Poljoprivreda u Kini

Izvor: Wikipedia
Poljoprivrednik iz etničke manjine Hani, poznate po rižnim terasama u Okrugu Yanyang u Yunnanu

Poljoprivreda predstavlja važan ekonomski sektor u Kini, u kome je zaposleno preko 300 miliona poljoprivrednika. Kina je prva zemlja po poljorpivrednoj proizvodnji u svijetu, pri čemu su najvažniji proizvodi riža, pšenica, krumpir, sirak, kikiriki, čaj, proso, ječam, pamuk, lan, svinjetina i riba.

Poljoprivredne regije kopnene Kine 1986.

Iako je poljoprivredna proizvodnja Kine najveća na svijetu, samo 15 % njene kopnene površine je obradivo. Kineske obradive površine, koje čine 10% ukupne obradive površine u svijetu, hrane 20% svjetskog stanovništva. Od tih 1,4 miliona kv. kilometara obradive površine, samo oko 1.2% (116,580 kv. kilomterara) se može trajno obrađivati, a 525.800 kv. kilometara je navodnjavano.[1] Zemlja je podijeljena na otprilike 200 domaćinstava, od čega u prosjeku svako ima samo 0,65 hektara (1,6 akri).

Ograničene poljoprivredne površine u Kini su bile stalni problem kroz historiju, odnosno uzrokovale kronične nestašice hrane. Dok je produktivnost poljoprivrednih površina kroz vrijeme narasla, pokušaji da ih se proširi na zapad i sjever su imali ograničenog uspjeha, jer je tamošnja zemlja izložena sušoj i hladnijoj klimi nego istok. Od 1950-ih su poljoprivredne površine i pod pritiskom potrebe da se zemljište koristi za industrijska postrojenja i gradska naselja.

Izvori[uredi - уреди]