Pomoć:Nedavne izmjene

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Pomoć:Skorašnje izmene)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Strana Nedavne promjene (takođe Nedavne izmjene i Skorašnje izmene) u MediaWikiju vam omogućava da vidite najskorije izmene nad stranama u vašem MediaWiki projektu. Koristeći ovu stranu, korisnici mogu da prate i pregledaju rad drugih korisnika, što omogućava da se greške isprave a vandalizmi uklone. Poveznica ka Nedavnim Promjenama se nalazi na vrhu svake strane i u kutijici sa strane na svakoj strani. Veza ka toj strani se pravi sa [[Special:Recentchanges]].


Razumevanje Nedavnih promjena[uredi | uredi kod]

Sa podrazumevanim podešavanjima, većina strane se sastoji od pedeset linija, po jedne za svaku izmenu, što izgleda otprilike ovako:

Ovde su prikazane tri promene: prva od strane neprijavljenog korisnika na Pomoć:Uređivanje matematičkih formula; druga od strane korisnika OC Ripper na Pomoć:Sadržaj i treća od strane korisnika Pokrajac na Primedbe na kraju.

S leva na desno:

  • razl-razl“ vezuje na stranu sa razlikama za ovu promenu; kod novih strana i pomeranja strana nije dostupna
  • pov“ je isto što i poveznica Vidi stare izmjene na uređenoj strani: pokazuje ne samo ovu nego i ranije i kasnije revizije. Pri pomeranju strane, poveznica ist vodi ka istoriji novog naslova strane.
  • Pojačano m pokazuje da je korisnik promenu označio kao „malu“. Da bi se izbegla zloupotreba, samo prijavljeni korisnici mogu promene da označe malim.
  • Pojačano N označava da je strana „nova“ tj. da ranije nije postojala. Moguće je da promena istovremeno ima i oznaku „mala“ i oznaku „novo“; tipična upotreba je kod novih preusmeravanja.
  • Sledeća poveznica je ka trenutnoj verziji dotične strane.
  • (+2.599) označava broj dodatih bajtova u članku, tačnije pošto je u pitanju nova stranica veličina te stranice.
  • 10:06 označava vreme u UTC. Vreme možete promeniti na vašu vremensku zonu u vašim podešavanjima - pogledajte kako se postavljaju podešavanjima.
  • Sledeća poveznica je ka korisničkoj strani za prijavljene korisnike (kao što je to uobičajeno sa unutrašnjim poveznicama, ka pregledu strane ako ista postoji i ka uređivanju ako ne postoji, što je naravno i drugačije stilizovano). Za neprijavljene korisnike, vodi ka Doprinosima/prilozima korisnika.
  • Na kraju dolazi poveznica ka korisnikovoj strani za razgovor (važe iste primedbe za postojanje).
  • Pri pomeranju strane, postoji poveznica i ka starom i ka novom naslovu.

Podešavanja[uredi | uredi kod]

Prijavljeni korisnici mogu da u podešavanjima izmene pojavu Nedavnih promjena. Za pomoć u ovome, pogledajte kako se prijaviti i kako izmeniti podešavanja. Opcije koje utiču na skorašnje izmene su:

  • Sakrij male izmene u spisku skorašnjih promenama - ovo sakriva sve promene koje su prijavljeni korisnici označili kao male;
  • Poboljšan spisak skorašnjih izmena - kada je ovo omogućeno, višestruke promene su grupisane zajedno. Ova opcija koristi JavaSkript, i neće raditi u svim pregledačima (pogledajte Neslaganja pregledača sa MedijaVikijem). Pogledajte Pomoć:Unapređena strana Skorašnje izmene.
  • Broj naslova u skorašnjim promenama. Možete da odaberete podrazumevani broj promena prikazanih na strani Skorašnje izmene; na toj strani postoje poveznice ka drugim opcijama. U slučaju unapređenih Skorašnjih izmena, ovaj broj uključuje i one promene koje su prvobitno sakrivene.

Vrh strane Nedavne promjene[uredi | uredi kod]

Sadržaj MediaWiki:Recentchangestext je ono što se pojavljuje na vrhu skorašnjih izmena. Može se po potrebi urediti. Koristite ovu stranicu za raspravu o tome šta bi se moglo staviti.

Gledanje promena počev od određenog vremena[uredi | uredi kod]

Ako ste skorašnje izmene otvorili, na primer, 14. avgusta 2005. u 12:54, dobićete poveznicu „Pokaži nove promene počev od 12:54, 14 avgust 2005“, dajući vam promene koje još niste videli. Da bi ovu poveznicu koristili kasnije, nakon što prozor pregledača upotrebite za druge stvari ili ako u međuvremenu isključite računar, možete naložiti pregledaču da je obeleži. Ili, možete da snimite stranu sa skorašnjim promenama.

Da bi ste nove izmene dobili bez ovolikih priprema, koristitite (u ovom slučaju, ako je vreme gore navedeno UTC+2):

http://sr.wikipedia.org/w/index.php?title=Posebno:Recentchanges&from=20050814105426

(format je ggggmmddssmmss, UTC vreme).

Ovaj URL možete kopirati u adresnu liniju i promeniti datum i vreme.

Primenjuje se „Broj naslova u skorašnjim promenama“ postavljen u podešavanjima.

Ova osobina se ne može koristiti zajedno sa „skrij prijavljene korisnike“ (pogledajte dole) osim ako ručno ne promenite URL.

Sakrivanje prijavljenih korisnika u skorašnjim izmenama[uredi | uredi kod]

Posebno:Recentchanges/hideliu je verzija skorašnjih izmena koja pokazuje samo korisnike koji nisu prijavljeni. Ovo može biti korisno onima koji prate vandalizme. Osobine kao što je gledanje promena od određenog vremena se mogu koristiti uz osobinu hideliu samo ako ručno promenite URL i dodate mu &hideliu=1. Na primer, klik na vreme (kao što je opisano u prethodnom odeljku) može vas odvesti na URL

http://sr.wikipedia.org/w/index.php?title=Posebno:Recentchanges&from=20050814105426

Treba da promenite ovo da glasi

http://sr.wikipedia.org/w/index.php?title=Posebno:Recentchanges&from=20050814105426&hideliu=1

da biste videli skorašnje izmene bez prijavljenih korisnika, počev od tog vremena.

Ograničenja u broju izmena; alternative[uredi | uredi kod]

Najveći broj izmena koji se može dobiti je 5000 (koristite „limit=5000“). Na engleskoj Vikipediji, to pokriva period od otprilike 3 sata.

Pregled izmena strana za duži period je ograničena na:

  • nadgledane strane (koristite „Moj spisak nadgledanja“ u kombinaciji sa „Istorija revizija“).
  • strane koje su povezane sa datom stranom (koristite „Srodne promene“ u kombinaciji sa „Istorija revizija“)
  • novostvorene strane (koristite „Nove stranice“ pa gledajte trenutnu verziju ili, ako je poželjnije, i istoriju revizija)
  • pojedinačne strane (koristite „Istorija revizija“) i pojedinačni korisnici (koristite „Prilozi korisnika“ u kombinaciji sa „Istorija revizija“).

Takođe pogledajte i dole.

Beleške o izmenama koje su promenjene ili izgubljene[uredi | uredi kod]

Nakon što se strana preimenuje (premesti), ranije izmene, uključujući i prvobitno stvaranje strane, se na Skorašnjim izmenama i sličnim mestima prikazuju pod novim imenom.

Nakon brisanja strane, ranije izmene, uključujući i prvobitno stvaranje strane, se ne prikazuju na Skorašnjim izmenama i sličnim mestima.

U ovome se Nedavne Promjene razlikuju od pravog dnevnika uređivačkih događaja (ovo poslednje u smislu da nešto što se desilo ne može kasnije da se promeni). Uporedite Istorijski revizionizam.

Međutim, neke linije izmena se nalaze u Nedavnim iumjenama (dokle god traju) ali se više ne nalaze u istorijama izmena, spiskovima nadgledanja, Srodnim promenama i Prilozima korisnika: kada se strana premešta putem preusmeravanja, stvaranje tog preusmerenja se nalazi samo u Nedavnim izmenama (i to samo ako je bilo dovoljno skoro, naravno). Ovo se naročito odnosi na sličajeve ponovnog preimenovanja strana nazad na prvobitno ime, i potonja preimenovanja tamo-amo.

Botovi[uredi | uredi kod]

Botovi se mogu sakriti iz Nedavnih izmena dodavanje &hidebots=0 u URL. Sistem operateri mogu neke izmene da obeleže kao botovske, čime sprečavaju da se prikažu u podrazumevanim skorašnjim izmenama. Za više informacija o ovome pogledajte Wikipedia:Vraćanje.

Patrolne izmene[uredi | uredi kod]

Pogledajte Pomoć:Patroliranje.

Ostale MedijaViki osobine koje pokazuju linije o izmenama[uredi | uredi kod]

(takođe pogledajte Pomoć:Opis izmene# Mesta gde se opis izmene pojavljuje).

Istorija revizija (zvana i istorija strane)[uredi | uredi kod]

Svaka linija predstavlja jednu izmenu i verziju koja je posledica nje

  • „posl“ je slično „razl“, objašnjenje gore
  • "tren" daje razlike između ove verzije i trenutne (tj. isključujući izmenu koja koja se prikazuje pritiskom na „posl“ kraj nje), koja je suma svih kasnijih izmena, uključujući i one koje nisu u ovoj istoriji revizija zato što su napravljene nakon učitavanja ove strane
  • poveznicu sa datumom i vremenom ka verziji od tog trenutka, osim one u prvoj liniji, koja je o poslednjoj izmeni u trenutku učitavanja istorije revizija, poveznica sa datumom i vremenom ka trenutnoj verziji, stoga sa izmenama načinjenim nakon što je istorija revitija učitana;