno zvezdano jato 23 Zmija 7,0 Messier object 005.jpg
M6 NGC 6405 Rasejano zvezdano jato 2 Škorpija 4,5 Messier object 006.jpg
M7 NGC 6475 Rasejano zvezdano jato 1 Škorpija 3,5 Open-cluster-Messier-7.jpeg
M8 NGC 6523 Maglina Laguna Emisiona maglina 6,5 Strelac 5,0 Lagoon Nebula.jpg
M9 NGC 6333 Globularno zvezdano jato 26 Zmijonoša 9,0 Messier object 009.jpg
M10 NGC 6254 Globularno zvezdano jato 13 Zmijonoša 7,5 Messier object 010.jpg
M11 NGC 6705 Maglina Divlja patka Rasejano zvezdano jato 6 Štit 7,0 Messier11.jpg
M12 NGC 6218 Globularno zvezdano jato 18 Zmijonoša 8,0 Messier12.jpg
M13 NGC 6205 Jato u Herkulu Globularno zvezdano jato 22 Herkul 7,0 M13LRGB RC10.jpg
M14 NGC 6402 Globularno zvezdano jato 27 Zmijonoša 9,5 Messier object 014.jpg
M15 NGC 7078 Globularno zvezdano jato 33 Pegaz 7,5 Messier object 015.jpg
M16 NGC 6611 Maglina Orao Otvoreno zvezdano jato sa
emisionom maglinom
7 Zmija 6,5 Eagle nebula pillars.jpg
M17 NGC 6618 Maglina Omega Emisiona maglina 5 Strelac 7,0 Omega Nebula.jpg
M18 NGC 6613 Rasejano zvezdano jato 6 Strelac 8,0 Messier18.jpg
M19 NGC 6273 Globularno zvezdano jato 27 Zmijonoša 8,5 Messier object 019.jpg
M20 NGC 6514 Maglina Trifid Emisiona maglina 2,2 Strelac 5,0 Trifid.nebula.arp.750pix.jpg
M21 NGC 6531 Rasejano zvezdano jato 3 Strelac 7,0 Messier object 021.jpg
M22 NGC 6656 Globularno zvezdano jato 10 Strelac 6,5 Messier22.jpg
M23 NGC 6494 Rasejano zvezdano jato 4,5 Strelac 6,0 Messier object 023.jpg
M24 NGC 6603 Zvezdani oblak u Strelcu Zvezdani oblak 10 Strelac 11,5 Messier 024 2MASS.jpg
M25 IC 4725 Rasejano zvezdano jato 2 Strelac 4,9 Messier object 025.jpg
M26 NGC 6694 Rasejano zvezdano jato 5 Štit 9,5 Messier object 026.jpg
Messier 27 NGC 6853 Dambel Maglina Planetarna Maglina 1,25 Lisica 7,5 Messier27.jpg
Messier 28 NGC 6626 Globularno zvezdano jato 18 Strelac 8,5 Messier28.jpg
Messier 29 NGC 6913 Rasejano zvezdano jato 7,2 Labud 9,0 Messier object 029.jpg
Messier 30 NGC 7099 Globularno zvezdano jato 25 Jarac 8,5 Messier object 030.jpg
Messier 31 NGC 224 Andromedina galaksija Spiralna galaksija 2200 Andromeda 4,5 Andromeda galaxy.jpg
Messier 32 NGC 221 Eliptična galaksija 2200 Andromeda 10,0 M32.jpg
M33 NGC 598 galaksija u Trouglu Spiralna galaksija 2300 Trougao 7,0 M33.jpg
Messier 34 NGC 1039 Rasejano zvezdano jato 1,4 Persej 6,0 Messier object 034.jpg
Messier 35 NGC 2168 Rasejano zvezdano jato 2,8 Blizanci 5,5 Messier35.jpg
Messier 36 NGC 1960 Rasejano zvezdano jato 4,1 Kočijaš 6,5 M36a.jpg
Messier 37 NGC 2099 Rasejano zvezdano jato 4,6 Kočijaš 6,0 Messier object 037.jpg
Messier 38 NGC 1912 Rasejano zvezdano jato 4,2 Kočijaš 7,0 Messier object 038.jpg
Messier 39 NGC 7092 Rasejano zvezdano jato 0,3 Labud 5,5 Messier object 039.jpg
Messier 40 Dvojna zvezda Veliki medved 9,0 Messier object 40.jpg
Messier 41 NGC 2287 Rasejano zvezdano jato 2,4 Veliki pas 5,0 Messier 041 2MASS.jpg
Messier 42 NGC 1976 Maglina Orion Emisiona maglina 1,6 Orion 5,0 Messier-42-10.12.2004-filtered.jpeg
Messier 43 NGC 1982 Emisiona maglina -
deo magline Orion
1,6 Orion 7,0 Orion Nebula - Hubble 2006 mosaic 18000.jpg
Messier 44 NGC 2632 jato Košnica Rasejano zvezdano jato 0,5 Rak 4,0 Messier 044 2MASS.jpg
Messier 45 Plejade ili Vlašići Rasejano zvezdano jato 0,4 Bik 1,4
Messier 46 NGC 2437 Rasejano zvezdano jato 5,4 Krma 6,5 M46a.jpg
Messier 47 NGC 2422 Rasejano zvezdano jato 1,6 Krma 4,5 Messier 047 2MASS.jpg
Messier 48 NGC 2548 Rasejano zvezdano jato 1,5 Hidra 5,5 Messier object 048.jpg
Messier 49 NGC 4472 Eliptična galaksija 60000 Devica 10,0 Messier object 049.jpg
Messier 50 NGC 2323 Rasejano zvezdano jato 3 Jednorog 7,0 Messier object 050.jpg
Messier 51 NGC 5194,
NGC 5195
galaksija Vrtlog Spiralna galaksija 37000 Lovački psi 8,0 Whirpool Galaxy.jpg
Messier 52 NGC 7654 Rasejano zvezdano jato 7 Kasiopeja 8,0 Messier object 052.jpg
Messier 53 NGC 5024 Globularno zvezdano jato 56 Berenikina kosa 8,5 Messier object 053.jpg
Messier 54 NGC 6715 Globularno zvezdano jato 83 Strelac 8,5 Messier54.jpg
Messier 55 NGC 6809 Globularno zvezdano jato 17 Strelac 7,0 Messier55.jpg
Messier 56 NGC 6779 Globularno zvezdano jato 32 Lira 9,5 Messier56.jpg
Messier 57 NGC 6720 maglina Prsten Planetarna Maglina 4,1 Lira 9,5 M57 The Ring Nebula.JPG
Messier 58 NGC 4579 Spiralna galaksija 60000 Devica 11,0 Messier58.jpg
Messier 59 NGC 4621 Eliptična galaksija 60000 Devica 11,5 Messier59.jpg
Messier 60 NGC 4649 Eliptična galaksija 60000 Devica 10,5 Messier object 060.jpg
Messier 61 NGC 4303 Spiralna galaksija 60000 Devica 10,5 Messier object 061.jpg
Messier 62 NGC 6266 Globularno zvezdano jato 22 Zmijonoša 8,0 Messier object 062.jpg
Messier 63 NGC 5055 Spiralna galaksija 37000 Lovački psi 8,5 M63.jpg
Messier 64 NGC 4826 Spiralna galaksija 12000 Berenikina kosa 9,0 Blackeyegalaxy.jpg
Messier 65 NGC 3623 Spiralna galaksija 35000 Lav 10,5 Galaxies-M65-M66-NGC3628.jpeg
Messier 66 NGC 3627 Spiralna galaksija 35000 Lav 10,0 Galaxies-M65-M66-NGC3628.jpeg
Messier 67 NGC 2682 Rasejano zvezdano jato 2,25 Rak 7,5 Messier object 067.jpg
Messier 68 NGC 4590 Globularno zvezdano jato 32 Hidra 9,0 Messier object 068.jpg
Messier 69 NGC 6637 Globularno zvezdano jato 25 Strelac 9,0 Messier object 069.jpg
Messier 70 NGC 6681 Globularno zvezdano jato 28 Strelac 9,0 Messier70.jpg
Messier 71 NGC 6838 Globularno zvezdano jato 12 Strelica 8,5 Messier71.jpg
Messier 72 NGC 6981 Globularno zvezdano jato 53 Vodolija 10,0 Messier72.jpg
Messier 73 NGC 6994 asterizam Vodolija 9,0 Messier 073 2MASS.jpg
Messier 74 NGC 628 Spiralna galaksija 35000 Ribe 10,5 M74 3.6 5.8 8.0 microns spitzer.png
Messier 75 NGC 6864 Globularno zvezdano jato 58 Strelac 9,5 Messier75.jpg
Messier 76 NGC 650,
NGC 651
Maglina Mali vrtlog Planetarna Maglina 3,4 Persej 12,0 Messier 076 2MASS.jpg
Messier 77 NGC 1068 Spiralna galaksija 60000 Kit 10,5 Messier object 077.jpg
Messier 78 NGC 2068 refleksiona maglina 1,6 Orion 8,0 Messier 078 2MASS.jpg
Messier 79 NGC 1904 Globularno zvezdano jato 40 Zec 8,5 Messier79.jpg
Messier 80 NGC 6093 Globularno zvezdano jato 27 Škorpija 8,5 A Swarm of Ancient Stars - GPN-2000-000930.jpg
Messier 81 NGC 3031 Spiralna galaksija 11000 Veliki medved 8,5 Messier81 highres.jpg
Messier 82 NGC 3034 nepravilna galaksija 11000 Veliki medved 9,5 Messier82.jpg
Messier 83 NGC 5236 Spiralna galaksija 10000 Hidra 8,5 Messier object 083.jpg
M84 NGC 4374 Eliptična galaksija 60000 Devica 11,0 Messier84.jpg
Messier 85 NGC 4382 Spiralna galaksija 60000 Berenikina kosa 10,5 Messier object 085.jpg
Messier 86 NGC 4406 Eliptična galaksija 60000 Devica 11,0 Messier object 086.jpg
Messier 87 NGC 4486 Eliptična galaksija 60000 Devica 11,0 M87 jet.jpg
Messier 88 NGC 4501 Spiralna galaksija 60000 Berenikina kosa 11,0 Messier object 088.jpg
Messier 89 NGC 4552 Eliptična galaksija 60000 Devica 11,5 Messier object 089.jpg
Messier 90 NGC 4569 Spiralna galaksija 60000 Devica 11,0 Messier object 090.jpg
M91 NGC 4548 Spiralna galaksija 60000 Berenikina kosa 11,5 Messier91.jpg
Messier 92 NGC 6341 Globularno zvezdano jato 26 Herkul 7,5 Messier object 092.jpg
Messier 93 NGC 2447 Rasejano zvezdano jato 4,5 Krma 6,5 Messier object 093.jpg
Messier 94 NGC 4736 Spiralna galaksija 14500 Lovački psi 9,5 Messier object 094.jpg
Messier 95 NGC 3351 Spiralna galaksija 38000 Lav 11,0 Messier 095 2MASS.jpg
Messier 96 NGC 3368 Spiralna galaksija 38000 Lav 10,5 Messier 096 2MASS.jpg
Messier 97 NGC 3587 maglina Sova planetarna maglina 2,6 Veliki medved 12,0 Messier object 097.jpg
Messier 98 NGC 4192 Spiralna galaksija 60000 Berenikina kosa 11,0 Messier object 098.jpg
Messier 99 NGC 4254 Spiralna galaksija 60000 Berenikina kosa 10,5 Messier object 099.jpg
Messier 100 NGC 4321 Spiralna galaksija 60000 Berenikina kosa 10,5 Spiral Galaxy M100.jpg
Messier 101 NGC 5457 Spiralna galaksija 24000 Veliki medved 8,5 M101 hires STScI-PRC2006-10a.jpg
Messier 102 NGC 5866 Spiralna galaksija 40000 Zmaj 10,5 Messier object 102.jpg
Messier 103 NGC 581 Rasejano zvezdano jato 8 Kasiopeja 7,0 Messier object 103.jpg
Messier 104 NGC 4594 galaksija Sombrero Spiralna galaksija 50000 Devica 9,5 M104 ngc4594 sombrero galaxy hi-res.jpg
Messier 105 NGC 3379 Eliptična galaksija 38000 Lav 11,0 Messier object 105.jpg
Messier 106 NGC 4258 Spiralna galaksija 25000 Lovački psi 9,5 Messier object 106.jpg
Messier 107 NGC 6171 Globularno zvezdano jato 20 Zmijonoša 10,0 Messier object 107.jpg
Messier 108 NGC 3556 Spiralna galaksija 45000 Veliki medved 11,0 Messier108.jpg
Messier 109 NGC 3992 Spiralna galaksija 55000 Veliki medved 11,0 Messier109.jpg
Messier 110 NGC 205 Eliptična galaksija 2200 Andromeda 10,0 Messier object 110.jpg