Pilot

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Za ostala značenja, vidi Pilot (razvrstavanje).
Pilot
pilote
Pilot u kabini lovačkog aviona
Pilot u kabini lovačkog aviona
Pilot u kabini lovačkog aviona

Pilot (francuski pilote, od talijanskog pilota / pedota, od bizantskog grčkog πηδώτης = koji upravlja, od grčkog πηδόν = veslo[1]) ili avijatičar je prvenstveno termin iz avijacije za stručnu, odgovarajuće školovanu, osposobljenu i ovlaštenu osobu koja upravlja nekom letjelicom[2] (avionom), helikopterom, balonom, cepelinom).

Pilot je najodgovorniji je član posade neke letjelice. Piloti se mogu baviti sa tim poslom profesionalno ili amaterski, na civilnim ili vojnim avionima.

U pomorstvu od kud to ime dolazi, je to naziv za peljara[2], takođe kvalificiranog pomorca koji zna upravljati brodovima po naročito zahtjevnim vodama (luke, tjesnaci).

Pilot (ili šip) u građevinarstvu je konstrukcijski element nalik ukopanomu stupu, kojim se omogućuje temeljenje građevine na slabo nosivu tlu. Piloti se koriste od najstarijih vremena za prijenos opterećenja kroz meke i rahle slojeve tla do čvršćih slojeva ili do stijena. Isprva su bili |drveni, a danas se izrađuju od trajnijeg i čvršćeg armiranog i prednapregnutog betona ili čelika. Prema načinu izrade, razlikuju se piloti koji se već gotovi zabijaju u tlo i piloti koji se betoniraju u prethodno iskopanoj rupi u tlu.[2]

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. Pilot (engleski). Merriam Webster. Pristupljeno 25. 03. 2017. 
  2. 2,0 2,1 2,2 Pilot (hrvatski). Leksikografski zavod Miroslav Krleža. Pristupljeno 25. 03. 2017. 

Vanjske veze[uredi | uredi kod]