Pljeskavica

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Pljeskavica sa prilozima

Pljeskavica je jelo od mlevenog mesa pečeno na roštilju. Vrlo je popularna u zemljama centralnog i istočnog Balkana, konkretno u Srbiji, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini, Makedoniji gdje se može naručiti doslovce u svakom naseljenom mestu, ali se popularnost proširila i na druge zemlje Evrope, naročito u Austriji i Nemačkoj.

U Srbiji je poznata leskovačka pljeskavica, kao deo tradicionalnog leskovačkog roštilja. Po običaju je ljuto začinjena a sprema se od mlevene svinjetine ili govedine (junetine). Leskovačko roštilj-meso je 2007. godine postalo zaštićeni srpski brend a sertifikat je dobilo i od Srpskog instituta za javnu diplomatiju sa sedištem u Briselu i Parizu.[1]

Način pripreme varira od lokacije gde je pljeskavica popularna.

Pre pečenja, mleveno meso se često meša sa iseckanim crnim lukom, ljutim papričicama, biberom i drugim začinima. Kada je gotova, služi se uz seckani crni luk, a u novije vreme i uz pomfrit. Pljeskavica može biti poslužena u somunu ili lepinji uz raznovrsne priloge poput paradajza, luka, pavlake, kupusa, kečapa, majoneza, senfa kao i sa bilo kojim povrtnjim adativom poput krastavaca, cvekle ili zelene salate.

Vrste[uredi | uredi kod]

Vrste pljeskavica zavise od lokacije gde su spremane. Na osnovu toga dobijaju i svoje ime. Uprkos tome, pljeskavica ostaje zaštićeni srpski brend.

Tradicionalno i originalno, u Srbiji pljeskavica se pravi od goveđe plećke, svinjskog vrata i ovčije potrbušine. Na selima, gde se ljudi bave stočarstvom, pljeskavica se pravi prilikom proslava, gozbi ili veselja. Luk ili beli luk se ne stavljaju u tradicionalnu pljeskavicu. Tokom '60., '70., '80. i '90. godina prošlog veka predstavljalo je glavnu vrstu brze hrane na svim većim lokacijama Srbije. Najpopularnije prodavana pljeskavica je Gurmanska pljeskavica koja sadrži kačkavalj i slaninu ili šunku zajedno s sitno iseckanim ljutim paprikama, odnosno Leskovačka pljeskavica po kojoj se pospe ljuta papričica.

U Bosni i Hercegovini pljeskavica se većinom pravi isključivo od govedine, obzirom da muslimanska zajednica ne jede svinjetinu, dok u [Hrvatskoj] pljeskavica se pravi od uobičajenih sastojaka od kojih su glavni govedina, svinjetina i ovčetina.

U balkanskom regionu pljeskavica se sprema na osnovu ličnog ukusa s aditivima sopstvenog izbora. Smatra se odličnim obrokom koji zasiti čoveka i mnogim ljudima predstavlja omiljeno jelo.

Vidi još[uredi | uredi kod]

Spoljašnje veze[uredi | uredi kod]

Reference[uredi | uredi kod]