Ponos Ratkajevih

Izvor: Wikipedia
Ponos Ratkajevih
Format telenovela
Nastupaju Božidar Alić
Sanja Vejnović
Janko Popović-Volarić
Ivana Bolanča
Zemlja porijekla Hrvatska
Jezik/ci hrvatski
Broj epizoda 180
Produkcija
Trajanje cca. 30 minuta po epizodi
Emitiranje
Originalni kanal HRT
Originalno prikazivanje 8.10. 2007..
Eksterni linkovi
Službena stranica

Ponos Ratkajevih je historijska telenovela producentske tvrtke AVA. Radnja serije se odvija u najturbulentnijem razdoblju hrvatske i jugoslavenske povijesti, u periodu od 1938. do 1948. godine, a prati život jedne plemićke hrvatske obitelji od njezinog prijeratnog uspona, pa sve do poslije II. Svjetskog rata, uslijed kojega je došlo do promjene državnog uređenja, propadanja plemstva i korjenite promjene svih dotada ustaljenih društvenih vrijednosti. Scenarij su napisale Morana Foretić, Jelena Svilar i Jelena Veljača, a režiju potpisuju Branko i Nikola Ivanda, te Milivoj Puhlovski.

Sinopsis[uredi - уреди]

U središtu radnje je plemićka obitelj Ratkaj i njena glava, Karlo pl. Ratkaj. No on je samo prividno vođa obitelji. Njena prava glava je grofica Antonija koja je jedina prava plemkinja u obitelji i nikako se ne odriče starih ideala.

Odjednom se obitelj seli iz Zagreba u dvorac Miljana gdje grofica Veronika (Sanja Vejnović) susreće svoju ljubav iz mladosti, proizvođača alkoholnih pića Jurića (Zijad Gračić). Iz Beča se vraća Krsto i zaljubljuje se u Helenu Jurić (Ivana Bolanča), koja nikako ne odgovara njegovoj obitelji s obzirom da nije plemićkog staleža. Isabela (zvana Bela) se zaljubljuje u pokvarenog Nemanju Lazarevića (Aleksandar Srećković). Isto tako, podmukla Sofija Walkovska (Mia Begović) pokušava spojiti svoju kćerku Lotte (Ana Vilenica) s Krstom pl. Ratkajem što joj nikako ne uspijeva.

Uloge[uredi - уреди]

TV-kuće koje prikazuju seriju[uredi - уреди]

Vanjski linkovi[uredi - уреди]