Plan 9 from Outer Space

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Plan 9 iz svemira)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Plan 9 from Outer Space
Kino-poster (dizajnirao: Tom Jung)
RežijaEdward D. Wood, Jr.
ProducentEdward D. Wood, Jr.
Hugh Thomas, Jr.
Charles Burg
J. Edward Reynolds
ScenarioEdward D. Wood, Jr.
NaracijaCriswell
UlogeBela Lugosi
Vampira
Lyle Talbot
Muzikav. Muzika
FotografijaWilliam C. Thompson
MontažaEdward D. Wood, Jr.
DistribucijaValiant Pictures
Datum(i) premijere
22. 7. 1959 (1959-07-22)
Trajanje80 min.
Zemlja Sjedinjene Države
Jezikengleski
Budžet$ 60.000
Plan 9 from Outer Space

Plan 9 from Outer Space (sh. Plan 9 iz vanjskog svemira), originalno nazvan Grave Robbers from Outer Space (sh. Pljačkaši grobova iz vanjskog svemira), poznat i po skraćenom naslovu Plan 9, je američki crno-bijeli science fiction horor film snimljen u režiji i produkciji Edwarda D. Wooda Jr. i premijerno prikazan 1959. godine, poznat po tome što se često navodi kao jedan od najgorih filmova ikada snimljenih, ali i po tome što je predstavljao posljednji nastup Bele Lugosija, te što danas uživa kult status.

Zaplet prikazuje kako vanzemaljci, zabrinuti zbog toga što čovječanstvo namjerava izraditi oružje Sudnjeg dana kojim može uništiti univerzum, pokreću tzv. "Plan 9", odnosno masovno oživljavanje mrtvaca koji će kao zombiji (u filmu nazvani gulovima) napadati ljude. Wood je film snimao sa velikim ambicijama, ali izuzetno niskim budžetom i, što su mnogi kasniji kritičari navodili, nedostatkom talenta, zbog čega se Plan 9 često shvaćao kao nenamjerna auto-parodija. Ispočetka je prošao posve nezapaženo, posve utopljen u masi niskobudžetnih B filmova sličnog žanra i tematike koji su se tada snimali u Hollywoodu. Poznatim je postao tek iza Woodove smrti, kada mu je godine 1980. kritičar Michael Medved dao satiričnu "nagradu" u svojoj knjizi The Golden Turkey Awards posvećenu najgorim filmovima svih vremena. Kao takav je ušao u američku popularnu kulturu, ali se sa vremenom počela mijenjati i njegova reputacija, te mu dio kritičara daje pozitivnu ocjenu, cijeneći entuzijazam Wooda i njegove ekipe prilikom produkcije.

Godine 1992. je inspirirao istoimenu video-igru, a njegovo snimanje je dijelom predmet radnje biografskog filma Ed Wood iz 1994. godine.

Uloge[uredi | uredi kod]

Credited
nenavedeni na špici
  • Donald A. Davis ... Pijanica
  • Johnny Duncan
  • Karl Johnson ... Farmer Calder
  • Tom Mason ... Ghoul Man sa plaštom iznad lica
  • Hugh Thomas Jr. ... Kopač grobova (također pridruženi producenz)[1]
  • J. Edward Reynolds ... Kopač grobova (također izvršni producent)[1]
  • Edward D. Wood, Jr. ... Čovjek koji drži novine
  • Marcus Hutton ... svirač orgulja

Muzika[uredi | uredi kod]

Muziku za Plan 9 from Outer Space je prikupio Gordon Zahler. Zahler je koristio arhivske snimke djela nekolikiko kompozitora, što je bila uobičajen praksa prilikom produkcije niskobudžetnih filmova i televizijskih emisija 1950-ih. Zahler, međutim, nikada nije naveo pouzdane izvore za muziku.[2] Godine 1996. je Paul Mandell producirao CD koji je rekreirao filmsku muziku tražeći arhivske snimke i kompozitore;[3] Mandell je kasnije napisao članak o muzici filma za Film Score Monthly.[4] Neke web-stranice navode imena kompozitora.[5]

Izvori[uredi | uredi kod]

Fusnote[uredi | uredi kod]

  1. 1,0 1,1 Craig, Rob (2009). Ed Wood, Mad Genius: A Critical Study of the Films. McFarland. str. 286. ISBN 978-0-7864-5423-5. 
  2. Jacobs, Chip (October 25, 2011). „The shocking musical truth of 1950's sci-fi”. Arhivirano iz originala na datum 2012-02-26. Pristupljeno 2014-12-12. 
  3. „Plan 9 from Outer Space Soundtrack (Retrosonic)”. 
  4. Mandell, Paul (May 1996). „Forty Year Mystery Solved: The Music Behind Plan 9 From Outer Space. Film Score Monthly 1 (69). Arhivirano iz originala na datum 2010-04-06. Pristupljeno 2014-12-12. 
  5. „Plan 9 from Outer Space (1956) – Cast and Crew”. AllMovie. 

Literatura[uredi | uredi kod]

Vanjske veze[uredi | uredi kod]