Paul Stanley

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Pol Stenli)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Paul Stanley
Lični podaci
Ime po rođenjuStanley Harvey Eisen
Datum rođenja20. siječnja 1952.
Mjesto rođenjaNew York City, New York, SAD,
PrebivališteQueens, New York City, New York, SAD
Zanimanjepjevač, pisac pjesama, producent, slikar, glumac
Muzički rad
ŽanrHard rock, heavy metal, glam metal
Instrumentpjevanje, gitara, bas gitara, bubnjevi
Diskografska kućaNew Door Records
Povezani izvođačiKiss
Wicked Lester

Stanley Harvey Eisen (New York, 20. siječnja 1952.), najpoznatiji po umjetničkom imenu Paul Stanley je američki hard rock gitarist i pjevač za rock grupu Kiss. On je pisac većine grupinih hitova uključujući "Let's Put the X in Sex", "Everytime I Look at You", "Love Gun", "Detroit Rock City", "Rock and Roll All Nite", "Hard Luck Woman", "I Was Made for Lovin' You", "Crazy Crazy Nights", i "Forever".

Biografija[uredi | uredi kod]

Prije nego se pridružio lokalnoj grupi Wicked Lester, Paul Stanley je bio u lokalnoj grupi Rainbow (ne onoj Ritchie Blackmorea) i Uncle Joe. Preko međusobnog prijatelja Gene Simmonsa, Stanley se pridružio Simmonsovoj grupi Wicked Lester u ranim 70-ima. Grupa je snimila album 1971., ali nikad nije bio službeno izdan (iako su se neke pjesme pojavile na mix CD-u Kissa 2001.). Uskoro se Wicked Lester raspao pa su Stanley i Simmons stavili oglas u novine za gitarista i bubnjara u New York Times. Ovim putem su se grupi pridružili Peter Criss kao bubnjar i Ace Frehley kao gitarist, i nazvali su se Kiss. Kiss je izdao prvi istoimeni album u veljači 1974.

Paulova ličnost u Kiss-u je bila "The Starchild", noseći Spandex i visoke čizme.

U njegovoj knjizi Sex Money Kiss, Gene Simmons prihvaća da je Paul bio glavna sila Kiss-a za vrijeme nastupa bez šminke 80-ih, dok se Simmons osjećao izgubljenim bez njegove šminke demona.

1999. Stanley je glumio u Toronto produkciji "Fantom Opere", u kojoj je igrao ulogu fantoma.

Nagrade[uredi | uredi kod]