Nemrut Dağ

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Planina Nemrut)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Nemrut Dağ
Svjetska baštinaUNESCO
 Turska
Registriran:1987.
Vrsta:Kulturno dobro
Mjerilo:i, iii, iv
Ugroženost:no
Referenca:UNESCO

Nemrut Dağ je planina u planinskom lancu Taurus na jugoistoku Turske. Poznata je po brojnim velikim statuama oko kraljevske grobnice iz 1. vijeka p.n.e, podignutim na vrhu.[1]. Neki od kamenih blokova teški su oko 9 tona.

Zajedno sa mauzelojem predstavljaju jedan od najambicioznijih građevina helenističkog perioda koji je podigao Antioha I (69–34. p.n.e.), vladar Komagena, kraljevine osnovane sjeverno od Sirije i rijeke Eufrata nakon raspada carstva Aleksandra Velikog. Karakteristike mauzoleja i loza sahranjenih kraljeva, pripadaju dvostrukoj, grčkoj i perzijskoj kulturi.

Arheologija[uredi | uredi kod]

Njemački inženjer Karl Sester, prilikom projektovanja saobraćajnica za Osmanlijsko Carstvo, otkrio je lokalitet je 1881. godine. Arheolog Theresa Goell je iskopavanja na lokalitetu počela 1954. god. Ni njena ni kasnija iskopavanja nisu uspjela otkriti Antiohovu grobnicu jer se vjeruje da je ovo mjesto njegovog sahranjivanja.

Svjetska baština[uredi | uredi kod]

Nemrut Dağ zauzima površinu prečnika 145 m, sa tri strane okruženu terasama. Sa istočne i zapadne terase su dva odvojena reda. Pet divovskih sjedećih kipova od krečnjaka, identificiranih po svojim natpisima kao božanstava, okrenuto je prema van od tumula na gornjem nivou istočne i zapadne terase. Na krajevima su okružene statuama životinja čuvara – lava i orla.

Kipovi su bili u sjedećem položaju, a njihova imena su bila uklesana u njihova postolja. Glave su im naposljetku odvojene od tijela, najvjerojatnije tokom kršćanskog ikonoklazma, i danas leže razbacane po cijelom lokalitetu. Uništenje kipova ubrzava i činjenica da svake godine provedu pola godine zatrpane snijegom.

Glave kipova su otpale na donji nivo, i nikad nisu vraćene u prvobitno stanje. Na donjem dijelu su dva reda stela od pješčenjaka, postavljenih na postolje sa oltarom ispred svake stele. U jednom redu nalaze se reljefni kipovi Antiohovih perzijskih predaka po ocu, a u drugom njegovih makedonskih predaka po majci.

Nemrut Dağ je 1987. godine uvršten na listu UNESCO-ove svjetske baštine.[2]

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. „Hram grobnica Nemrut Dağ”. UNESCO - whc.unesco.org. Pristupljeno 24. 1. 2023. 
  2. „Turska, spomenici upisani na listu svjetske baštine”. UNESCO: Svjetska baština. Pristupljeno 19. 1. 2023.