Ponte del Paradiso

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Ponte del Paradiso
Pogled na most sa kanala Rio del Mondo Nuovo
Lokacija
PremošćujeRio del Mondo Nuovo
MjestoVenecija, Italija
Koordinate45°26′15.25″N12°20′23.88″E
Gradnja
Period gradnje15. vijek
Tehnički podaci
Vrstalučni most
Materijalkamen, cigla
Ukupna duljina5,45 m
Visina2,17 m
Širina3,6 m
Upravljanje
Funkcijapješački most
Karta
Ponte del Paradiso na mapi Venecije
Ponte del Paradiso

Ponte del Paradiso (hrvatskosrpski jezik: Rajski most) je most koji premošćuje kanal Rio del Mondo Nuovo u sestieru Castello[1] u Veneciji. Most se nalazi u parohiji Santa Maria Formosa.

Most vodi do tipično venecijanske uličice Calle del Paradiso, pune bizantsko-gotičkih građevina. Ni danas nije jasno zašto se most zove Paradiso jer u tom dijelu nije živjela nijedna porodica tog imena. Svejedno, tu je živio slikar koji se potpisao kao Nicolaus Paradisi ili Nicolò Paradiso depentor, ali on je identificiran kao Nicoletto Semitecolo i tako se potpisivao jer je živio u tom dijelu Venecije. Prema historičarima, most je vjerojatno dobio ime zbog bogate dekoracije kojom je istoimena ulica bila ukrašena za vjerske blagdane, posebno na Veliki petak u 16. vijeku.[2]

Historija[uredi | uredi kod]

Gotički luk s reljefom Bogorodice iznad mosta

Ponte del Paradiso je jedan od starijih venecijanskih mostova, podignut u 15. vijeku. Iznad mosta, na ulazu u ulicu ističe se posebno kameni gotički luk iz 15. vijeka koji povezuje dvije palače. To je reljef u mramoru s medaljonom u sredini s likom Bogorodice. U prošlosti je imao i dva grba sa strane koji su pripadali porodicama Foscari i Mocenigo, vlasnicima dviju palača na krajevima mosta.

Izvori[uredi | uredi kod]

Vanjske veze[uredi | uredi kod]